2019,  Archiv,  Meduňka

Obsah čísla 12/2019

Vážení čtenáři,
setkáváme se u poslední Meduňky datované rokem 2019. Během uplynulého roku jsme pro vás připravili desítky témat, rozhovorů a článků a vy jste nám poslali mnoho dopisů, mailů, námětů a ohlasů. Děkujeme vám za ně a věříme, že tento „komunikační most“ mezi námi bude stejně živý i v roce nadcházejícím.
I letos se v hlavním tématu prosincové Meduňky věnujeme svátečnímu času – adventu, slunovratu a Vánocům. Jak tyto výjimečné dny vnímat, jak prožít jejich zvláštní atmosféru a nenechat si je „protéct mezi prsty“? Podle Michala Čagánka je důležité vrátit do každodenního života svátečnost. Dát si o Vánocích jako prioritu odpočinek, klid a vnitřní pohodu, navrhuje Jan Menděl. Inspiraci jistě najdete i v článcích dalších autorů.
V tomto čísle také představujeme moravského léčitele Jirku Ledvinku, který už pomohl řadě lidí, můžete využít biotronické působení Tomáše Pfeiffera a působivá ukázka z knihy PhDr. Petra Novotného o vlivu „nešťastných emocí“ na zdraví možná někoho přivede k řešení dlouho odkládaného problému.
Málokteré období roku vzbuzuje tolik emocí jako Vánoce. Například můj kamarád K. je nemá rád. Tvrdí, že Vánoce jsou jen pro ty, kterým se „to“ povedlo. Má tím na mysli šťastný partnerský vztah, zdravé a bezproblémové děti, hezký nazdobený domov a dobré zaměstnání, umožňující toto vše pohodlně financovat. Jinak jsou prý Vánoce spíš připomínkou neúspěchu či selhání v některé z těchto oblastí. Na rozdíl od K. si myslím, že Vánoce určitě mohou být i pro ty, jimž se něco z „toho“ tak úplně nepovedlo. Jsou přece také svátkem návratu světla, naděje a víry ve vyšší vedení a pomoc. Příští rok může být naše situace jiná – třeba mnohem lepší.
Vánoce, svátky s hlubokým duchovním obsahem, jsou i vzácnou příležitostí k tomu, abychom vykročili za rámec „všedního života“ a setkali se s posvátnem, s tím tajemným, co nás přesahuje a bez čeho je lidský život plochý. Vzhledem k naší historické zkušenosti z 20. století i k současnému životnímu stylu se nám však většinou „setkávání s posvátným“ příliš nedaří, nevíme, jak na to, připadáme si dětinsky, kýčovitě, nerozumně, případně se stydíme. Jenže lidská duše po prožitku posvátnosti touží, byť nevědomky, a hledá ho pak často zprostředkovaně, prostřednictvím filmů, nepůvodních rituálů atd. Dotek posvátného můžeme pocítit v kostele i v přírodě, předpokladem je určitý stav duše a vnitřní naladění, obsahující víru, pokoru, citlivost i jiskru radosti a nadšení.
Vánoce jsou zároveň i časem největší tmy a hlubokého ticha v přírodě, ale není třeba se kvůli tomu chmuřit. Právě v husté tmě je nejvíce vidět světlo a jen v tichu se můžeme zeptat sami sebe, kdo jsme a kým se chceme stát – a pouze v tichu máme šanci zaslechnout, k čemu nás nabádá náš anděl.
Přeji vám krásné Vánoce, přátelé!
Zuzana Paulusová

Rozhovor s Bárou Basikovou 6
Mgr. Věra Keilová

TÉMA: VÁNOCE S LÁSKOU A RADOSTÍ

Nadělte si na Vánoce klid 10
Jan Menděl

Víme, proč v prosinci slavíme? 12
Mgr. Naděžda Pažoutová

Co nám přinesou Štědrý den a Silvestr? 16
Milena Králová

Objevte kouzlo Svatých nocí 19
Sylvia Salow

Svátečnost všedních dnů 21
Michal Čagánek

Zimní menu s moringou 23
Ivana Bednářová

Bůh je energie milující a laskavá 28
dr. Nora Chvojková

Kutna, kutonka, kutnička 30
Václav Větvička

Píseň mého srdce 32
Ing. Jiří Mazánek

Nemoc hodných lidí – rakovina (2) 34
PhDr. Petr Novotný

Jak je to s tím cholesterolem? (1) 36
MUDr. Ludmila Eleková

Nádobí ve zdravé kuchyni 39
Ota a Petra Reissovi

Číslo jako podstata všech věcí 40
Dana Vondrášková

Sváteční působení biotronika
Tomáše Pfeiffera 42

Astrokukátko 44
Ing. Zdeněk Bohuslav

Výklad tarotových karet na prosinec 2019 46
Judita Katona Peschlová

Řádková inzerce

Řádky proti samotě

Koupit Meduňku