Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy

Z kávové sedliny se dá možná předpovídat budoucnost, ale určitě ji lze využít i jinak…

Jak a k čemu? Dozvíte se v knize Markéty Vopičkové Cipprové Efektivní domácnost a zahrada, která je nejnovějším, už 51. titulem edice Knihovnička Meduňky. Má podtitul Kouzla s rostlinnými zbytky a nabízí spoustu rad a tipů na využití surovin, které většinou chápeme jako odpad a tak s nimi také nakládáme = vyhazujeme je…
Kniha je velmi užitečná a praktická a je i pěkným dárkem pro všechny, kteří nemají ve své domácnosti a na své zahradě rádi plýtvání. Zaujala vás tato kniha? Podívejte se na www.knihovnickamedunky.cz


Kávová sedlina
Milovníci kávy mi dají za pravdu, voňavá káva a kávová sedlina jdou ruku v ruce. S požitkem z kávy přichází i kávová sedlina (lógr) a zároveň otázka, co s ní? Z „presovače“ snadno vyklepnete téměř suchý prášek do směsného odpadu a likvidace je hotová. Podobně se vyextrahované mleté kávy zbavujeme z misky s papírovým filtrem z kávovaru. Lógr z turecké kávy nebo z french pressu je problematičtější na oplachování a mytí. Lógr by rozhodně neměl zůstat v šálku nebo konvičce při mytí v myčce, může způsobit i ucpání odpadového potrubí od kuchyňského dřezu nebo může poničit filtr v myčce. Sedlinu tedy většinou vyhazujeme zcela bez užitku do odpadkového koše nebo splachujeme do záchodu. A to je velká škoda. Právě kávovou sedlinu je možné znovu využít v domácnosti, v péči o krásu a zdraví, v boji proti škůdcům a také v zahradě.

Kávová sedlina pohlcuje  pachy
Usušenou kávovou sedlinu nasypte do misky nebo na talířek a vložte do chladničky. Funguje v tomto případě podobně jako jedlá soda a absorbuje případný pach nebo výrazné vůně skladovaných pokrmů.
Po krájení cibule nebo česneku na dřevěném nebo plastovém prkénku vydrhněte prkénko i své ruce malým množstvím sedliny a důkladně je opláchněte. Dojde tak k neutralizaci nepříjemného aromatu.
Kávovou sedlinou nanesenou na houbu na mytí nádobí můžete vydrhnout připálené hrnce. Neriskujete, že by na nich drhnutí zanechalo škrábance, které běžně vznikají při použití písku.

Kávová sedlina v péči o rostliny
Kyselé pH kávy prospívá některým rostlinám stejně jako rašelina. Pěstujete-li vřesy, vřesovce, hortenzie, azalky, rododendrony nebo borůvky, dávejte kávovou sedlinu pod keříky. Tyto rostliny, aby je mohly zdobit nádherné květy nebo aby byly obalené sladkými plody či jinak prospívaly a zdobily zahradu, potřebují k tomu kyselé prostředí a dostatek vláhy. Zalévejte je proto ve vodě s rozmíchanou kávovou sedlinou.
Lógr přidávejte také do kompostu. Kávová zrna oplývají množstvím fosforu, draslíku, hořčíku a mědi a při rozkladu navíc uvolňují dusík. Pokud kompostujete bio odpad, díky kávové sedlině získáte kompost jako vynikající přírodní hnojivo nabité živinami.
Pro jarní výsev drobných semen zeleniny a květin je lepší, když semena smícháte s vyschlou kávovou sedlinou. Směs vysejete do připravených řádků, docílíte tak rovnoměrné rozmístění, kávová sedlina pak nastartujete také růst rostlin.
Vůně kávové sedliny se směsí pomerančové a citronové kůry, rozsypanou kolem keříků, odpudí kočky, kterým toto aroma vadí, a budou si pro svou potřebu hledat jiné místo.
Ničí-li vaši úrodu slimáci, zablokujte jim cestu lemem z kávové sedliny okolo záhonu. Stejně tak udržíte v dostatečné vzdálenosti mravence, kteří s oblibou chovají na rostlinách kolonie mšic.

Kávová sedlina v péči o krásu
Kávová sedlina má přirozené adstringentní a antioxidační vlastnosti, čistí a tonizuje pleť, a proto se hodí k léčbě akné. Stačí ji smíchat s troškou organického medu a vytvořenou pastu použít jako pleťovou masku. Výtečná je i kombinace s kvalitním neslazeným bílým jogurtem nebo pasta vytvořená z tvarohu a kávové sedliny.
Kávová sedlina je dostatečně hrubá, aby z pokožky odstranila odumřelé kožní buňky, ale zároveň natolik jemná, aby kůži nepoškodila. Tělový peeling pro masáž pokožky vyrobíte ze sedliny a kokosového oleje…

 

Koupit Meduňku