Meduňka,  Recepty,  Výživa a zdravá strava

Naše skvělé kuchyňské i léčivé stálice: cibule a česnek

Také o jarních a letních víkendech rádi grilujete? Pokud ano, pravděpodobně bude na vašem stole mezi dobrotami připravenými ke grilování ležet také cibule a česnek – naše oblíbené stálice, bez kterých to prostě není „ono“… O cibuli a česneku (i o jejich výrazných léčivých účincích) se v následujícím článku rozepsala naše spolupracovnice, klinická naturopatka Ing. Iveta Kulhánková, a přidala i pěkné recepty…(mimochodem, džem z červené cibule je skvělý…)

Cibuli, naši věrnou společnici zejména v kuchyni, není nutné dlouze popisovat. Tato rostlina z čeledi liliovitých, pocházející z Asie, se dobře zabydlela snad v každé domácnosti. A není se co divit, vždyť cibule se těšila velké popularitě odpradávna. Pro její zdravotní benefity ji konzumovali už staří Egypťané i římští vojáci. Ve středověku sloužila cibule i jako amulet proti moru.
Na trhu nejčastěji najdeme cibuli žlutou, méně často cibuli bílou, která je chuťově jemnější a na konzumaci za syrova vhodnější, dále šalotku, jarní cibulku a cibuli červenou. Ta je méně štiplavá než klasická cibule žlutá, zato obsahuje nejvíc protizánětlivých látek, působících v dýchacím ústrojí.
Jako bylina má cibule nejlepší působení za syrova, tepelnou úpravou a sušením ztrácí některé ze svých účinných látek. Mezi ně patří zejména sirné sloučeniny a flavonoidy (např. kvercetin), dále alicin, vitaminy skupiny B, vitamin C, z minerálů například vápník, draslík, fosfor, měď, chrom a mangan.
Kvercetin (bioflavonoid obsažený v cibuli) má antioxidační a protizánětlivé působení. Pomáhá tělu nejen bojovat s volnými radikály, ale i zpevňovat cévní stěny, může také zabraňovat vzniku křečových žil. Kvercetin působí i jako antihistaminikum, takže snižuje projevy alergií. Díky obsaženému probiotiku inulinu zase dobře působí na naši střevní mikroflóru, pomáhá „krmit“ naše dobré bakterie. Sloučeniny síry působí na pevnost tkání a kostí a také při detoxikaci organismu. Cibule je prospěšná i pro kardiovaskulární systém (snižuje krevní tlak), zažívání (mimo prebiotického působení také zvyšuje sekreci trávicích šťáv a působí desinfekčně ve střevech), posiluje imunitní systém (působí také jako antibiotikum), odvodňuje, čistí krev, pomáhá regulovat krevní cukr mj. díky obsažené mědi. Zevně se používá při bodnutí hmyzem a také proti bradavicím.
Tradičně je cibule nejpoužívanější u různých onemocnění dýchacího systému. Díky svojí dostupnosti je výborná i jako první pomoc během zimních měsíců. Pomáhá rozpouštět hleny, mírní kašel a chrapot, její výpary ničí choroboplodné zárodky. Doporučuje se proto v období chřipek a nachlazení nakrájenou cibuli nechat přes noc u postele nemocného. Přidává se i do obkladů z tvarohu na krk nebo na hrudník, u dětí se používají i tzv. cibulové ponožky. Za zmínku stojí určitě cibulový med, kdy v poměru 2:1 smícháme čerstvou cibulovou šťávu s tekutým lehce ohřátým medem a podáváme 1 čajovou lžičku několikrát denně, používá se při kataru dýchacích cest, chřipce a nachlazení.
V kuchyni je cibule základem většiny receptů, prim hraje v pokrmech jako je cibulačka, cibulový koláč nebo cibulové kroužky. Z červené cibule je výborné čatní nebo džem.

Džem z červené cibule
Potřebujeme: 1/2 kg červené cibule, oloupané a nakrájené na tenké plátky, případně nasekané v sekáčku
1 lžíci olivového oleje (vhodného k tepelné úpravě)
3 lžíce balsamikového octa
1 lžíci třtinového cukru
Postup: V hlubší pánvi rozehřejte olej a přidejte cibuli. Promíchejte a duste zaklopené zhruba 10 minut. Poté vmíchejte balsamikový ocet a třtinový cukr a na mírném stupni za občasného míchání vařte do změknutí. Nechte vychladnout a podávejte, například k různým sýrům, masu, dušené růžičkové kapustě atd.

