Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty

Zbytky do koše nepatří!

tvrdí naše spolupracovnice Markéta Vopičková Cipprová a je o tom přesvědčena natolik, že na toto téma napsala dokonce knihu! Nazvala ji EFEKTIVNÍ DOMÁCNOST A ZAHRADA, podtitul zní Kouzla s rostlinnými zbytky a shromáždila v ní opravdu hodně receptů a rad, jak využít zbytky zeleniny, ovoce, brambor i dalších věcí, které většinou automaticky vyhazujeme. Zdá se vám pojem „kouzla se zbytky“ trochu nadnesený? Možná po přečtení této knížky změníte názor – ze „zbytků“ se dá opravdu vykouzlit ledacos, když máte inspiraci… A přesně o ni v této knížce jde!
Knihu vydala naše edice KNIHOVNIČKA MEDUŇKY a snadno ji získáte přes náš e-shop, koukněte na adresu www.knihovnickamedunky.cz a brzy můžete začít „kouzlit“… Přejeme mnnoho zdaru!-:)

Jak využít třeba slupky z brambor či jablek, které běžně vyhazujeme, nebo například nať ze ředkviček?

Slupky z brambor
Bramborové slupky jsou doslova nabité vitaminem B a C, také jsou plné vápníku, železa a draslíku, což jsou minerály, které jsou v našem těle nepostradatelné. Jsou výbornou zásobárnou energie, dokážou ochránit naši imunitu, a dokonce hrají důležitou roli i v prevenci rakoviny, protože obsahují velké množství kyseliny chlorogenové, která je v prevenci i boji s rakovinnými buňkami účinná. Takový poklad by bylo škoda jen tak vyhodit.
Nejlepší je, když se člověk naučí konzumovat brambory i se slupkou, je to prospěšné zdraví a ušetří to čas při přípravě brambor, a i peníze. Pokud vám ale varianta brambor se slupkami nevyhovuje, nevadí. Existuje totiž několik způsobů, jak zdravé slupky z brambor využít i jinak. Když brambory loupeme, pak jedině škrabkou. Jde o to, abyste oškrábali co nejtenčí vrstvu slupky a zachovali tak důležité živiny.

Zdravé a chutné chipsy
Bramborové chipsy ze slupek jsou opravdu vynikající. Před loupáním brambory pečlivě očistěte od oček a nedokonalostí na slupkách. Poté brambory pečlivě vydrhněte pod tekoucí vodou, osušte a můžete škrabkou loupat. Slupky můžete, ale nemusíte pokrájet ještě na tenké proužky, ty promíchejte s kapkou olivového oleje, osolte, okořeňte dle chuti, dejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby. Pečte zhruba 10 minut na 200 oC, až jsou chipsy křupavé. Podávejte ideálně teplé, skvělé jsou se zakysanou smetanou smíchanou s tymiánovými a rozmarýnovými sekanými lístky nebo v dietnější variantě s kořeněným rajčatovým pyré.
Bramborové slupky je možné využít nejen v kuchyni k přípravě jídla, ale i v domácnosti. Zde je několik tipů.

Popáleniny
Drobné popáleniny kůže jsou při vaření na denním pořádku a hospodyňka obvykle hledá rychlou pomoc opět v kuchyni. Na čerstvou popáleninu je možné přiložit slupku od brambor. Ránu krásně zchladí a podpoří rychlé hojení. Slupka má navíc silně antibakteriální účinky.

Bramborové slupky pro tmavší vlasy
Bramborové slupky snadno překryjí šediny nebo ztmaví stávající barvu vlasů, báječně fungují jako přírodní barvivo. Slupky vařte zhruba půlhodinky ve vodě. Poté sceďte a nechte vývar zchladit. Umyjte si vlasy obvyklým způsobem. Následně na prosušené vlasy naneste tento studený vývar a nechte působit. Používejte po každém umytí vlasů, po několika mytích začnou vlasy viditelně tmavnout.

