Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Péče o tělo,  Pro inspiraci,  Rady a tipy

Vyrobit si něco z domácí kosmetiky…

… třeba vlastní krém, pleťovou vodu, peeling nebo balzám na rty není zdaleka tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát. Zkusily jste to někdy, milé čtenářky? Možná vás předem odradila představa složitých postupů, hromady potřebných speciálních ingrediencí a téměř alchymistické laboratoře… Ve skutečnosti je to jinak! Potřebujete pár běžně dostupných surovin a běžné vybavení, které určitě máte doma, stačí se řídit několika jednoduchými zásadami, dodržovat hygienu a kosmetiku vyrobíte snadno. A navíc ještě ušetříte. Jak na to?
Jednoduché ověřené návody, recepty, rady a postupy najdete v nové knize z edice Knihovnička Meduňky. Má název NEJLEPŠÍ JE DOMÁCÍ a podtitul výrobky pro zdraví, krásu a čistotu. Autorkou je Markéta Vopičková Cipprová. (Čistotě – tedy domácícm čisticím prostředkům jsme věnovali dvě předchozí ukázky z této knihy a teď je na řadě krása…)
Pro představu nabízíme ukázku z knihy, v níž autorka Markéta vysvětluje, jaké suroviny budeme k výrobě domácí kosmetiky potřebovat. Popis v knize je samozřejmě mnohem delší a podrobnější – dozvíte se v něm vše potřebné o jednotlivých olejích i dalších surovinách, jako je např. kakaové nebo bambucké máslo. Uvádíme také jeden recept – abyste viděly, jak jednoduché to je..-:) V knize najdete takových recepty desítky a jistě vás některý z nich osloví tak, že ho budete chtít vyzkoušet.
Knihu získáte na www.knihovnicka medunky.cz

Výroba kosmetiky – nákup surovin a pomůcek

Suroviny na výrobu
Rozhodně potěší fakt, že domácí kosmetika nemusí vyžadovat jakékoliv těžko dosažitelné ingredience. S nadsázkou lze konstatovat, že skoro všechno na výrobu už máte doma. I když je pravda, že nějakému nákupu se stejně nejspíše časem nevyhnete, protože je jisté, že budete chtít, aby vaše krémy a balzámy byly plné výživných olejů a báječných ingrediencí, které v kuchyni nenajdete… Nicméně lze s jistotou říci, že na výrobu domácí kosmetiky je možné použít řadu věcí, které máte doma běžně dostupné, a to jak z hlediska jednotlivých dílčích surovin, tak i použitého náčiní a spotřebičů. Konkrétně – skvělými kosmetickými surovinami je třeba za studena lisovaný olivový nebo slunečnicový olej, himálájská sůl, med, cukr, ovesné vločky, kyselina citronová, jedlá soda, kvalitní jablečný nebo vinný ocet a podobně. Kosmetiku můžete doplnit o oblíbené sušené bylinky, ale i šťávu z ovoce, například z citronu nebo pomeranče, stejně jako to mohou být i různé odvary, tinktury a výluhy z bylinek. Mnoho ze surovin lze nakoupit na internetu, v lékárně, v obchodech se speciální výživou nebo v obchodech zaměřených na domácí kosmetiku a suroviny pro její výrobu. Mnoho z nich má i funkční e-shopy. Pokud je nutné něco zdůraznit, tak je to určitě fakt, že byste se v rámci samotného výběru surovin a ingrediencí měli zaměřit hlavně na co nejvyšší možnou kvalitu jednotlivých zdrojových surovin. Jedině tak totiž bude prvotřídní i doma vyrobená kosmetika.
Základ výroby domácí kosmetiky je velmi jednoduchý, většina receptů vychází ze základních surovin. Zpracování není o nic složitější, než když pečete koláč z litého těsta. Základní suroviny, velmi zjednodušeně, jsou tyto:

  • Kvalitní nosný olejový základ, který obsahuje látky, jež pokožce nijak neškodí a klasicky ji vyživují, například bambucké máslo, kokosový, slunečnicový nebo olivový olej a další.
  • Dále jsou to éterické oleje zajišťující vůni. Preference vůní je věcí naprosto individuální, oblíbené a univerzální jsou levandule, pomeranč, máta, rozmarýn, citronela a eukalyptus.
  • Ne vždycky budete chtít mít váš výrobek v tekutém stavu, je tedy potřeba oleje něčím zahustit, abychom dosáhli konzistence masti nebo krému. K tomu účelu slouží nejčastěji včelí vosk, který dodá krémům potřebnou konzistenci. Díky těmto třem základním ingrediencím získáme hlavní základ každé kosmetiky.
  • Dále už do daných základů není problém přimíchat jednotlivé výživné složky, které budou působit blahodárně na pleť či pomohou s odstraněním viditelných vrásek, zajistí hydrataci, odstraní suchý nebo mastný vzhled pokožky nebo eliminují pupínky a skvrny.
  • Případně je dobré výrobky obohatit o vitaminy a jiné látky, například výtečný antioxidant vitamin E, který mimo péči o kůži zároveň prodlužuje trvanlivost olejů a tím i celých výrobků.

