Meduňka,  Pro inspiraci

Už je tady! Vítáme červencovou Meduňku!!


Milí čtenáři a příznivci našeho časopisu,
právě vychází červencové číslo Meduňky, radujte se z něj spolu s námi! Na obálce má zářivý obraz slunce a přináší s sebou letní energii a spoustu zajímavého čtení. Léto je obdobím, kdy trávíme mnoho času venku a chodíme do přírody, proto jsme pro toto číslo vybrali téma UZDRAVUJÍCÍ SÍLA PŘÍRODY.

A co si v tomto čísle přečtete? Je toho opravdu hodně…

V titulním rozhovoru s poetickým názvem Oči jsou zrcadlem duše si náš spolupracovník Miloš Matula povídal s oční lékařkou MUDr. Martinou Závorkovou, která se specializuje na léčbu onemocnění oční sítnice. Dlouhodobě se zajímá a principy celostní, psychosomatické a takzvaně alternativní medicíny a jejím cílem je všechny možnosti léčby propojovat. V rozhovoru kromě jiného také vysvětluje, jak se životní styl i psychika odrážejí na stavu sítnice, proč je pro oči důležité, aby člověk měl rád a přijímal sám sebe nebo jak je možné využít pro podporu zraku léčbu sluncem.
Víte, co je chronoterapie? Je to terapie v čase nebo časem, jak vysvětluje ve svém článku Eva Joachimová. Z pohledu HAM YU, tajného učení starých čínským Mistrů, patří nemoci, které vnímáme jako somatické, do působení energií času a čas by nám měl přispěchat na pomoc. A právě k tomu slouží chronoterapie. Podle rady autorky si také můžete sami vyzkoušet důležitý rituál prospívání. 
V tématu najdete sedm příspěvků našich autorů a jako vždy jsou velmi různorodé. Nad tím, jak si vážíme darů přírody, uvažuje ve svém článku Ing. Vít Syrový a upozorňuje, že při nesprávném sobeckém přístupu lidé přírodu spíš zneužívají. Jak na to reaguje příroda a v ní se vyskytující přírodní bytosti? Jaký přístup zvolit a co si člověk z přírody smí vzít, aniž by ji ohrožoval?
Jiří Kaňa z neziskové organizace Arnika píše ve svém článku o tom, proč a jak toto sdružení pečuje o rozmanitost naší přírody. Dělá to už 20 let, jeho členové např. každým rokem jezdí sekat a udržovat stráně, aby zabránili jejich zarůstání travou a křovinami, ve kterých by neměly šanci přežít některé vzácné rostlinky. Pečují také o aleje nebo pomáhají obnovit CHKO Poodří.
O čem psala ve svém článku RNDr. Mgr. Jana Vlková, prozradí už jeho název: Červenec – měsíc sběru našich bylin. Tento měsíc je totiž bylinkářsky nejvýznamnějším obdobím roku. Autorka radí, jak si rostliny vybírat, čím se pro sběr vybavit, co sbírat a jak bylinky zpracovávat.
Milena Králová napsala krásný článek a nazvala ho O zvířatech, lidech a duších. Autorka věří, že i zvířata mají duši. Zvířata nás provázejí našimi životy jako naši společníci, partneři i ochránci. Dělají pro nás mnoho, za což jim patří dík. A každý z nás má své medicínské zvíře, i když si to neuvědomujeme…
Víte, co nakupujete? ptá se ve svém článku Lída Charvátová. Většinou se nezamýšlíme nad tím, odkud k nám doputovalo jídlo, které máme právě na talíři. Konzumovat průmyslově vyráběné potraviny je samozřejmě z pragmatického hlediska pohodlnější, než si potraviny pěstovat. Je však možné změnit aspoň trochu změnit přístup a jídlo si začít obstarávat jinak. Autorka se podělí o svou zkušenosti, jak na to a jaké možnosti se nabízejí. Jednou z nich je např. spojení farmáře se spotřebitelem. A protože součástí přírody jsou i zvířata a Češi jsou milovníky a chovateli psů, zahrnuli jsme do tématu také článek Zdeňky Kudové na téma První pomoc pro psy. I našemu čtyřnohém příteli se může stát, že se zraní – umíme mu pomoci? Autorka nabízí řadu zcela konkrétních a praktických rad a doporučení.
Ve svém seriálovém herbáři si tentokrát jeho autor Václav Větvička vybral mochnu husí a Jiří Mazánek se ve svém seriálu věnuje svému oblíbenému tématu – lásce. Jenže málokdo ví, co si pod tímto pojmem vlastně představit a lásku často zaměňuje za jiné pocity …
Rozhovor s párovými terapeuty, manžely Janou a Václavem Němečkovými, má název Ve vztahu hledejte vyšší smysl a přesně o tom jeho autorka Martina Burýšková s oběma hovořila. Oba lektoři jsou autory metody Partnerská cesta a o svých zkušenostech a cestě k harmonickému vztahu hovoří velmi otevřeně.
Další, už desátý díl seriálu o elektrosmogu Největší biologický experiment je tentokrát věnován vědeckým studiím a postojům vlád různých zemí k zavádění sítí 5 G.
V článku Kolo života radí psycholožka a lektorka Ing. Mgr. Radka Loja, jak se můžeme pomocí jednoduché metody podívat na různé oblasti našeho života s cílem uvést je do rovnováhy. Pro lepší pochopení nabízí příklad ze své praxe.
V seriálu Abeceda zdravých potravin se autorka Iveta Kulhánková věnuje nenápadným jáhlám, které však mají spoustu benefitů pro zdraví. Jsou bezlepkové, lehce stravitelné a nutričně velmi výživné. Na rozdíl od ostatních obilovin působí v těle zásadotvorně, jsou skvělou potravinou pro diabetiky a další výhodou je jejich nízký glykemický index i obsah vlákniny. Autorka také nabízí dva jednoduché a osvědčené recepty na jáhlové dobroty.
MUDr. Ludmila Eleková připravila další článek na téma Moje úvahy o covidu, tentokrát se věnuje problematice tzv. dlouhého covidu. Po roce pandemie se ukazuje, že překonáním akutní fáze pro mnoho nemocných covid nekončí, tito lidé trpí tzv. dlouhým covidem. Za dlouhý covid se považuje přetrvávání symptomů covidu déle než dva měsíce, nebo objevení nových. Co je vhodné u takového pacienta vyšetřit, jak se dlouhý covid léčí a jaké jsou v tomto směru možnosti homeopatie? 
Mystik Jiří Vacek ve svém článku Opakování je matkou moudrosti upozorňuje, že se lidská mysl pod vládou ega stále dožaduje něčeho nového a zajímavého. Proto nemá ráda opakování. Jenže ego se tak brání síle pravdy, kterou její opakování přináší…
Ve vzpomínkovém ohlédnutí připomínáme osobnost naší dlouholeté spolupracovnice, makrobiotičky Ing. Jarmily Průchové, která letos na konci května zemřela. A je tady pro vás i oblíbené Astrokukátko, které – jak píše jeho autor Ing. Zdeněk Bohuslav – je podnětem k orientaci v budoucí kvalitě času vzhledem k osobnímu životu jednotlivce.
A ještě zdaleka není vše, přátelé, co v červencovém čísle najdete. Možná si Meduňku vezmete s sebou na dovolenou nebo na prázdniny a my věříme, že vám bude dobrou a zajímavou společnicí. Přejeme vám zajímavé počtení a pěkný začátek léta!
Meduňku zakoupíte na stáncích PNS, v některých obchodech, číst můžete také na emedunka.cz

  Vaše redakce       

Koupit Meduňku