Knihovnička Meduňky

Máte také v zimě studené nohy?

Tento nepříjemný problém řeší mnoho lidí tím, že zakoupí teplé ponožky nebo boty s teplou vložkou… Je to ale skutečně dostačující řešení? Odpověď na tuto otázku + mnoho dalších důležitých informací a osvědčených rad najdete v knize Pavla Klouda Nohy, nožky, nožičky, kterou před časem vydala edice Knihovnička Meduňky.  Nohy nás nesou životem, teď v zimě dostávají v uzavřených botách hodně zabrat, a tak si zaslouží, abychom jim věnovali pozornost…
Knihu získáte přes náš e- shop www.obchodemdunka.cz

 

 

Studené nohy
Mnoho lidí řeší tento z jejich pohledu malý problém zakoupením teplejších ponožek a zvýšením okolní teploty. To ale není řešení a zdaleka tím neodstraníme příčinu. Nohám se nedostává tepla, vázne tok krve a energie. Jako obvykle se jedná o náš základní postoj k životu. Vysoké pracovní tempo má za následek psychické napětí, na které reagují svaly stažením. Pokud se toto děje opakovaně bez uvolnění, ukládá se stres postupně ve vrstvách a blokuje proudění energie. Nohy jsou studené, ale hlava je rozpálena starostmi a brzy začne reagovat bolestí. Mělo by to být naopak, teplé a pevné nohy a chladná, jasná hlava.
I když problémy se studenými končetinami nebývají hlavním důvodem vyhledání pomoci fyzioterapeuta, pojí se vždy s konkrétními potížemi. Proč mne klienti vyhledávají? Nejobvyklejším důvodem jsou bolesti v dolní části zad, které však často, stejně jako studené nohy, souvisí s funkčním oslabením ledvin. Je jim proto zapotřebí věnovat dostatečnou péči.
Harmonizovat vztahy mezi ledvinami a ostatními orgány můžeme působením na jejich dráhy masážemi, akupresurou, reflexní terapií a v neposlední řadě též použitím éterických olejů, které mají vliv nejen na fyzické tělo, ale zejména i na řadu psychických potíží spojených s disharmonií jednotlivých orgánů. Technika masáže ovlivňuje nejen jednotlivé dráhy a rozproudění jejich energie, ale i sama doteková terapie dělá zázraky. Ovlivnit celkový zdravotní i psychický stav samozřejmě pomůže i správně volená strava a dostatečný pohyb.
Výběr esenciálních olejů záleží vždy na aktuálních potížích klienta. Snažím se neměnit masážní směsi příliš často, abych se mohl přesvědčit o jejich účinku na daný stav organismu.

Každý z nás má některou z vůní v oblibě víc, některou méně – neškodí ale připomenout si, jaké vlastnosti jsou nejčastěji používaným esencím přisuzovány:
Cedr posiluje ledviny a slezinu, tiší bolesti spodní části zad, odvádí vlhkost a zmírňuje celulitidu.
Cypřiš pomáhá přijímat změny v životě. Uklidňuje, používáme jej jako útěchu při ztrátě, tiší výčitky a přináší optimismus.
Geranium působí na stavy úzkosti a nervové vyčerpání.
Rozmarýna je vhodná při svalových problémech, posiluje činnost jater a srdce. Odstraňuje poruchy trávení. Obnovuje radost a sebedůvěru.
Tymián posiluje činnost plic, srdce a ledvin. Zlepšuje krevní oběh, má protizánětlivé účinky. Podporuje trávení. Je výborným lékem na melancholii.
Zázvor podporuje krevní oběh, posiluje slezinu, žaludek, srdce, plíce i ledviny. Je vhodný pro osoby s chronickou únavou. Posiluje vůli.
Podstatný vliv na výsledný efekt léčby má – a to je třeba opakovat téměř do omrzení – osobní rozhodnutí něco změnit. Následná pravidelná práce na sobě je velkým krokem vpřed, bez něhož jde práce fyzioterapeuta pomaleji.
Ať už k oteplení našich končetin zvolíme jakýkoliv prostředek, radost ze života, z nás samých, a vědomí, že vše je jak má být, nám prospěje samo o sobě…

 

Koupit Meduňku