Oleje
Jako nosné oleje se označují ty oleje, které umí navázat a nést další přísady v kosmetických přípravcích, Jednoduše dělají objem krému a slouží jako nosič pro doplňkové výživné látky, jako jsou třeba vzácné esenciální oleje, vitaminy, antioxidanty nebo aminokyseliny. Nosné oleje využijete nejen jako základ pro své výtvory, ale i jako plnohodnotné pomocníky v péči o tělo, pleť i vlasy. Pokud rádi experimentujete s vůněmi, třpytkami, barvami nebo tvoříte s dětmi, jsou základní nosné oleje ideální. Zpravidla i ve vysoké kvalitě nejsou závratně drahé, a tak jsou vhodné i na experimenty. S těmito oleji se můžete opravdu vyřádit. Nicméně je možné je používat i samotné, bez doplnění o další esence.
Základní oleje se v kosmetice doplňují o esenciální oleje, minerální látky, vitaminy, aminokyseliny a další účinné látky. Ty už bývají dražší, nicméně
dávkují se ve velmi malých množstvích.
Nosné oleje se hojně používají v aromaterapii, při výrobě domácí kosmetiky, ale často jsou i surovinou pro přípravu jídla v kuchyni. Mají mnoho skvělých vlastností, účinků a možností využití. Je ale dobré si uvědomit, že v závislosti na metodě se mohou lišit jejich výroba. Takže si nejprve projdeme slovníček spojený s oleji.

Oleje lisované za studena
Určitě je používáte v kuchyni a znáte je jako oleje panenské. Při jejich výrobě se plodina rozemele a olej se získává stlačováním při běžné teplotě, aby nedošlo zahřátím k poškození chemické struktury oleje. Teplota se proto udržuje na minimu, většinou teplota v lisech nepřesáhne 40 °C. Takto získané oleje se lisují pouze mechanickou cestou, bez použití jakýchkoli chemikálií a rozpouštědel. Takový olej je tedy nejčistší a nejcennější. Výtěžnost této starobylé metody není vysoká, zároveň tato metoda není vhodná pro výrobu olejů ze všech plodin. Za studena lisované oleje jsou nejdražší. Nicméně surové oleje bývají i plné příměsí a nežádoucích látek, těch je možné se zbavit procesem rafinace. Olej lisovaný za studena, který se dále již nerafinuje, se obvykle zbaví mechanických nečistot a kalů filtrací.

Rafinovaný olej 
Rafinace je proces, při kterém se určitá surovina očistí a zbaví se cizích příměsí. Rafinovaný olej je olej, při jehož výrobě se výchozí surovina, často s přídavkem nejrůznějších rozpouštědel – tedy podrcená plodina – nejprve zahřála, pak mechanicky lisovala, aby se z ní získalo co největší množství oleje. Rafinuje se tedy surový lisovaný olej. Při rafinaci se olej čistí, tedy zbavuje příměsí, nežádoucích látek, pachů a dalších nečistot v podobě zbytků mechanických nečistost, buněčných tkání, bílkovin a sacharidů, vody, doprovodných látek, ale i stopového množství pesticidů, těžkých kovů, dalších kontaminantů, jež přešly z životního prostředí do rostlin a plodů, ale i případných zbytků rozpouštědel, které byly použity pro zvýšení výtěžnosti oleje ze suroviny.
S nečistotami se odstraní často i účinné látky jako antioxidanty a vitaminy. Rafinovaný olej je tedy většinou čistý tuk bez výrazné chuti a vůně, mnohem světlejší než nerafinovaný olej ze stejné plodiny. Procesu rafinace se nejvíce vytýká vysoká teplota (nad 180 °C). Při odstraňování nežádoucích pachových složek tento proces však probíhá ve vakuu a k oxidaci oleje v podstatě nedochází.
Rafinovaný olej má tedy nižší obsah výživných látek, ale na druhou stranu není ničím cítit. A to je právě jeho velká výhoda. Rafinované oleje je dobré využít v kosmetice pro louhování bylinek, protože dobře přijmou všechny užitečné látky z bylinek, ale sami svou vůní neovlivní připravovaný kosmetický produkt. Navíc jeho cena je velmi nízká, takže se hodí například pro výrobu mýdel apod.

Nerafinovaný olej 
Je to olej, který nebyl nijak chemicky čištěn. Za studena lisované nerafinované oleje jsou často považovány za nejkvalitnější oleje vůbec. Obecně lze říci, že jsou nejpřirozenější formou olejů. Jsou často tmavší, zachovávají si všechny prospěšné složky a vitaminy i bohatou chuť a silnou vůni. Nerafinované oleje se obvykle filtrují, aby byly zbaveny mechanických nečistot.

Bio kvalita
Označení „bio“ se vztahuje na plodiny, které byly vypěstovány v souladu s právními předpisy daného státu pro bio produkci. V praxi to znamená, že při výrobě byly dodrženy předepsané postupy, které zpravidla omezují použití chemikálií – pesticidů, hnojiv, herbicidů – a celkově byly vyrobeny s ohledem na životní prostředí a ekologii.
Oleje se získávají z různých plodin. V kosmetice se využívají pouze oleje, které mají blahodárný vliv na pokožku, vlasy a nehty.

RECEPT: Výživný oční krém proti vráskám
1,5 polévkové lžíce bambuckého másla, 1/2 polévkové lžíce kokosového oleje, 1 polévková lžíce šípkového oleje
Máslo a olej opatrně roztavíme v mističce ve vodní lázni a promícháme. Přimícháme šípkový olej a přelijeme do připravených uzavíratelných skleniček. Uchovávejte v ledničce.

 

Koupit Meduňku