Meduňka,  Recepty

Tři houbové recepty na víkend…

… jsme pro vás vybrali z knihy Marcely Šebestové Bramborová kuchařka.
Z brambor, zeleniny a hub a několika dalších ingrediencí vykouzlíte zajímavé a na přípravu nenáročné pokrmy, nad kterými se budou všichni olizovat! Pokud vás tyto recepty zaujmou – autorka takovýchto podobných vtipných a méně známých receptů v knize shromáždila obrovské množství – kupte si tuto skvělou knihu a pustťe se do vaření. Jak knihu získáte: SNADNO! Koukněte na www.knihovnickamedunky.cz

Zapečené brambory se zeleninou a houbami
750 g brambor, 400 g čerstvých hub, olej, 1 cibule, 4 rajčata, 1 zelená a 1 žlutá paprika, 1 větší mrkev, 1 dl mléka, sůl, pepř, 4 vejce
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Na oleji osmažíme drobně pokrájenou cibuli, přidáme plátky hub, nakrájená, oloupaná rajčata, nudličky paprik a kolečka mrkve. Dusíme 15 minut. Zapékací mísu vymažeme olejem, vyložíme kolečky brambor, zakryjeme houbovo-zeleninovou směsí a končíme brambory. Zalité mlékem s rozšlehanými vejci pečeme ve vyhřáté troubě do růžova.

Bramborové pirožky s houbami
500 g vařených strouhaných brambor, 250 g hrubé mouky, 2 lžíce mléka, 3 žloutky, 150 g čerstvých hub, 1 malá cibule, 50 g másla, sůl, 1 vejce, strouhanka, olej
Brambory promícháme s moukou, přidáme žloutky rozkvedlané s mlékem, osolíme a zaděláme husté těsto. Na pomoučeném vále vyválíme plát, vykrájíme kolečka, na každé dáme lžíci podušených hub na másle s cibulí. Naplněná kolečka přehneme, okraje dobře přitiskneme a každou pirožku namočíme do rozkvedlaného vejce a obalíme ve strouhance. Smažíme na oleji do zlatova po obou stranách.

Bramborový houbovec
700 g vařených brambor, 500 g čerstvých hub, 50 g másla, 1 cibule, 300 ml mléka, sůl, pepř, kmín, 40 g oleje, 2 vejce, strouhanka

Očištěné a na plátky nakrájené houby dusíme na zpěněné cibuli na másle s kmínem tak dlouho, až se voda vydusí. Brambory nakrájíme na plátky a do vymazaného pekáčku skládáme vždy vrstvu brambor a dušených hub. Končíme bramborami. Podle chuti osolíme, opepříme a zalijeme vejci rozšlehanými v mléce. Pečeme v předehřáté troubě do růžova. Podáváme se zeleninovým salátem.