Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty,  Výživa a zdravá strava

RECEPT NA VÍKEND: rychlý, chutný, zdravý, zajímavý: Semínkový hummus

V únorovém čísle MEDUŇKY, které je stále k dostání na obvyklých prodejních místech, se v seriálu Abeceda zdravých potravin věnujeme různým SEMÍNKŮM. Autorka Iveta Kulhánková přibližuje ZDRAVOTNÍ BENEFITY I MOŽNOSTI VYUŽITÍ lněných, slunečnicových, konopných, dýňovcýh i chia semínek. Obecně se semínka se sice podobají ořechům, ale jsou méně alergizující, cenově mnohem dostupnější a dá se s nimi udělat spousta parády. Některá se hodí na přípravu veganského mléka, jiná do pomazánek, další krásně ozdobí saláty, těstoviny i buchty, můžete si z nich udělat máslo nebo je přidat do pečiva.
Semínka jsou zkrátka skvělá!

Semínka je dobré namočit
Semínka, stejně tak jako ořechy, je před konzumací dobré namočit, zlepší se tak jejich stravitelnost a zvýší se dostupnost nutrientů. Pokud vím, že je další den budu potřebovat, namáčím semínka třeba přes noc, ale většinou stačí pár hodin. Praktické je také semínka tzv. aktivovat, což znamená, že je třeba přes noc namočíte, pak zase necháte uschnout a takto připravená uchováváte v lednici k dalšímu použití.

Vyzkoušejte třeba…Semínkový humus
Potřebujeme: 300 g směsi semínek, 4 lžíce olivového oleje, šťávu z poloviny citronu, 1 stroužek česneku, špetku soli
Postup: Semínka přes noc necháme namočit a pak slijeme vodu. Všechny suroviny dáme do food procesoru nebo výkonného mixéru a mixujeme, dokud nevznikne hladká kašovitá směs. Případně lze přidat trošku vody nebo oleje, kdyby směs byla moc hustá. Podávat můžete například s nakrájenými kusy zeleniny. Dobrou chuť!

Koupit Meduňku