Meduňka,  Rozhovory

Z nové Meduňky: Normální je spokojený, meditativní stav bytí…

říká v titulním rozhovoru nového, dubnového čísla Meduňky, které tento týden vyšlo,  MUDr. Monika Sičová. Redaktorka Věra Keilová si s touto zajímavou mladou ženou povídala o jejím životě a o tom, co ji přivedlo ke studiu medicíny, o malém synkovi, o pobytech ve tmě, ale především o skvělém systému tantra jógy pro ženy Mohendžodáro, díky němuž se ženám každého věku daří zlepšovat zdraví a doslova mládnout na těle a duchu a – to i viditelně! Nabízíme vám vybranou ukázku z tohoto inspirativního rozhovoru
Už máte novou Meduňku? Nové, dubnové číslo je plné užitečných, zajímavých a v této době potřebných infomací! Nezapomeňte, že Meduňka je tu pro vás a je k dispozici také na emedunka.cz  – nové číslo si můžete hned číst!  Na emedunka.cz najdete i starší čísla
našeho časopisu a některé tituly meduňkové edice.

 

 

Na rozhovor pro Meduňku jsme se s Monikou setkaly krátce před jejím odjezdem na Bali, kde organizovala šestitýdenní lektorský kurz s Ma Annadou Saritou. Sešly se na něm uznávané lektorky a terapeutky z celého světa. Podobných programů Monika Sičová absolvovala více a také jich už řadu organizovala. Na své cestě poznání s cílem pomáhat druhým, i když jinak než podle oficiální medicíny, kráčí stále dál a dál. Svůj život zasvětila tantra józe pro ženy.

Kdy jsi absolvovala lékařskou fakultu? Působila jsi alespoň nějaký čas v oficiálním zdravotnictví?
První lékařskou fakultu UK v Praze jsem absolvovala v roce 2003 a pak jsem ještě chvíli pracovala v odborné rehabilitační léčebně Luže-Košumberk, která se nacházela uprostřed čisté přírody. Bylo to ale opravdu krátce, protože všechno se ve mně už dávno bouřilo a volalo mě na cestu meditace. Každou volnou chvíli jsem psala články o Mohendžodáru, o tantře i meditacích a v podstatě jsem nemyslela na nic jiného. Bylo mi to předpovězeno i jedním šamanem na Srí Lance.

Kdy to bylo?
V době posledních státnic jsem cestovala dva roky po světě a nevěděla, jakou cestou se dát. Šaman v Kataragámě na Srí Lance mi tenkrát řekl, aniž by o mně cokoliv věděl, že stojím na důležité křižovatce, a jak váhám, ztrácím obrovské množství energie. Jakmile prý však zvolím správnou cestu, získám napojení, které mě povede po celý život a bude mě podporovat. Tenkrát jsem mu nerozuměla, ale dnes si na to vzpomenu často, protože to byla hluboká pravda!
Když jsem si pak za první výplatu koupila starou ojetou škodovku, sbalila jsem svých pár švestek, dala výpověď a za klasickým zdravotnictvím navždy zavřela dveře. Lékařskou praxi jsem pověsila na hřebík a nikdy jsem toho nelitovala, protože s jiným, než s celostním způsobem léčení nesouhlasím. Práce lékařů si vážím, ale odmítám farmaceutické lobby.
Tímto krokem jsem najednou získala obrovské množství energie, času a kreativity. Nic mě už nemohlo zastavit. Krátce na to jsem v Brně otevřela svoje první docházkové kurzy Mohendžodáro.

