Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty

Novinka z meduňkové edice: Kouzlit může každý…

s rostlinnými i dalšími zbytky, které vznikají při vaření, přípravě jídel i dalších domácích činnostech.
„Kouzlit“ může opravdu každý, protože nová kniha z naší edice Knihovnička Meduňky je plná rad, receptů a vůbec inspirace k tomu, jak se na tyto „zbytky“ podívat trochu jinak a nově a využít je mnoha nečekanými způsoby. Knihu napsala naše spolupracovnice Markéta Vopičková Cipprová a můžete se spolehnout, že by vám nenavrhovala nic, co nemá vyzkoušené. Markéta se zaměřuje nejen na kuchyni, ale i na zahradu a nabízí spoustu rad pro i méně zkušené zahrádkáře nebo pro každého, koho baví dozvědět se a zkusit něco nového. Tato kniha je už 51. titulem naší edice Knihovnička Meduňky a velmi jednoduše ji získáte přes náš e-shop na adrese www.knihovnickamedunky.cz

Jak tedy využít třeba skořápky z vlašských ořechů nebo vaječné skořápky, které většinou automaticky vyhazujeme (pokud nemáme plný dvorek slepic…-:)? Markéta poradí…

Vaječné skořápky obsahují hlavně uhličitan vápenatý, což je nejběžnější sloučenina vápníku. Dále obsahují minerály, jako je jód, železo, zinek, mangan nebo fosfor. Díky tomu jsou prospěšné pro tělo i pro domácnost.

Vyčistí zašlé vázy i hrnky
Na zašlé vázy nebo hrníčky zabarvené od čaje nebo kávy se skvěle hodí vaječné skořápky. Skořápky totiž nádobí zbaví vodního kamene i dalších usazenin.
Nadrcené skořápky nasypte do nádoby, zalijte je citronovou šťávou nebo octem a nechte přes noc působit. Potom hrnky důkladně pomocí skořápek rukou umyjte a hrnky a vázy budou jako nové – kyselá šťáva z citronu nebo octa totiž slouží jako rozpouštěč usazenin a ostré kousky skořápek zase oškrábou usazenou špínu.

Obelstěte slimáky
Slimáci a plzáci jsou v posledních letech – i v důsledku mírných zim – doslova pohromou pro zahrádkáře. Každoročně ničí úrodu v zahradách, ale je možné se jim bránit i pomocí nahrubo podrcených vaječných skořápek. Slimáci totiž neradi přelézají přes ostré hrany, takže se posypaným místům raději vyhnou a k rostlině se nedostanou.

Přidávejte do kompostu
Vaječné skořápky přidávejte do kompostu. Jsou totiž přirozeným zdrojem vápníku a díky obsahu dalších minerálů bude kompost bohatší na živiny, a to rostliny potřebují. Do kompostu patří skořápky podrcené, i tak jejich rozklad trvá delší dobu. V případě, že kompost nemáte, nezoufejte. Přidejte jemně nadrcené skořápky přímo přímo do hlíny na zahradě nebo do květináčů s pokojovými rostlinami. Skořápky promíchejte se zeminou a nechte tak půdu vyživovat. Skořápky přidávejte zvláště k rostlinám, které vyžaduji zásaditou půdní reakci, jako jsou rozmarýn, tymián nebo levandule. Skořápky ocení také rajčata, papriky nebo brambory, ale i pokojové rostliny Nevhodné jsou k vřesovištním rostlinám, jako je vřes, borůvky, azalky, pěnišníky nebo hortenzie.

Přidejte k bílému prádlu
Vaječné skořápky mají porézní povrch a díky tomu pohlcují špínu i skvrny například z oblečení. Aby bylo vaše prádlo zářivě bílé, nadrťte hrst skořápek a dejte je do látkového pytlíku. Klidně k nim přidejte i pár plátků citronu nebo lžičku kyseliny citronové. Dobře uzavřený sáček přidejte k prádlu do bubnu pračky a nechte prát spolu s oblečením. Jakmile horká voda a prací prostředek uvolní špínu, skořápky ji absorbují do sebe a prádlo zůstane zářivě bílé.

Pomohou při bodnutí hmyzem
Ze skořápek je možné vyrobit snadno octan vápenatý, který uleví od svědění po hmyzím štípnutí: Podrcené skořápky nasypte do čisté uzavíratelné sklenice, zalijte octem a nechte několik dní odležet. Uhličitan vápenatý ze skořápek začne reagovat s kyselým octem, skořápky se rozpadnou a vznikne octan vápenatý. Octanem můžete potírat svědivá místa po štípnutí hmyzem, také se používá ke snížení otoků například při podvrknutí apod.

Skořápky od vlašských ořechů
Po louskání vlašských ořechů zbude hromádka skořápek. Ty ale nevyhazujte, pomohou vám zlepšit zdraví, vzhled i kondici. Vlašské ořechy patří k oblíbeným pochoutkám. Jejich jádra obsahují vitaminy E, B1, B2, B3, B6, stopové prvky měď, fosfor, mangan, cenné oleje a kyselinu listovou. Říká se o nich, že jsou „dobré na nervy“, posilují mozek a koncentraci.

Vyrovnají hladinu jódu
Jód je velmi důležitý pro správnou funkci štítné žlázy, dělohy či prostaty. Jód se v našem jídelníčku nevyskytuje v dostatečném množství, a právě v ořechových skořápkách je ho dostatek, a tak je možné si dopřát účinnou jódovou kúru. Do kastrolu nasypte dva a půl hrnku nadrcených skořápek, zalijte je litrem vody a 30 minut povařte pod pokličkou, nechte ještě 15 odstát a pak sceďte. Odvar nechte vychladnout a poté ho pijte třikrát denně před jídlem po dobu dvou týdnů. Tento čaj zmírní i silný kašel.

Ořechové slupky zakryjí první šediny
Domácí recept na bylinný odvar k zakrytí prvních šedin je vhodný pouze pro tmavovlásky, neboť zvýrazňuje tmavou barvu vlasů a oživí jejich lesk.
Potřebujeme: 1litr vody, 20 g sušené šalvěje, 40 g jemně nadrcených ořechových skořápek, 20 g sušeného rozmarýnu, 20 g sušené kopřivy, dva sáčky černého čaje
Postup: Do kastrolu nalijte litr vody a přiveďte ji k varu. Poté nasypte šalvěj, ořechové skořápky, rozmarýn, kopřivu a přidejte také dva sáčky černého čaje. Směs přiklopte pokličkou a vařte na mírném ohni cca 4 hodiny. Kastrol odstavte, nechte směs vychladnout, vlažný roztok přeceďte, naneste na vlasy a nechte asi 2 hodiny působit v zábalu. Potom vlasy opláchněte. Při pravidelném používání nebudou šediny patrné.

Koupit Meduňku