Meduňka,  Pro inspiraci

VÍTÁME DUBNOVOU MEDUŇKU!!!

Milí přátelé, už více než týden je tady jaro a s ním přichází nová – dubnová Meduňka. Je to velmi povedené číslo, které jsme „hýčkali“ až do poslední chvíle, než jsme ho poslali do tiskárny. A je to na něm vidět! Nejlepší bude, když si ho sami přečtete – zakoupíte ho na stáncích PNS, v některých obchodech nebo také můžete číst v elektronické verzi na emedunka.cz

A co všechno si v něm přečtete?
Respondetem titulního rozhovoru je významný český kardiochirurg prof. MUDr. Jan Pirk, který už provedl asi sedm tisíc transplantací srdce a jako jeden z mála také operuje bez použití krevní transfuze ty, jimž jejich víra transfuzi nedovoluje. Autorka rozhovoru Ester Gerová si s panem profesorem povídala o přirozené a buněčné imunitě, o přírodních výtažcích obsažených v lécích i o vlivu psychiky na zdraví našeho srdce, ale i o jeho zálibě v poslechu kvalitní hudby, běhání a cestování.
Pro dubnové číslo jsme vybrali a s našimi autory připravili téma méně obvyklé, ale důležité: ČISTOTA PŮL ZDRAVÍ, ALE…Ne, opravdu nechceme brojit proti hygieně, je důležitou a samozřejmou součástí našich životů, ale i u hygieny platí požadavek přiměřenosti – a právě o tom psali naši autoři. Dbáme-li na hygienu více než je zdrávo, kdy vše stále dezinfikujeme, čistíme a důsledně se bráníme setkání s patogeny, je velmi pravděpodobné, že náš organismus oslabíme, neboť si nevytvoří dostatečnou imunitu na všech úrovních, upozorňují v článku MUDr. Vlaďka Strnadelová a Jan Zerzán.
Že pravidlo všeho s mírou platí i v hygieně vysvětluje prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. věnuje se kromě jiného třeba tématu jak bezpečně uklízet, poukazuje na nebezpečnost některých chemikálií. Vliv hygieny na náš mikrobiom v různých fázích života a možnosti, jak zdravý mikrobiom podpořit, popisuje naturopatka Iveta Kulhánková. Pedagožka Milena Králová připravila článek s názvem Neučme děti bát se života. Dětem určitě neublíží, když občas budou špinavé, zablácené, mokré – důležité je, aby byly veselé a šťastné, píše autorka. Pro zdraví a pro spokojený život je třeba dbát nejen o čistotu těla, ale také o čistotu duše – připomíná Hana Smejtková.
Velký článek o traumatu a možnostech jeho zpracování připravila pro toto číslo Meduňky terapeutka a astropsycholožka Marie Plochová Hlávková. Vychází ze své dlouholeté praxe, během níž se fenoménem traumatu u svých klientů setkává velmi často. Trauma nemusí vzniknout jen na základě událostí typu přepadení, znásilnění či válka, ale jeho příčinou mohou být i zdánlivě nenápadné a všední okolnosti, například nevlídná a nepodporující rodinná atmosféra.   
Iva Lhotská připomíná smysl a symboliku některých velikonočních zvyků, dozvíte se také, jak se připravit na jaro (v článku Lenky Ptáčníkové) – víte třeba, jak pečovat o mikrobiom v ústech nebo jak vůbec poznáme, že se detoxikujeme? S Tomášem Lukavcem si popovídala Věra Keilová o psychologii marketingu, o neuromarketingu i dalších tématech.
Pokračuje také seriál MUDr. Pavla Špatenky o kolektivní duši, tentokrát na téma Nesnášenlivost a slepá víra, v seriálu Zdraví podle kalendáře se dozvíme, jak ošetřovat pomocí reflexní terapie plošku na noze, abychom podpořili játra – orgán, který je právě v dubnu „na řadě“. Důležitý je také další článek MUDr. Ludmily Elekové o energetickém metabolismu, tentokrát autorka zkoumá, co je sytost  a jaká je cesta potravy od chvíle, kdy ji spolkneme  až k pocitu, že jsme syti.
O bylinkách, které nám pomohou při virových respiračních onemocněních, píše Charlotte Matysková – pro rychlejši uzdravení můžeme povzbudit imunitní systém, pro zmírnění průběhu zase ošetřit jednotlivé příznaky. A s obojím nám bylinky pomohou.  Tarotový výhled na duben připravila Milena Králová – co nás čeká a jak se k těmto výzvám postavit? Astrolog ing. Zdeněk Bohuslav se ve své rubrice na téma čistoty podíval z hlediska astrologie – lze na něj nahlížet také jako na oblast určitého řádu či uspořádání, související s planetou Saturn, jejíž působení přetrvá ještě celý duben. A o své úvahy o fenoménu covid se s námi podělil zkušený celostní lékař MUDr. Tomáš Lebenhart.

Přátelé, sami vidíte, že témat je opravdu mnoho a články jsou velmi fundované, srozumitelné a přínosné – tak si novou Meduňku nezapomeňte obstarat a my věříme, že vás bude bavit a zajímat a že vám bude k užitku! Ať se vám líbí!

                                                                            Srdečně      Vaše redakce

                                                                           

Koupit Meduňku