Meduňka

Přivítejme novou, březnovou Meduňku!

Milé čtenářky, vážení čtenáři,

s radostí vítáme nové číslo Meduňky, které seženete jak v papírové, tak v elektronické verzi! Na obálce září obrázek Sylvy Česlarové s názvem Tvoření vesmírné. Ano, toto číslo Meduňky vás doprovodí do jara a jaro je časem tvoření, nových začátků a čerstvých energií.
V titulním rozhovoru s pěkným názvem Nebát se žít! vypráví naše spolupracovnice Eva  Joachimová, žena se zajímavým a pestrým životním příběhem, kromě jiného o principech učení HAM YU – pracovat s informacemi tohoto učení přináší podle ní obrovskou moc, dále o čínské kosmologii a moudrosti Východu, které ji držely a drží nad vodou a pomohly jí také vyřešit vážné zdravotní problémy, i o svých knihách, které mají v názvu „bílého jeřába“… Eva si povídala s redaktorkou Věrou i o řadě dalších témat a tento inspirativní rozhovor rozhodně stojí za přečtení.
Hlavní téma tohoto čísla jsme nazvali Viry, bakterie a my. V rámci tématu si přečtete třeba článek o vzájemném soužití mikroorganismů a lidí od prof. Anny Strunecké, MUDr. Zuzana Vančuříková v dalším článku vysvětluje odlišný a velmi zajímavý pohled tradiční čínské medicíny, střevnímu mikrobiomu, který je v současné době předmětem výzkumů a je považován za náš „druhý mozek“, se věnuje ve svém článku terapeutka klinické nutriční medicíny Charlotte Matysková.
Samozřejmě se nezabýváme pouze viry a bakteriemi – známý lékař MUDr. Karel Nešpor například radí, jak se stát milejšími lidmi, MUDr. Bohuslav Hanuš vypráví o své lásce k nedotčené přírodě tajgy a Sibiře a svěřuje se s tím, co se naučil od obyvatel těchto vzdálených krajin. Astropsycholožka Marie Plochová Hlávková vysvětluje, jak si na základě vnitřních příčin vytváříme problematické okolnosti současného života, v dalším dílu seriálu o cholesterolu se MUDr. Ludmila Eleková věnuje souvislostem mezi umělými tuky a margaríny ve stravě a vznikem kardiovaskulárních nemocí a další ukázka z knihy dr. Petra Novotného Nemoc hodných lidí: rakovina je věnována „neoblíbeným“ příčinám rakoviny… A co se stane, když „vesmír zaklepe na dveře“ a vyzývá nás k novým začátkům? Na to odpovídá ve svém článku Silvia Salow… A ještě mnoho dalšího užitečného čtení najdete v březnové Meduňce.
Tak si ji nenechte ujít a my vám za redakční tým přejeme příjemné čtení a hezké předjarní dny!

                                          Vaše redakce

Koupit Meduňku