2021,  Archiv,  Meduňka

Obsah čísla 2/2021

Vítám vás, milí čtenáři
u únorové Meduňky, která je věnována tématu zdravý mozek.
Najdete v ní mnoho zajímavých příspěvků a podnětů. A nebojte, o ztrátě zdravého mozku či myšlení v dnešní situaci zde nebude řeč.
Včera jsem se vrátila zvenku pěkně promrzlá. Byla krása pohledět na červené tváře, rozzářené oči a kalhoty, bundy a palčáky obalené sněhem našich spoluběžkařů a sáňkařů. Nebylo pochyb, že pobyt venku je prospěšný všem věkovým kategoriím. Je divné, že této prospěšnosti „zdarma”‚ pro nás všechny, využíváme tak sporadicky. Ano, vypadá to, že na proběhnutí se, procházku či práci na zahradě, jakoby není čas. Ale to musíme chtít každý sám, vydržet a výsledek se dostaví. Zvětšení objemu plic, zpevnění svalů a kostí, prokrvení celého těla, lepší spánek, zvýšení „buněčné i slizniční odolnosti” a další benefity pro naše zdraví, nás očekávají i po obyčejné každodenní třicetiminutové svižné procházce.
Pokud jste četli knihy Betty MacDonaldové, tak si určitě vzpomenete na její pobyt v plicní léčebně. Měla TBC. Byla tam skoro rok a na venkovním lůžku, ve stále deštivém Seattlu, přikrytá dekami i v zimě, trávila den co den několik hodin. A musela „řádně” dýchat. V noci měli na pokoji otevřené okno, klepali se zimou, ale dýchali „lék”, čerstvý vzduch.
A to nemluvím o léčbě španělské chřipky, kdy dobrovolnice za pomoci sester vyvážely zlepšující se pacienty na vzduch, na blahodárné slunce. A co třeba léčba spály, tak také při této nemoci vyváželi převážně dětské pacienty ven.
Zkuste si vzpomenout, jak se dříve stavěly nemocnice. Měly terasy nebo kryté ochozy, na které byl vstup přímo z pokojů. V nemocnicích nebylo přetopeno, na mnoha odděleních byla otevřená okna a pravidelně se větralo.
Tak tomu bylo i v domácnostech. Žádná syntetická vonítka nenahradí venkovní vzduch.
Vzpomeňte si na to, jak jste jako miminka spali venku v kočárku a rodiče nebo prarodiče vás sledovali z okna. „Ještě spí, kouká, ale nebrečí…” Žádná plena nebo deka přes korbičku. To může být mimčo rovnou doma a dýchat vydýchaný vzduch. Pokud se bydlelo v paneláku, dávalo se spící děcko na balkón nebo se otevíralo dokořán okno. No a nakonec si třeba vy nebo vaše rodiče vzpomenou na starou dětskou paní doktorku, která děti s rýmou honila ven a teplota do 37,5 °C pro ni nebyla žádná teplota. To se jen organismus vyrovnává s nákazou.
Přeji vám, abyste do svých životů a k sobě navzájem pustili „hodně čerstvého vzduchu”!
Ono se to projeví.
A aby vám náš časopis nechyběl, můžete si ho objednat na jeho e-shopu: obchodmedunka.cz, kde najdete i mnoho potřebného pro zdraví těla i duše.
Květa Vtípilová

Obsah

Rozhovor s MUDr. Viktorijí Biljakovou, CSc. 6
Mgr. Zuzana Paulusová

TÉMA: PRO ZDRAVÝ MOZEK

Tajemství lidského mozku 10
prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.

Zdravý a funkční mozek 14
MUDr. Ludmila Eleková

Proč naše mysl degeneruje? 17
MUDr. Tomáš Lebenhart

Jak trénovat paměť 18
Lída Charvátová

Bylinky pro náš mozek 20
Bc. Martin Kolár

Pojednání o pěti duších 22
MUDr. Dagmar Komárková

Rehabilitace
po cévní mozkové příhodě 24
Bc. Natálie Keilová

Očemeriť sa 27
Václav Větvička

Jmenný a věcný rejstřík
časopisu Meduňka 28
ročník XVII/2020

S čínskou medicínou
za harmonií života 32
Eva Joachimová

Poznejte své vnitřní dítě 34
Mgr. Marie Plochová Hlávková, Ph.D.

Vietnamská kuchyně
pohledem zvenčí 36
Ing. Iveta Kulhánková

Zharmonizujte silou bylin
svůj žilní systém 38
MgA. Zdeňka Vaculík Erlebachová

Abeceda zdravých potravin 40
Ing. Iveta Kulhánková

Největší biologický experiment 42
Ing. MgA. Martin Kopčaj

Píseň mého srdce 43
Ing. Jiří Mazánek

2012 a 2021 – Jak to spolu souvisí a co nás čeká 44
Milo Mahdall

Astrokukátko 46
Ing. Zdeněk Bohuslav

Řádková inzerce

Řádky proti samotě

Koupit Meduňku