Mohendžodáro – láska i osud

Společně s Igorem Samotným jste transformovali starodávnou indickou tantrickou jógu Mohendžodáro do moderní podoby s tradičními prvky. Jak tento systém, který je jedinečný svojí komplexností, vznikl?
Mohenžodáro je moje životní láska. Když jsem tento systém poznala na své první cestě po Indii, bylo mi asi dvacet let. Vůbec jsem tehdy netušila, že jde o moje životní sekání! Brala jsem to jako zajímavé hodnotné učení, nicméně jsem si na něj opět vzpomněla až o řadu let později, když jsem začala učit a přemýšlela, co mohu nabídnout. Zařadila jsem tedy ásany z rituálu Mohendžodáro a vůbec jsem netušila, jakou tím způsobím revoluci! Ženy samy chtěly stále více – zajímaly je ásany, práce s energií, rozvádění sexuální energie z pánve do srdce a dále do třetího oka. Duše ženy je tak vyživena na nejhlubší úrovni.
Já jsem vlastně Mohendžodáro učit nezačala, protože Mohendžodáro začalo učit skrze mě. U žen po tom byl tak velký hlad, že jsem postupně ve všech svých školách dala právě Mohendžodáru hlavní pozornost. Nápis Mohendžodáro jsem tenkrát viděla i na obloze, a jakmile jsem se mu plně otevřela, začalo skrze mě procházet. A děje se to dodnes.
První docházkový kurz se konal v roce 2003, později jsem otevřela víkendovou školu, která byla zaměřena na hluboké napojení se na vnitřní stav, na stavy alfa až théta, kultivaci ženské sexuální energie a rozvádění energie z pánve do srdce a do třetího oka. Dnešním ženám to vše okamžitě pomáhá v uzdravení ženských orgánů, veškerých nemocí v pánvi, odstraňuje to bolestivou a nepravidelnou menstruaci, potíže s otěhotněním a také to umožňuje bezproblémovou menopauzu. Žena si díky Mohendžodáru udrží svou vyživující sexuální energii až do vysokého věku a také se rozvíjí její intuice a napojení.
V roce 2008 jsem získala první akreditaci ministerstva školství a díky tomu jsem otevřela i oficiální lektorské kurzy. Dnes v naší republice působí asi 200 lektorek Mohendžodára, které většinou vedou své vlastní docházkové kurzy ve městech i na vesnicích. Mnoho z nich také působí na Slovensku nebo jinde v zahraničí. Většinou jsou to Češky žijící dlouhodobě v cizině, které byly tak nadšené, že opustily svoje původní profese a naplno se vrhly do předávání ženské esence. Lektorky jsou tak dnes i ve Švýcarsku, v Itálii, ve Francii, ale i v Austrálii a v Jihoafrické republice. Mám z toho velkou radost.
Říkají, že hlavně v západní Evropě jsou ženy daleko více v hlavě než ženy u nás, a tím v sobě mají méně citu, napojení, spontánnosti i radosti. I proto jsou tyto lektorky velmi úspěšné – pro ženy na západě je Mohendžodáro doslova životodárný elixír a stalo se velice populární. Dodnes se jenom u nás dotklo již více než 15 000 žen a toto číslo stále narůstá.

Má toto zkrášlující a omlazující cvičení pro ženy také léčivé účinky?
Ano. Díky speciálním cvikům se v pánvi rozproudí stagnující energie. Projevuje se to jako častější záněty, problémy s močovým měchýřem, s pochvou, ale i dělohou např. v podobě myomů. Dále výrazně posiluje vaječníky, které se prokrví, oživí a zmizí cysty. Případů vymizení cyst mám snad už stovku a pokaždé to poté bylo potvrzeno ultrazvukem u gynekologa.
Protože většinu našeho života vaječníky spí, fungují tak na 30 %. Projevuje se to třeba menším libidem, nižší kreativitou nebo neschopností donosit dítě, ale i bolestivou menstruací, protože hormony nejsou v rovnováze. Navíc naše prostředí obsahuje tak obrovské množství exo-estrogenů působících z vnějšího prostředí, že vaječníky jsou pod neustálým tlakem. Díky Mohendžodáru ale doslova ožijí!
Na fyzické úrovni se pánev více prokrví a rozproudí se zde lymfa, čímž pádem dochází k přirozené detoxikaci. Právě to vysvětluje rychlé účinky Mohendžodára hlavně u ženských zdravotních problémů.
Mám i případ, kdy otěhotněla žena, která měla už dvě dospělé děti, jeden vaječník odoperovaný a druhý s cystami. Podle lékařů byla neplodná a v menopauze, takže s manželem nepoužívali žádnou antikoncepci. Začala cvičit Mohendžodáro a za tři měsíce bylo těhotná! Dnes má už desetiletou holčičku…

Koupit Meduňku