Bylinky,  Ekologie, příroda,  Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Rady a tipy,  Zdraví

Stálice našich zahrádek: měsíček lékařský

Veselý květ měsíčku lékařského zdobí mnoho zahrádek a připomíná malý a zářový sluneční kotouč. Možná tušíte, že jde o rostlinu velmi užitečnou a léčivou, ale stojí za to připomenout si všechny léčivé účinky měsíčku – je to totiž téměř léčivý přeborník… Povídání o měsíčku lékařském jsme převzali z knihy Simony Procházkové Zahrádkářem vědomě, která vyšla v edici Knihovnička Meduňky. (Na tuto knihu volně navazuje další Simonina kniha s názvem Zelinář herbář zeleniny. Pokud máte v plánu se letos věnovat své zahrádce a třeba ještě nejste zkušenými zahrádkáři, obě tyto knihy doporučujeme jako cennou inspiraci. Důležité je, že autorka upřednostňuje přírodní postupy a metody.
Knihy získáte na www.knihovnickamedunky.cz

Měsíček je jednoletá léčivka s nádherným žlutooranžovým květem a dlouhými jemně chlupatými lístky a širším stonkem.

Co z měsíčku sbíráme?
Nejléčivější částí této rostliny je květ, ale můžeme používat i lístky.

Kdy květ a listy trháme?
Květy i lístky můžeme trhat od konce června do poloviny září.

Co obsahuje měsíčkový květ?
Květ této byliny je bohatý na calendula-sapogenin, saponiny, silice, glykosidy, karotenoidy, hořčiny a slizy.

Léčivé účinky květu měsíčku
Měsíček příznivě ovlivňuje krevní systém, činnost srdíčka, působí antibioticky (hojí vnitřní i vnější záněty), rozpouští hleny, upravuje menstruaci, snižuje krevní tlak. Dále povzbuzuje činnost žlučníku, jater, slinivky, dále je vhodný při vředové chorobě žaludku a dvanáctníku, zánětech střev, Crohnově chorobě, ulcerózní kolitidě. Můžeme ho rovněž používat jako mírné sedativum (zklidňuje a ovlivňuje odolnost nervové soustavy). Zevně hojí a regeneruje pokožky, léčí oční záněty, záněty dutiny ústní.

Měsíčkové mléko pomůže od bolesti břicha
Potřebujeme: 1 lžíci měsíčkových květů, 3 dl vroucího mléka (může být i rostlinné), 1 lžičku medu
Postup: Mléko přivedeme k varu, odstavíme ho a přidáme do něj květy měsíčku a přikryjeme. Vše necháme 20 minut odpočívat. Poté přecedíme, vzniklé mléko dosladíme medem a můžeme popíjet.

Měsíčkový čajík
Potřebujeme: 1 lžičku květů měsíčku, 2 dl vroucí vody
Postup: Květ zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Pak řádně přecedíme a můžeme popíjet. Čaj pijeme 3 x denně po dobu 20 dní.

Měsíčkové kapičky
Potřebujeme: 1 lžíci květů měsíčku, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
Postup: Květy zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Poté přecedíme a užíváme 3 x denně 30 kapek po dobu 20 dnů.

Měsíčkové víno (podporuje trávení, činnost střev, pomáhá od bolestí v břišní oblasti)
Potřebujeme: 1 litr kvalitního bílého vína, 4 lžíce měsíčkových květů
Postup: Květy zalijeme vínem a vše necháme 14 dní louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, uschováme v chladu a užíváme 2 x denně 1 polévkovou lžíci vína.

Měsíčkový obklad (na ekzémy, lupénku, mykózy, akné a zanícenou pokožku)
Potřebujeme: 6 lžic květů, plátýnko
Postup:  Květy nasekáme paličkou, vzniklou směs přiložíme na postižené místo, zabalíme plátýnkem a vše necháme 30 minut působit. Tuto proceduru provádíme denně po dobu týdne.

Regenerační pleťové tonikum z měsíčku
Potřebujeme: 4 lžíce květů měsíčku, 3 dl 60% lihu
Postup: Květy zalijeme alkoholem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat, denně důkladně protřepáváme. Potom scedíme a nalijeme do skleněné nádoby, dobře uzavřeme a skladujeme nejlépe v ledničce. Takto získáme koncentrát, který musíme následovně naředit. Na 2 dl převařené vody dáváme 1 polévkovou lžící základní tinktury.

Měsíčkové kloktadlo na bolavé dásně a krk
Potřebujeme: 2 lžíce květu měsíčku, 3 dl vroucí vody
Postup: Květy přelijeme vroucí vodou a vše necháme 20 minut louhovat. Poté přecedíme a vzniklým čajem si 4 – 5 x denně kloktáme.

Měsíčková mast
Potřebujeme: 150 g kokosového oleje, 2 lžíce květů měsíčku, 1 lžičku lihu
Postup: Kokosový olej rozpustíme a jak začne bublat, tak do něho přisypeme měsíček. Vše necháme 3 minuty provařit. Poté odstavíme a necháme 6 hodin odpočívat. Po uplynutí této doby směs jemně přihřejeme, přecedíme, přimícháme líh a vše řádně přešleháme ručním šlehačem. Mast skladujeme v lednici, hotová vydrží i 60 dní. Můžeme si ji uskladnit v menších krabičkách v mrazáku a používat dle potřeby.

Bylinková mast (na kožní neduhy, křečové žíly i hemoroidy)
Potřebujeme: 150 g kokosového oleje, 1 lžičku měsíčku, 1 lžičku levandule, 1 lžičku šalvěje, 1 lžičku přesličky, 1 lžičku majoránky, 1 lžičku lihu
Postup: Kokosový olej rozpustíme a jak začne bublat, tak do něho přisypeme léčivky. Vše necháme 3 minuty provařit. Poté odstavíme a necháme 6 hodin odpočívat. Po uplynutí této doby směs jemně přihřejeme, přecedíme, přimícháme líh a vše řádně přešleháme ručním šlehačem. Mast skladujeme v lednici, hotová vydrží i 60 dní. Můžeme si ji uskladnit v menších krabičkách v mrazáku a používat dle potřeby.

Měsíček v kuchyni
Květy a lístky měsíčku můžeme pojídat samostatně nebo je přidávat do polévek, pomazánek či salátů.

Koupit Meduňku