Meduňka,  Zdraví

Působení oxidu dusnatého na lidský organismus

V současné situaci si každý z nás klade otázku, čím upevnit své zdraví, posílit imunitu, případně se zbavit potíží, chřipkových stavů atd. Důležité informace najdete v rozhovoru redaktorky Věry Keilové s RNDr. Vladimírem Hricikem, CSc., který objevil vynikající působení oxidu dusnatého na lidský organismus a podařilo se mu vyvinout velmi nadějný přípravek na bázi NO… Nabízíme první část rozhovoru, který vyšel v loňské červencové Meduňce. Pokud si chcete hned přečíst celý rozhovor, starší čísla Meduňky v elektronické verzi jsou k dispozici na emedunka.cz

 

Našli jsme jehlu v kupce

Je známo, že geniální věci bývají zcela jednoduché a podle všeho se to týká i téměř zázračného působení oxidu dusnatého (NO) v lidském těle. Ukázalo se, že po kyslíku jde o druhou nejdůležitější molekulu v těle, která je důležitá pro zdraví našich cév, a tím i celého organismu. Povídali jsme si o tom s RNDr. Vladimírem Hricikem, CSc., kterému se podařilo vyvinout velmi nadějný přípravek právě na bázi NO.

Jak a kdy jste objevil téměř až zázračné působení oxidu dusnatého?
Bylo to v roce 2013, když jsem se svojí ženou navštívil výstavu o zdravém životním stylu, kde jsem objevil knížku amerického farmaceuta, biochemika a nositele Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství za rok 1998 Lousie J. Ignarra. Jmenuje se Program Ano NO, skutečný zachránce života a v České republice se právě připravuje další vydání. Tento americký vědec italského původu společně s Robertem F. Furchgottem a Feridem Muradem obdržel Nobelovu cenu za objevení významu oxidu dusnatého, který v těle zásadně ovlivňuje nervový systém hladkého svalstva.

V čem je oxid dusnatý tak převratný?
Na kvalitu cévního systému má velký význam výstelka vnitřního povrchu krevních a lymfatických cév, což je jednovrstvý epitel, tak zvaný endotel. Právě v něm se tvoří nestabilní, malá molekula plynu NO s krátkou dobou životnosti, avšak obrovským významem pro zdraví člověka. Reguluje totiž celý cévní systém a zabraňuje vzniku sraženin – takže snižuje lepkavost krve – a navíc je to signální molekula řídící všechny procesy v lidském těle. Znamená to, že dává informace buňkám, co mají dělat, protože receptory buněk čekají na informaci, jak se mají chovat. Zjednodušeně se dá říct, že když buňka tuto informaci nedostane, nefunguje tak, jak má.
Rozdíl mezi zdravím a nemocí tedy záleží na tom, kolik NO si organismus dokáže vytvářet. Když ho má dostatek, není možné, aby byl nemocný, proto má oxid dusnatý zásadní vliv na naše zdraví.

Jak je možné, že o tom hovoříme až dnes, kdy od udělení Nobelovy ceny za tento objev uplynulo už více než 20 let?
I když princip je velmi jednoduchý, zpočátku bylo těžké tuto novou myšlenku prosadit, což do určité míry trvá dodnes. Zdálo se nemožné, aby jedna molekula rozhodovala o zdraví a nemoci, ale je to tak. Vědecké výzkumy dr. Ignarra potvrdilo dodnes i mnoho dalších vědců a také proběhla řada klinických studií.
První vlna zájmu o oxid dusnatý se vzedmula vzápětí po udělení Nobelových cen a některé velké farmaceutické firmy proto vyvinuly přípravky na bázi NO, které jsou dnes k dispozici. Technologie jejich výroby ale má své rezervy, což má vliv i na míru jejich účinku.

Jak jste si to ověřil?
Protože mě kniha dr. Ingnarra opravdu zaujala, přípravky na bázi NO jsme původně chtěli do České a Slovenské republiky dovážet. Je jich více a několik z těch zahraničních jsme koupili a zkoušeli, jak fungují. V podstatě to jsou dobré produkty, ale tomu, o čem píše dr. Ignarro, úplně přesně neodpovídaly.
V té době jsem trpěl močovou inkontinencí, což by podle výzkumů dr. Ignarra mělo být podáváním NO řešitelné poměrně snadno, nicméně efekt se nedostavil. Proto jsem si po prostudování celé problematiky udělal různé výpočty a rozhodl se pro vlastní výzkum. Pracoval jsem především se svojí manželkou, která je lékařka. Trvalo to více než dva roky a investovali jsme do toho nemalou částku, ale posléze jsme přišli na to, jak to udělat, aby se NO z přípravku uvolnil tak, aby jeho účinek v těle byl podstatně vyšší. Podařilo se nám vytvořit produkt, který splňuje to, co se od NO očekává, a nazvali jsme ho L-Complex H-Technology. Výsledky jsou při jeho použití dokonce ještě vyšší, než jsme


