Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy,  Výživa a zdravá strava

PRÁVĚ VYCHÁZÍ: Nový titul edice Knihovnička Meduňky: ZELINÁŘ – herbář zeleniny – rady a inspirace pro začínající (i zkušené) zahrádkáře…

Milí čtenáři, začíná jaro a možná vás poprvé v životě napadlo zkusit si něco zasadit do země a sledovat ten zázrak, když ze semínka začne rašit rostlinka… Možná jste už zkušenými zahrádkáři, a tak víte, že dobré rady a vyzkoušené tipy se hodí vždycky… Pro všechny, kteří propadli nebo hodlají propadnout kouzlu zahrádky, je tu nová kniha z naší edice Knihovnička Meduňky – je to pomocník a inspirace a určitě ji oceníte!
Napsala ji naše spolupracovnice bylinkářka Simona Procházková a nazvala ji ZELINÁŘ – herbář zeleniny. Shromáždila v ní více než 200 různých receptů na přípravu léčivých a výživných šťáv, čajů, nápojů, vín, elixírů, ale i obkladů a domácí kosmetiky. Kniha ZELINÁŘ – herbář zeleniny je volným pokračováním Simoniny předchozí knihy Zahrádkářem vědomě, která také vyšla v naší edici. Jak sama autorka píše, v této nové knize nás seznámí s naprosto jednoduchým a praktickým využitím zeleniny, a zaměřuje se především na oblíbené postupy a receptury, které se jí mnohokrát osvědčily.
Kniha právě vychází v naší edici a získáte ji na www.knihovnickamedunky.cz nebo www.obchodmedunka.cz

Vybrali jsme ukázku z první kapitoly této knihy, ve které autorka všechny čtenáře, tedy i úplné zahrádkářské začátečníky, povzbudí jednoduchou, ale důležitou výzvou: PROSTĚ ZAČNĚTE!

Prostě začněte…
Možná máte úplně poprvé ve svém životě vlastní zahrádku, balkon či terasu a láká vás představa jistého druhu soběstačnosti. I malý kousek půdy vám může nabídnout zpestření jídelníčku, možnost tvorby domácích přírodních léků i kosmetiky. Při péči o zahrádku skvěle protáhnete tělo, vyčistíte mysl, budete trávit více času na čerstvém vzduchu, získáte nové poznatky a zkušenosti ze života rostlin, hmyzu i živočichů a při troše snahy se budete těšit z výsledků své práce.

Přírodní tekutá hnojiva pro zeleninu, ale i ostatní rostliny…
Zdravé, kvalitní a dobře vyživené rostliny jsou základem pěstování. Není vůbec potřeba utrácet peníze za chemická, umělá hnojiva, která navíc zatěžují půd. Skvěle si vystačíme s jednoduchými ingrediencemi z kuchyně.

Pískový cukr (energie rostlin)
Přírodní hnojivo, které rostlinám prospívá, je obyčejný cukr. Rozkládá se na dvě složky – glukózu a fruktózu – a ty dodávají rostlinám energie potřebnou pro růst a urychlují životní procesy.
TIP: Na jaře (březen, duben) jemně poprášíme zahrádku cukrem a necháme působit.

Melasa (aktivita rostlin)
Třtinová melasa je mazlavý, hutný, hnědý sirup, který se získává z drcené cukrové třtiny. Obsahuje hodně vitaminů a minerálních látek. Jako hnojivo zvyšuje počet a aktivitu užitečných půdních bakterií. Použití melasy je snadné: smícháme 1 polévkovou lžíci melasy s 4 litry vody, vše necháme 20 minut odpočívat, poté dobře promícháme a můžeme zalévat. Doporučuji aplikovat 1× za měsíc.

Ricinový olej (vitalita a výživa rostlin)
Ricinový olej je získává ze semen skočce obecného a je cenným zdrojem množství látek potřebných pro výživu, vitalitu a růst rostlin. Hnojivo získáme smícháním 1 lžičky ricinového oleje s 1 litrem vody pokojové teploty a tímto roztokem zavlažujeme rostliny 1× za 14 dní.

Droždí (podporuje květ a plody)
Kuchyňské droždí stimuluje růst, podporuje květ a plody. Zálivku si připravíme tak, že smícháme 15 g čerstvých kvasnic s 2 litry vody, vše necháme 20 minut louhovat, po uplynutí této doby promícháme a můžeme použít. Doporučuji aplikovat 1× za měsíc.

Mléko (posílení struktury rostlin)
Mléko je zdrojem vápníku a bílkovin, které výrazně prospívají půdním mikroorganismům a vyživují i samotné rostliny. Hnojivo si připravíme tak, že smícháme 1 litr tučného mléka s 3 litry vody, zamícháme a můžeme zalévat. Tímto roztokem doporučuji rostliny zalévat 1× měsíčně. Vegani mohou použít i mléka rostlinná – ovesné, rýžové, jáhlové.

Aloe vera (stimulant růstu)
Lístky tohoto sukulentu pomáhají rostlinám zůstat ve skvělé kondici. Hnojivo si připravíme tak, že v 5 litrech vody pokojové teploty rozmixujeme 1 velký list aloe. Vše necháme 30 minut odpočívat a můžeme jít zalévat. Tento postup doporučuji provádět 1× za 14 dní.
TIP: Tekutá hnojiva během roku libovolně střídáme.

Přírodní pevná hnojiva pro zeleninu, ale i ostatní rostliny

Vaječné skořápky (odkyselení půdy, vápník)
Skořápky jsou cenným zdrojem přírodního vápníku a skvěle neutralizují půdní kyselost. Použití je jednoduché – nadrcenými skořápkami během roku posypeme půdu.

Banánové slupky (výživa rostlin)
Slupky od banánů (nejlépe v kvalitě bio) poskytují půdě výživu. Použití je jednoduché – najemno nasekané slupky během roku sypeme na zahrádku.

Kávová sedlina či čajové lístky
Kávová sedlina obsahuje mnoho prvků, které mohou zahradě prospět, patří mezi ně hořčík, měď, vápník, fosfor a draslík. Jak sedlinu používat? Po uvaření kávy smícháme sedlinu s vodou a zalijeme jí zahradu.
Podobně jako sedlina z kávy i vylouhované lístky čaje či bylin obsahují velmi příznivé látky, které pomáhají zlepšovat kvalitu zeminy používanou k pěstování rostlin. Při používání porcovaného čaje je ovšem důležité dávat pozor na materiál pytlíků. Většina z nich totiž obsahuje umělá vlákna, která se v půdě nerozloží a znehodnotí jí. Pokud si nejsme materiálem jistí, raději pytlík rozstřihněme, zbytky čaje vyjměme a teprve poté dejme do půdy.

Zeleninové slupky (obohacení půdy o cenné látky)
Slupky se všech druhů zeleniny dokážou zásobit zahradu cennými látkami a stopovými prvky. Použití je úplně jednoduché – slupky nasekáme najemno a posypeme jimi zeminu. Toto můžeme provádět po celý rok.

Koupit Meduňku