Zesvětlení pigmentových skvrn, pro bílé zuby nebo kruhy pod očima
Bramborová slupka je přírodním barvivem, které poskytuje tmavší tón, ale zároveň má bělící účinky. Pigmentovou skvrnu dvakrát až třikrát denně potírejte slupkou a za pár dní bude skvrna výrazně světlejší. Bělící účinky bramborových slupek oceníte také v případě bělení zubů. Hladká strana syrové slupky rozpouští na zubech nečistoty a povlak, vyběluje sklovinu. Syrové slupky přikládejte na kruhy pod očima, nechte působit přibližně 15 minut a podle potřeby vše opakujte. Kruhy postupem času viditelně zesvětlí nebo úplně mizí. tuhýchlák prozradí světlá barva a křehká světlá dužina.

Ředkvičková nať
Ředkvičková nať je jedlá a skvělá. Pro zpracování vyberte jen nezavadlé zelené listy bez žlutých skvrn. Před použitím je nutné listy dobře omýt pod tekoucí vodou, protože bývají často plné písku a zeminy. Má svěží, nicméně nevýraznou chuť a na rozdíl od ředkvičky není typicky pálivá. Je vhodná jako doplněk k jiné hlavní surovině nebo se musí výrazně ochutit. Ředkvičkové listy je vhodné přidat do rukolového či bazalkového pesta nebo pokrájené do polévkových krémů. Je možné je přidat i k zeleninovým salátům, případně jimi odlehčit saláty luštěninové. Na zpracování vybírejte jen pěkné svěží listy, které nemají žluté skvrny. A před použitím je pořádně properte pod tekoucí vodou, protože často obsahují zbytky písku a zeminy.

Jablka

Slupky a jádřince z jablek na domácí jablečný ocet
Z odpadu z jablek si můžete snadno připravit jablečný ocet, který je možné využívat v kuchyni k vaření nebo jako součást výživy zdravého životního stylu. Jablečný ocet se získává z vykvašených jablek a  jako podpůrný prostředek je vhodný prakticky pro každého. Napomáhá udržet organismus ve zdraví a v případě nemoci může posloužit jako doplněk klasické léčby. Jablečný ocet je bohatý zdroj vitaminů a minerálů, obsahuje důležité složky jako vápník, draslík, hořčík, vitamin C, beta karoten, pektin. 
Potřebujeme: 400 g slupek a jádřinců jablek, případně můžeme použít i nastrouhaná jablka, 1 litr vody, 200 g cukr (můžete použít méně cukru, když jsou jablka hodně sladká), zavařovací láhev, papírové utěrky, gumičky
Postup: Do sterilizované zavařovací láhve vložte nadrobno pokrájené nebo nahrubo mixované jablečné slupky, jádřince, případně strouhaná jablka. Na 400 gramů jablek odměřte jeden litr vody, případně můžete vodu osladit, pak ji vlijte do zavařovací láhve a přikryjte papírovou utěrkou, kterou upevníte gumičkou. Nálev nechte stát 10 dnů na světlém a teplém místě, ale ne na přímém slunci a denně jej promíchejte. Obsah láhve bude kvasit. Po 10 dnech sceďte do čisté nádoby, opět ji zakryjte a na jednadvacet dnů ji postavte do chladu a temna. Tekutinu nakonec znovu přeceďte přes jemné plátno do uzavíratelné láhve – a ocet je hotov.

Sladké jablečné chipsy
Jablečné slupky můžete také usušit v troubě na pečicím papíru nebo v sušičce. Trvá to jen chvilku a zdravé mlsání je na světě. Jablečné slupky poprašte skořicovým cukrem a dejte sušit. Jako alternativu můžete zkusit slupky poprášit moučkovým cukrem s přídavkem suché citronové kůry. Takové chipsy jsou výjimečně osvěžující.

Zbytky jablek z odšťavňovače
Při odšťavňování jablek je možné zbytky jablek z odšťavňovače využít do základu těsta na koláč či perník. Těsto budce vláčné, s jemnou chutí po ovoci, navíc do něj dodáte vlákninu, která je důležitá pro dobré zažívání. Aby drť z jablek před zpracováním nezhnědla, je vhodné ji pokropit citronovou vodou. Dále počítejte s úpravou receptu, možná bude potřeba přidat více tekutiny, aby se docílilo vhodné konzistence těsta.

Koupit Meduňku