Česnek
Česnek je – podobně jako cibule — potravina, bylina i koření. O jeho prospěšnosti pro lidský organismus nesvědčí jen jeho bájná schopnost chránit před upíry, ale i vědecké důkazy. Česnek využívali už staří Egypťané, jako posilující potravinu ho dávali vojákům a stavitelům pyramid, zmínky najdeme u starých Řeků a Římanů i u všech známých bylinkářů od starověku po současnost.
Česnek existuje v mnoha odrůdách, ve Státní odrůdové knize ČR je jich uvedeno celkem 28, z toho jsou 3 druhy jarní, ostatní ozimé. Mezi novější odrůdy patří např. Karel IV., jenž má silnou vůni, výraznou chuť, fialové žíhání a patří mezi tzv. paličáky. (Paličáky, na rozdíl od nepaličáku, tvoří květní stvol, na němž vyrůstá květenství. Většinou mívají větší obvodové stroužky, čímž jsou oblíbené u konzumentů. To ale neznamená, že nepaličák je špatný, tak pozor na vychytralé obchodníky, kteří paličáky někdy prodávají poměrně draze.)
Stroužky česneku obsahují vitaminy A, B1, B2 a C, z minerálů například chrom, železo, selen, zinek, esenciální oleje a sloučeniny síry jako alliin, allicin a ajoen. Allicin je to, co dává česneku jeho charakteristickou vůni. Ajoen působí proti srážlivosti krve, což je prospěšné jako prevence srdečních či mozkových příhod. Esenciální oleje lze z těla vyloučit pouze dechem, což není vždy zrovna příjemné, ale mohou se tak ničit choroboplodné zárodky.
Česnek pomáhá tělu proti mnoha nežádoucím jevům, jako jsou záněty, bakterie, viry, paraziti, plísně, volné radikály, vysoký krevní tlak a zvýšený cholesterol. Tělu pomáhá při čištění krve a při detoxikaci, podporuje imunitní systém a periferní cirkulaci, která je důležitá zejména u osob trpících kardiovaskulárním onemocněním nebo diabetem. Navíc pravidelná konzumace česneku pomáhá předcházet inzulinové rezistenci a potažmo i rozvoji diabetu 2. typu. Za zmínku stojí i jeho působení proti kvasince candidě, protirakovinové působení (zejména u rakoviny prsu) a skutečnost, že stejně jako cibule je i česnek skvělé prebiotikum. Podobně jako cibule najde česnek uplatnění i u infekcí dýchacích cest (čistí je a usnadňuje odkašlávání), při rýmě, kašli a chřipce. Zevně působí proti mykózám, používá se i při bolestech uší (např. prolisovaný a zabalený do nahřáté gázy se přiloží na bolavé ucho).
Tepelnou úpravou se ale toto působení značně omezuje. Naopak tím, že česnek utřeme či prolisujeme a necháme ho několik minut na vzduchu rozvinout, jeho působení zesílí.

Česnek v kuchyni
Podobně jako cibule má i česnek stálé místo v naší kuchyni. Česneková polévka a pomazánka patří do repertoáru snad každé domácnosti. I známé špagety aglio olio (česnek, olej) vděčí česneku za svůj název. Syrový (a tím pádem nejúčinnější) se dobře uplatní v různých pomazánkách jako je humus, řepová, fazolová, může se přidat do polévky gaspačo, do pesta a samozřejmě na topinky. Někomu může zachutnat i chléb s lučinou ozdobený kolečky nakrájeného česneku nebo česnekový dip, česnek můžeme přidat k pečené kořenové zelenině, cibuli a batátům, osvědčil se i jako koření na maso a ryby. Příjemný je v domácím bylinkovém másle.

Imunitní elixír
Za zmínku stojí i tzv. oxymel, což je vlastně imunitní elixír. Na jeho přípravu je třeba sklenice od medu, cibule, 3 stroužky česneku, 4 cm kořene zázvoru a 3 cm křenu, pár šípků, lze použít i hrst medvědího česneku, případně trochu hřebíčku nebo skořice. Všechny přísady je třeba očistit a oloupat, nakrájet na menší kousky, dát do lahve a zalít jablečným octem tak, aby bylo vše ponořené. Po 2-4 týdnech nálev přes sítko přelijeme do jiné lahve, přidáme stejné množství medu a promícháme. Na podzim a v zimě užíváme jednu až tři čajové lžičky jako prevenci respiračních onemocnění. Upozorňuji, že nálev má poměrně výraznou chuť.

Kurkumový humus s česnekem
Potřebujeme: 400g plechovku cizrny
5 lžic olivového oleje
1 lžíci tahini
šťávu z jednoho citronu
1-2 stroužky prolisovaného česneku, ponechaného 10 minut na vzduchu
1 lžičku mleté kurkumy
1/2 lžičky mletého římského kmínu
2 lžíce vody
špetku soli
Postup: Všechny ingredience rozmixujte v mixéru a podávejte třeba s domácím chlebem, topinkami, řapíkatým celerem nebo mrkví.

Upozornění: Česnek není vhodný pro každého, pozor by si měly dát osoby s abnormálním krvácením, užívající léky na ředění krve či lidé s akutní i chronickou gastritidou. Velké dávky nejsou vhodné ani pro těhotné a kojící ženy či malé děti.

                                                                                                                      Ing. Iveta Kulhánková

Koupit Meduňku