Meduňka

Z meduňkové knihovničky: Jsem meduňka lékařská…

Mezi první tituly, které vyšly v edici Knihovnička Meduňky, patřily i dva díly knihy Veselé bylinky Pepy Zentricha. Zkušený bylinář Josef A. Zentrich, který byl řadu let spolupracovníkem Meduňky, v nich hravou formou popsal léčivé účinky některých bylin a zdůraznil jejich nejdůležitější léčebné vlastnosti. Z prvního dílu této knihy vybíráme pasáž, ve které autor Pepa popisuje účinky bylinky, která dala název našemu časopisu – meduňky lékařské...
Obě tyto knihy od skvělého bylináře, jako i další tituly z naší edice si můžete zakoupit na www.knihovnickamedunky.cz

Jsem léčivá bylina, ne ledajaká. Pomáhám potřebným, a proto jsem samozřejmě souhlasila, aby se mnou byly v knize představovány i jiné přírodně léčebné postupy a vůbec vše, co souvisí s alternativním léčením. A doufám, že má příjemná vůně podpoří i duchovní hledání našich čtenářů, protože si myslím, že i to patří neodmyslitelně k lidskému chápání světa.
Jsem rostlina vytrvalá a věřím, že se mi podaří kousek své vytrvalosti přenést i na vás. Mám dlouhé řapíkaté listy a bledé květy se starorůžovým nádechem.  Kvetu počátkem léta a jsem častým hostem v mnoha zahrádkách. Lidé mne mají rádi, protože příjemně voním po citronech, a tak mi někdy říkají citronová melissa. Můj odborný název je melissa officinalis L. To písmenko L. znamená, že mě první pořádně popsal švédský botanik pan Linné. Slováci mi říkají medovka lékarská, a v turčianské zahrádce v okolí Martina, což je oblast, kde byl položen základ slovenského bylinářství, mi neřeknou jinak než rojovník. Angličané a Američané mi říkají Lemon Balm, Němci die Zitronen Melisse, Francouzi Mélisse officinale, Španělé  Melisa común, Poláci Melisa Lekarská  a Rusové Limmonnaja mjata aptěčnaja.
Největší léčivé působení mají moje listy, případně celá nať, sbíraná těsně před rozkvětem, nejlépe dopoledne. Moje silice obsahuje geraniol, citronelal, citronelol, citral a lineol.  Najdete ve mně i třísloviny, hořčiny, sliz, flavonoidy, triterpeny, organické kyseliny a hodně minerálních látek.

A taky toho dost umím. Dovedu uklidnit jak hysterickou dámu, tak rozzuřeného gentlemana. Zklidním váš žaludek, stejně jako rozbouřené srdíčko, jsem vhodná při nervové vyčerpanosti stejně jako při stavech úzkosti a rozjasním vaši líc při blbé náladě. Také umím poléčit křečovité bolesti břicha s nadýmáním – stačí šálek mého thé a můžu do společnosti bez „varhanního doprovodu“.
Nejraději mám, když ze mne připravujete nálev – to je pouze spařovaný čaj. Nasekáte mne nadrobno, alespoň jednu čajovou lžičku. Přelijte ji šálkem (tj. jeden a půl deci), vroucí vody, necháte 10 minut louhovat, scedíte, a můžete pít. Klidně mne oslaďte medem, ten mám docela ráda.
Jinak se ze mne taky dají dělat všelijaké mastičky na ekzémy a jiné kožní problémy.  A děvčata všeho věku, něco vám pošeptám. Když vezmete tučný bílý jogurt, v něm rozmícháte jednu čajovou lžičku mojí tinktury a přidáte ještě dvě lžičky mého silného čaje, můžete si to klidně na nějako čtvrthodinku namazat na tvářičku a poté umýt vodou. Budete vypadat nejméně o dva týdny mladší…
A pozor, ani moje víno není k zahození. Vezměte mě 75 g a přelijte litrem bílého vína, mám ráda ryzlink.  Nechte mě v tom asi 8 až 10 dní koupat a občas lahví zatřepte, ať neusnu. Pak vínko přefiltrujte a uložte v chladnu. Posílím vám srdce, mozek, dýchání – prostě jedna báseň. Dámám budu stačit 2x denně v dávce 20-25 ml, chlapi mohou přitvrdit na 2x denně 50-60 ml.
Samozřejmě, to není zdaleka všechno, co umím. Až se blíže poznáme, dozvíte se více…

Koupit Meduňku