Děti,  Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Recepty

Nudí se děti doma, když nechodí do školy a do zájmových kroužků?

Zkuste s nimi o víkendu něco uvařit a zcela vážně a naplno je do vaření zapojit. Děti to bude bavit a společně vytvořené dobroty můžete pak taky společně sníst ( a ještě možná pozvat i nějaké kamarády…)

Pokud si nevíte rady, inspirujte se ve skvělé knížce Marcely Šebestové Babička vaří s vnoučaty víkendová menu. Samozřejmě může vařit i dědeček, tetička, maminka či táta. V knížce najdete řadu hotových menu s přesnými recepty a postupy. Knížka vyšla v meduňkové edici a je součástí řady Meduňčino vaření – viz www.knihovnickamedunky.cz
Menu je celkem dvacet, každé se skládá ze snídaně, oběda a večeře, před posledními dvěma recepty, které patří dětem, je vždy „motivačně naučný“ veršík Evy Pitrové. Obrázky k receptům nakreslila známá ilustrátorka dětských knih Edita Plicková. Svým pojetím se tato kniha nachází někde na pomezí mezi dětskou literaturou a kuchařkou, přičemž jiná podobně koncipovaná kuchařka na trhu v současné době není. Můžeme v ní snadno vysledovat autorčin celkový nosný záměr sdělit čtenářům, jak obohacující pro obě strany je společné, smysluplné a tvořivé pobývání prarodičů s vnoučaty.
Autorka Marcela Šebestová říká, že „hodiny strávené v kuchyni s dětmi jsou velkým darem, který bychom neměli promrhat. Vzpomínka na tatínka, s jakou poctivostí pro nás pekl koláče a jiné sladkosti, je dodnes velmi živá, chtěla jsem ji tudíž zprostředkovat i další generaci. Není ani tak veledůležitý výsledek našeho kuchařského snažení, jde zejména o společné pobývání s dětmi s určitým záměrem vytvářet cosi smysluplného, jako je jídlo. Pokud se někdy konkrétní výtvor tak úplně nepodaří, rozhodně to není důvod společné vaření vzdávat, s každým dalším pokusem se naopak zdokonalíme. Všechny recepty jsou vyzkoušené a v zásadě jednoduché, takže budou k použití i pro moderní babičky, trpící často nedostatkem volného času.“
My jsme na ukázku vybrali podzimní menu, ale vy si můžete vybrat podle nálady a chuti ze široké nabídky dalších receptů. Podzimní menu obsahuje třeba skvělou babiččinu bramboračku, která nás pěkně zahřeje, zelný salát, který nás zase vybaví tolik potřebnými vitaminy, bramborové krokety, které děti milují a jako bonus bramborové lívanečky myšky Rozárky či bramborový salát vodníka Lojzíka… Kdo by odolal?
Tak se do toho pusťte a ať vás to baví!


Podzimní bramborové menu
Snídaně:  Makovec, kakao
Oběd:  Babiččina bramborová polévka
           Zapečené brambory s pohankou, zelný salát
Večeře: Bramborové krokety, špenát

Makovec
200 g studených strouhaných brambor, 40 g dětské krupičky, 80 g mletého máku, 150 g cukru, 1 žloutek, 2 bílky, 5 lžic mléka, 1 prášek do pečiva, skořice, mletý hřebíček, vanilkový cukr, citronová kůra
Žloutek utřeme s cukrem a mlékem, přidáme vařené brambory, krupici, mletý mák, prášek do pečiva, strouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a koření. Nakonec vmícháme tuhý sníh ze dvou bílků. Pečeme ve vymazané a moukou vysypané formě v předehřáté troubě.

Babiččina bramborová polévka
700 g brambor, 1 mrkev, 1 petržel, polovina malého celeru, 2 hrsti sušených hub, 3 stroužky česneku, majoránka, sůl, 2 vejce, 50 g másla, 40 g hladké mouky
Oloupané brambory a očištěnou zeleninu nakrájíme na kostičky, přidáme sušené houby, zalijeme vodou, osolíme a vaříme 20 minut. Z másla a hladké mouky uděláme zlatavou jíšku, nalijeme do polévky a provaříme. Brambory v polévce rozmačkáme, vmícháme rozšlehaná vejce a okořeníme utřeným česnekem s majoránkou.

Zapečené brambory s pohankou
800 g vařených brambor, 200 g vařené pohanky, 300 g šunky, 1 nožička paprikové klobásy, 2 cibule, tuk na vymazání pekáčku, česnek, majoránka, sůl
Cibuli a brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, šunku a klobásu na malé kousky, přidáme vařenou pohanku, utřený česnek, majoránku, osolíme a promícháme. Vložíme do tukem vymazaného pekáčku a ve vyhřáté troubě zapečeme. Podáváme se zelným salátem.

Zelný salát
250 g kysaného zelí, 3 mrkve, ¼ menšího celeru, 1 červená cibule
Zálivka: 200 g bílého jogurtu, 1 lžička plnotučné hořčice, cukr, sůl
V míse promícháme jogurt s hořčicí, cukrem a solí. Oloupanou mrkev a celer nastrouháme na hrubé nudličky, kyselé zelí propláchneme vodou, překrájíme na menší kousky a cibuli nakrájíme na kroužky. Vše promícháme s připravenou zálivkou. Salát necháme před podáním proležet v chladu.

Bramborové krokety
500 g brambor, 300 ml mléka, 2 lžíce másla, 1 vejce, 50 g hladké mouky, 100 g strouhaného sýra, 100 g šunky, sůl, olej, 2 vejce a strouhanka na obalení
Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky a uvaříme v mléce. Přidáme máslo, rozmačkáme do hladka a do prochladlé hmoty vmícháme vejce, strouhaný sýr, mouku a nasekanou šunku. Podle potřeby osolíme. Tvarujeme krokety, obalíme ve vejcích a strouhance. Smažíme do zlatova. Podáváme s dušeným špenátem.