Kombinace tří aminokyselin

Jak se vám to podařilo?
Výrobní technologie je naším tajemstvím, ale když to řeknu obrazně, měli jsme asi takové štěstí, jako když najdete jehlu v kupce sena. Víte, že tam někde je, jenom nevíte kde. My jsme shodou okolností začali hledat právě tam, kde ta jehla byla, a v tom tkví naše technologické vylepšení.
Naše unikátní technologie využívá kromě jiného i biomodulační přenos informací, které tato technologie dokáže vytvořit. Oxid dusnatý totiž přenáší informace na receptory buněk, které rozkmitá tak, že v nich začnou probíhat biochemické procesy se zásadním vlivem na lidské zdraví.
Látka, která se v endotelu mění na NO, byla identifikována jako L-arginin, což je základní aminokyselina. Přišli jsme na to, jak vylepšit účinnost tří základních aminokyselin L-argininu, L-citrulinu a L-ornitinu, které se v cévách mění na NO. Proto se náš výrobek jmenuje L-complex H-technology. Ve srovnání s těmi ostatními funguje na vyšší kvalitativní úrovni.
Mnoho lidí, zejména sportovci, potřebuje velice rychle obnovit a zregenerovat poranění a zvýšit svoji výkonnost a vytrvalost. Pro tuto skupinu lidí jsme vytvořili ještě další produkt L1-Complex, kde jsme ke třem základním aminokyselinám, které jsou v L-Complexu, přidali ještě organickou síru MSM (metylsulfonylmetán). Ukázalo se, že potřebný efekt se dostavil.

Jak jste si to ověřil?
Přípravek L-complex H-technology je na trhu od roku 2015 a od té doby jsou k dispozici již tisíce zkušeností. Osobně jsem si vyléčil nejen močovou inkontinenci, ale také mě to zachránilo před operací menisků na obou kolenou. Magnetická rezonance ukázala rozbití obou menisku, a tak jsem byl objednaný do Motola na artroskopii, čili na operaci. Bez bolesti jsem už neudělal ani krok. Nějakou dobu jsem pak užíval náš přípravek v dávce šest čajových lžiček denně a na operaci jsem do nemocnice přišel po vlastních. Když operáter Dr. Valenta viděl, že chodím bez problémů a bez bolesti, doporučil zákrok odložit. Dodnes jsem bez potíži a dělám i dřepy. Manželka si zase vyléčila syndrom suchých očí, kdy si několikrát denně musela do očí kapat speciální kapky, a nikdo jí s tím nebyl schopen pomoci.

Měla jsem možnost přečíst si řadu děkovných dopisů, které jste dostal. Podle nich přípravek pomáhá nejen s kardiovaskulárními nemocemi, ale také při potížích s pohybovým aparátem, s bolestmi zad, s diabetem atd.
Takových dopisů máme už hodně a potvrzují to, o čem mluvíme. NO je účinná signální molekula, která se vyskytuje v kardiovaskulárním a nervovém systému i v celém těle. Proniká membránami a vysílá konkrétní zprávy a biologické signály, které regulují buněčnou činnost a dávají tělu příkazy k vykonání určité funkce. NO ovlivňuje funkci všech tělesných orgánu včetně plic, jater, ledvin, žaludku, genitálií a samozřejmě srdce.
K mnoha životně důležitým úkolům, které NO vykonává, patří jeho role vazodilatátoru, což znamená, že reguluje průtok krve do každé časti těla, a tak se zregenerují cévy na všech úrovních. NO dokáže zvětšit průsvit cév a má velmi dobré protizánětlivé účinky.
Kromě toho tato molekula také dokáže sama vyhledat, kde je v těle problém a působit právě tam. Proto je její užívání v podstatě univerzální. Tělo jakoby skenuje zevnitř. Sama si také najde infekční mikroorganismy, které pak zlikviduje. Najde si vše, kde může působit a kde je třeba něco řešit, a má velmi široký záběr.
I proto by bylo dobré udělat na působení NO v těle další výzkum. Někdo z našich mladých lékařů by například mohl nastudovat moje všechny rentgenové snímky se zničenými menisky. Porovnal by je se současným stavem a napsal o tom vědeckou práci, z níž by vyplynulo, co se tam vlastně stalo. Musel by ale mít odvahu, protože se zdá, že NO musí ještě urazit velký kus cesty, než se jeho užívání stane obecně rozšířenou metodou.

