Alternativní medicína,  Meduňka,  Péče o tělo,  Zdraví

Kdo by nechtěl mít… ZDRAVOU A KRÁSNOU POKOŽKU, že…

a zvlášť v současné teplé části roku, kdy svou pokožku zakrýváme oděvem jen částečně a její stav je patrný na první pohled… Jistě, je tady celá škála kvalitních kosmetických produktů, z nichž si jistě vyberete, jsou tu i různé kosmetické zákroky – nebo se můžete vrhnout na obličejovou jógu, kterou jsme vám v minulých týdnech nabídli jako seriál návodných videí, připravených naší skvělou lektorkou  Yvonkou ŠvecovouPokud ale chceme svou pokožku poznat a porozumět jí, je dobré se na ni podívat nejen z hlediska kosmetického a estetického, ale také očima lékaře – jak to udělalal autorka následujícho článku MUDr. Ludmila Eleková. Určitě jste totiž už někdy četli o tom, že pokožka je důležitým orgánem našeho těla a je třeba k ní takto přistupovat….

 

Zdravá pokožka

Zdravou kůži bereme za samozřejmost, dokud se něco nestane. Stačí pubertální akné a pupínky vykvetlé „jako na potvoru“ před nějakou důležitou událostí. Někdo ale musí řešit akné nebo jiné vyrážky i po pubertě, těm nejméně šťastným komplikují život autoimunitní nemoci jako je lupenka, vitiligo, sklerodermie, Raynaudův syndrom nebo kožní nádory…

Největší orgán těla
Kožním nemocem se věnuje samostatný lékařský obor dermatologie. Tato specializace je bohužel typickým plodem specializované medicíny, řešící své „nemoci“ pouze jako nemoci  kůže. Jen výjimečně je uznávána jejich souvislost s vnitřním prostředím těla, např. souvislost lupenky s artritidou, kožní projevy lupusu nebo celiakie. V běžné praxi je ale hlavním nástrojem kožního lékaře nějaká mastička, obvykle kortiokoidní nebo antibiotická na potlačení infekce a antimykotická na potlačení plísní. Zvlášť odolné případy jsou léčeny léky přijímanými vnitřně, ovšem zase s cílem vyřešit jen a jen kůži. Jde o přípravky s retinolem nebo antibiotiky na akné, systémová léčiva na lupenku nebo plísně, imunosupresiva na kožní projevy autoimunitních nemocí. Na některé léze nebo nádory máme skalpel. Kosmetická dermatologie není o moc lepší, mnoho procedur a zákroků je zaměřeno jen na ovlivnění procesů v kůži bez ohledu na stav organismu jako celku.
Kůže je největším orgánem našeho těla a její funkcí není jen ho krýt a chránit. Je schopna vstřebávat živiny i toxiny, vylučovat zplodiny metabolismu i toxiny, vzniká v ní vitamín D, zprostředkovává mnoho vjemů z okolního prostředí. Je zásadní i pro termoregulaci. Pochází se stejného zárodečného listu jako nervová soustava, její stav tedy odráží i změny v nervové soustavě, ne náhodou se ekzému říkalo neurodermitis. Kůže je vyživována stejnou krví jako zbytek těla, tj. vše, co působí na jiné orgány, působí i na ni. Vše, co sníme, má vliv na kůži. Její vylučovací funkce se zesílí, když jiné vylučovací orgány – játra, střevo, ledviny, plíce – nestačí vylučovat toxiny. Čínská medicína správně vypozorovala, že stav kůže odráží zejména stav střeva a jater. Ne náhodou vzbuzují kožní nemoci odpor a jakkoli je tento postoj politicky nekorektní, má racionální základ. Zdravá pokožka znamená zdraví uvnitř. Nezdravá pokožka signalizuje nějaký vnitřní problém.
Uvedená fakta naznačují, kde hledat příčinu problémů s kůží: ve střevě, v játrech, krevním oběhu a vylučování, v nervové soustavě. Kromě kožních nemocí způsobených vnějšími vlivy (i to platí s rezervou) žádné skutečně kožní nemoci neexistují. Problémy s kůží jsou jen vnějšími projevy vnitřních poruch. Je jedno, jestli jde o akné, ekzém, plísně, lupenku nebo jiné nemoci. Ukazuje se, že mají společné příčiny.
Akné, alergické a autoimunitní kožní nemoci vždy znamenají problém se střevem. Žádná vodička ani mastička aplikovaná zvenku problém nevyřeší. Akné je způsobeno vylučováním metabolitů a toxinů, které vedou ke změně bakteriální flory na kůži a pomnožení patogenních bakterií. Hormonální změny v pubertě nejsou hlavní příčinou, protože akné se vyskytuje jen v civilizovaných zemích, přírodní národy jím netrpí. Nadbytek estrogenů u žen někdy vede ke zhoršení stavu kůže, příčinou ale nebývá nadprodukce hormonů, ale jejich nedostatečné odbourávání játry.
Ekzém a kopřivka jsou alergické projevy na kůži způsobené vnitřně přijatými látkami. Kopřivka a některé druhy ekzému jsou způsobeny akutní imunitní reakcí a nastupují velmi rychle po požití alergenu — potraviny, která se jí jen občas, např. arašídů, jahod, ořechů apod. Reakce je promptní a opakuje se, takže lze snadno poznat, čím je způsobena a tomu se vyhnout.
Ekzém je často způsoben pozdní alergickou reakcí na potravinu, kterou jíme často, nejméně dvakrát týdně, a která nám nepůsobí žádné akutní problémy. Jde zejména o lepek, bílkovinu kravského mléka, sóju, kukuřici, vejce, lilkovitou zeleninu apod. Je možné provést krevní testy na IgG protilátky, ale ty nejsou stoprocentně spolehlivé. V praxi se doporučuje eliminační dieta, kdy se podezřelé potraviny na cca měsíc zcela vyloučí ze stravy a pak se otestují jejich konzumací. Reakce bývá jednoznačná. Trvalé řešení ale přinese jen zahojení střeva, protože právě propustné střevo umožňuje, aby se nedokonale natrávené součásti potravy dostaly do krevního oběhu a stimulovaly imunitní systém. Lze říci, že když máte ekzém nebo kopřivku, máte zaručeně zanícené a propustné střevo.
Plesnivé nehty nebo prsty u nohou má kdekdo a často to bere jako normu. Jenže růst plísně kdekoli na těle znamená narušení tělesné mikroflóry. Obvykle mají postižení známky přerůstání plísní i jinde. Ženy trpí na vaginální mykózy, obě pohlaví na nadýmání, bolesti břicha, problémy se stolicí, jinými kožním problémy. Běžným řešením je aplikace lokálních antimykotik, ale i když vyřeší akutní problém, neřeší náchylnost a bez úpravy vnitřního prostředí se bude plíseň vracet. Kožní plísně lze považovat i za známku oslabené imunity, protože na tělo dobře osídlené prospěšnými bakteriemi se žádný patogen nedostane.
Pacienti s lupenkou a jinými autoimunitními nemocemi kůže mívají komplikovanou anamnézu, jasné známky přetížení jater, narušené střevní flory, obvykle bídnou stravu a hodně stresu. U lupenky a ostatních nemocí je také nutné začít léčbou střeva, ale kromě toho je třeba zapracovat na modulaci imunitního systému a zklidnění zánětu.

