Meduňka

Ekzém není jen onemocnění kůže…

…vysvětluje ve svém článku v srpnovém čísle Meduňky klinická naturopatka Iveta Kulhánková. Pokud je ekzém právě vaším problémem, pak jistě oceníte fundované informace i některé rady pro zlepšení stavuSrpnová Meduňka je právě v prodeji. Číst můžete také na emedunka.cz  

Ekzém neboli chronický svědivý zánět pokožky postihuje v dnešní době stále větší množství osob. Bohužel nelze stanovit jednu jedinou příčinu tohoto onemocnění. Svoji roli hraje široké spektrum faktorů, které se na vzniku ekzému mohou podílet, a proto ani léčba není snadná. Vždyť u ekzému nejde jen o stav kůže, ale často o mnohem víc.

Příčiny vzniku
Příčin vzniku ekzému může být mnoho, mohou se různě prolínat a v různých obdobích roku, ale i celého života může hlavní roli hrát vždy jiný faktor. Ukázat prstem na jednoho „viníka“ je tak téměř nemožné. Co tedy patří k příčinám vzniku ekzému?
Na jedné straně vnější, tzv. exogenní faktory, jako krémy a masti, rostliny, kosmetika, kovy, barviva, prací prášky, různé chemikálie ať v domácnosti nebo v průmyslu, latex, vlna, umělá vlákna, minerální oleje a bakteriální a plísňové patogeny. Významnou roli hraje celkově životní prostředí, ve kterém se člověk nachází. Snížená expozice (doba, po kterou jsme těmto faktorům vystaveni – pozn. red.) vůči roztočům, záření z mikrovlnných trub a esenciálním olejům (jasmín, růžové dřevo) může přispět ke zmírnění projevu ekzémů. Stav pokožky může zhoršovat i prostředí, v němž se pokožka nachází, např. nadměrná expozice vodě, teplu, pocení, nízká nebo naopak vysoká vlhkost vzduchu, mechanický stres (např. časté mytí rukou, špatně zvolené krémy). Mezi vnitřní (endogenní) činitele patří např. genetické faktory (ekzém v rodinné anamnéze), oslabený imunitní systém, potravinové intolerance či alergie, špatný stav trávicího ústrojí (propustnost střeva, dysbióza, nedostatečné vstřebávání živin), defekty kožní bariéry a emocionální vlivy jako např. stres.
Z hlediska managementu ekzému je dobré přemýšlet o třech pilířích, které je třeba ošetřit. Jedná se o zdravé tělo, zdravou duši a zdravé životní prostředí.

Zdravé tělo
Na prvním místě je zdravé tělo, které potřebuje mít v pořádku zažívání (ošetřujeme potravinové intolerance, alergie, hypochlorhydrii, střevní dysbiózu, propustnost střeva, nutriční status živin), podporujeme eliminaci toxinů z těla (pravidelná stolice, detoxikační programy) a zároveň regenerujeme a hojíme (dostatečný přísun antioxidantů a živin na obnovu poškozených buněk). Vnější péče o tělo spočívá hlavně v promazávání, které je velmi důležité, nejedná-li se vyloženě o mokvavý ekzém. Lze použít různé druhy olejů, jako je dýňový (i vnitřně kvůli vysokému obsahu zinku), rakytník, měsíček, levandule, konopný, třezalkový, růžový, jojobový, olivový, z pšeničných klíčků. Další vhodné byliny jsou aloe vera, lopuch, heřmánek a měsíček…

Koupit Meduňku