Před časem jsem v televizi viděla reportáž Josefa Klímy, která se této problematice věnovala. Vzpomínám si, že kromě jiného v ní šlo o léčbu tzv. diabetické nohy, určené k amputaci…
Ing. Ladislav Čapek a MUDr. Jiří Dolina z brněnského Centra preventivní medicíny zkoušeli svým pacientům s tzv. diabetickou nohou nemocné místo ošetřit zevním ofukováním oxidem dusnatým a také vnitřním užíváním L-Complexu. Výsledek se dostavil a k amputaci diabetické nohy nedošlo. Někdo by řekl zázrak, ale je to jednoduchá fyziologická reakce.
Jsem rád, že někteří lékaři jsou těmto novým postupům už otevřeni, nicméně by si zasloužily ještě větší pozornost. V této reportáži, která se však dnes už bohužel na internetu dohledat nedá, byla řeč i o tom, že užívaní L-Complexu a zevní aplikace oxidu dusnatého pomáhá také při popáleninách, neuropatii (ztrátě citlivosti v končetinách) a při bércových vředech vznikajících v důsledku nedokrvení tkání.
Většina komplikaci při cukrovce – počínaje vysokým tlakem a konče problémy s erekcí – jsou cévního původu a souvisejí s vysokou hladinou oxidačního stresu, který poškozuje endoteliální buňky. Kdybyste testovali osoby s pokročilou cukrovkou, zjistili byste, že jejich endotel není schopen produkovat dostatečné množství NO, a právě proto nastávají komplikace. Při užívání L-Complexu se zmírní poškozování endoteliálních buněk, zvýší se produkce NO a zastaví se vývoj a progrese diabetických komplikaci, včetně diabetické retinopatie (onemocnění oční sítnice). Podle dosavadních zkušeností se ukazuje, že při diabetu je vhodné dávat minimálně 3 x denně čajovou lžičku sypkého přípravku, posléze se dávka sníží na 2 lžičky za den. Nutné je užívání minimálně po dobu 6 měsíců, což je jedna kůra, nebo se aplikuji dvě kúry za sebou a pak se uvidí, co dál. Zlepšení je dlouhodobější záležitost, ale jde to.
Také víme, že oxid dusnatý dokáže snížit hladinu krevního tlaku a hraje roli při dosažení erekce. Oxid dusnatý zkrátka mění kvalitu života velmi významně a pozitivně.

Jméno dr. L. Ignarra také stojí za vynálezem Viagry, což přímo souviselo s jeho objevem výjimečnosti NO…
Dr. Ignarro je otec Viagry, protože NO jako neurotransmitér umožňuje rozšíření cév, čímž se do mužských genitálii dostane více krve, a tím je možné dosáhnout erekce. Jak už bylo řečeno, NO působí v těle všude tam, kde je potřeba, nicméně dr. Ignarrovi se podařilo přijít na to, jak to udělat, aby účinek byl především v pohlavním ústrojí. Inspirovalo mě to k dalšímu výzkumu a moc bych si přál, aby se nám podařilo přijít na to, jak by NO mohl přednostně působit proti degeneraci očí.

Je možné užívat NO společně s moderními léky?
Ano, jenom je třeba dát si pozor na léky na ředění krve. NO rozšiřuje cévy, takže v kombinaci s těmito léky by mohlo dojít např. ke krvácení z nosu nebo z konečníku.
Má-li člověk oslabené srdce nebo ledviny, anebo mu dobře nefunguje lymfatický systém, je také potřeba opatrnosti. Pozná se to tak, že při užívání přípravku muže dojít k palpitaci (zvýšenému srdečnímu tepu), člověk s oslabenými ledvinami může cítit tlak v oblasti ledvin. L-comlex také může přechodně zhoršit lymfatický otok, protože NO ničí patogenní mikroorganismy, které se v případě zhoršení lymfatického oběhu mohou v těle hromadit. Pak je dobré přípravek na dva dny vynechat nebo snížit dávku.
Pomalý nástup užívání je také potřeba v případě křečových žil, v nichž městná krev. Cévy je potřeba začít čistit pomalu a nikam nespěchat. Na křečové žíly si lidé většinou zadělávají několik desetiletí, takže je třeba dát tomu čas, než krev opět začne proudit normálně…

 

 

 

(Preparát L a L1 -complex H-technology k dispozici na www.obchodmedunka.cz)

 

Koupit Meduňku