Jak na zánětlivé kožní nemoci?
Ať už jde jen o akné, ekzém nebo o něco horšího jako lupenka, postupy jsou velmi podobné. Zdraví kůže začíná ve střevě, kdo má nějakou kožní nemoc, může se vsadit, že nemá v pořádku střevo, a to i v případě, že ho netrápí zažívací potíže. Jak poznáte, že nemáte v pořádku střevo?  Narodili jste se císařským řezem, nebyli jste kojeni nebo jen krátce, trpěli jste na záněty uší, dostávali jste často antibiotika, měli nebo dosud máte problém se soustředěním a/nebo hyperaktivitou, trpíte nutkavými chutěmi na sladké, pečivo, mléčné výrobky, máte zácpu, jindy zase náhodně řidší stolici, nemáte žlučník, trpíte plísněmi kdekoli na těle, máte reflux nebo pálení žáhy a užíváte léky proti překyselení žaludku, užíváte léky na bolest (nesteroidní antirevmatika), kortikoidy, antikoncepci, pijete často alkohol, stravujete se hodně mimo domov, jíte zpracované potraviny, žijete ve stresu.
Základní je dieta: vyloučit ze stravy všechny průmyslově zpracované potraviny (mají etiketu a na ní slova, která neznáte, neumíte vyslovit, nevíte, co to je a nikdy byste to doma nepoužili), cukr a jiné sladkosti, pšenici, ale i všechny rafinované obilniny, kakao, čokoládu, často pomůže vyhodit i mléčné výrobky, zejména slazené, limonády, uzeniny, alkohol, kofein.
Je třeba jíst hodně zeleniny, vývary z masa a kostí, kvalitní bílkovinné potraviny v přiměřeném množství, fermentované potraviny, ovoce, koření a bylinky, které podporují trávení a pomáhají od kvasinek a parazitů, dostatek zdravých tuků.
U autoimunitních nemocí je třeba jít dál, vynechat všechny obilniny a luštěniny, které obsahují lektiny a jiné látky poškozující střevo a dráždící imunitní systém, také vejce a mléčné výrobky, které často zkříženě reagují s lepkem. Je vhodné přírodními prostředky vyčistit střevo od patogenů včetně plísní a parazitů, o možných produktech se lze dočíst jinde. Současně je nutné dodávat kvalitní probiotika, měla by to být směs různých bakterií, dávka by měla být nejméně 20mld denně. Jde o dlouhodobou suplementaci, měsíce až roky.
Podpora trávení je velmi důležitá, zejména ze začátku, než se střevo uzdraví. Dobré trávení začíná žvýkáním, ale pak nastupuje dostatek kyseliny solné v žaludku. Většina z nás ji má málo. Pálení žáhy je obvykle způsobeno nedostatkem kyseliny, ne nadbytkem a užívání léků na překyselení žaludku problém jen zhorší. Je třeba odstranit nevhodné potraviny a doplnit HCl. K tomu trávicí enzymy, v dávce 2-4 tablety k jednomu jídlu. Tento postup umožní, aby se bílkoviny dobře strávily a do střeva nepřicházelo takové množství špatně natrávených bílkovin, které pak dráždí imunitní systém.
Detoxikace by měla přijít na řadu až poté, kdy je střevo schopné si s odpadem poradit. Pro detoxikaci je nutná správná funkce žlučníku, protože žluč odnáší toxiny do střeva. Také by měla dobře fungovat játra, těm je třeba nejdříve ulevit odstraněním problematických potravin, snížit jejich průběžné zatěžování vynecháním chemicky upravených potravin, dodáním antioxidantů (zelenina, ovoce, cholesterol), ale i dostatku bílkovin.

  MUDr. Ludmila Eleková

 

Druhou část článku, ve kterém autorka nahlíží očima lékařky na kosmetické problémy, si dočtete v sobotu.

Koupit Meduňku