Knihovnička Meduňky

Z meduňkové knihovničky: Jak být vědomým zahrádkářem…

… poradí Simona Procházková v knize Zahrádkářem vědomě, která vyšla před časem v meduňkové edici a právě teď, na jaře, kdy plánujeme, čím osázíme a osejeme svou zahrádku, nám může být dobrou inspirací. Autorka nabízí méně tradiční pohled na zahrádku, kterou vnímá jako celistvý živý organismus,  a připomíná i některé postupy našich předků.

www.obchodmedunka.cz


Léčivé rostliny, které by neměly chybět v žádné zahradě

Zahrada je stále prostřený stůl poskytující nám všem, co potřebujeme k životu a k uchování svého zdraví….
Léčivé rostliny jsou cenným přírodním lékem a jejich podávání povzbuzuje lidský organismus k mobilizaci jeho vlastních tělesných obranných sil a organismus se tak snáze sám vypořádá se svou nemocí. Nemusíme být zkušení bylinkáři, abychom si dokázali pomocí léčivek poradit. Pro inspiraci uvádím rostliny, které jsou všemi známé a ke každé z nich pár jednoduchých receptur, které zvládnout úplně všichni.

Vytvořme si posvátné vztahy s rostlinami!
Základem pro vytváření posvátného vztahu s rostlinami je vnímat je i chovat se k nim tak, jak bychom si sami přáli, aby se jednalo s námi. Všichni máme jedno vědomí, a proto spolu můžeme přirozeně komunikovat. Je prokázáno, že rostliny, které zahrnujeme láskou, péčí a obdivem, lépe rostou, kvetou a plodí. Rostliny mají také rády, když je jemně hladíme, mluvíme na ně nebo jim zpíváme.

Divoké bylinky, které najdeme na každé zahradě
Jako divoké koření označujeme lístky, květy, natě, kořínky rostlin, které volně rostou na našich pozemcích i ve volné přírodě. Tyto plané bylinky jsou úžasnou zásobárnou cenných látek. Detoxikují organismus, posilují činnost ledvin, jater, srdíčka a vlastně celého těla.
Divoce rostoucí rostlinky můžeme využívat jako zeleninu. Skvěle se hodí do pomazánek, salátů, polévek, dušených či pečených zeleninových směsí i na přípravu koktejlů a smoothies.

JITROCEL KOPINATÝ
Jitrocel kopinatý je vytrvalá léčivka, která vytváří přízemní růžici dlouze kopinatých dlouhých úzkých lístků. Tuto rostlinu najdeme na každé zahradě jako součást trávníku.

Co z jitrocele sbíráme?
Léčivé jsou listy.

Co jitrocel obsahuje?
Tato bylinka je zdrojem aukubinu, který má tlumivý účinek na centrální nervovou soustavu, dále slizu, enzymů, tříslovin, vitaminu C, hořčin, kyseliny křemičité a draselných solí.

Kdy jitrocel sbíráme?
Lístky jitrocele můžeme sbírat od března do září.

Léčivé účinky jitrocele
Jitrocel kopinatý má protizánětlivý, hojivý a tišící účinky. Úspěšně tlumí kašel a působí jako přírodní antibiotikum. Dále podporuje trávení a ošetřuje střeva. Zevně můžeme tuto léčivku použít k výrobě obkladů na kožní neduhy, popáleniny, špatně hojící se rány.

Jitrocelový čaj
Potřebujeme: 1 lžíci jitrocele, 3 dl vroucí vody
Postup: Léčivku přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Pak přecedíme a můžeme popíjet. Pitná kúra by měla trvat 14 dní.

Jitrocelové kapičky
Potřebujeme: 1 lžíci jitrocelových lístků, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
Postup: Léčivku zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2 x denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Poté přecedíme a užíváme 3 x denně 30 kapek po dobu 14 dní.

Jitrocelovo-kořeněné víno podporuje funkci střev
Potřebujeme: 2 lžíce čerstvého jitrocele, 1 lžičku kořene lékořice, 1 lžičku nadrcených fenyklových semínek, 1 lžičku nadrcených anýzových semínek, 1 lžičku nadrcených lněných semínek, 1 litr kvalitního červeného vína
Postup: Jitrocel a semínka smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky).  Potom dobře přecedíme, nalijeme do sklenice a uschováme na chladném místě. Užíváme po štamprlce denně.

Jitrocelová šťáva zatočí s rýmou i kašlem
Při rýmě a nachlazení si můžeme s úspěchem nahradit nosní kapky čerstvou jitrocelovou šťávou. Několikrát denně si ji kapeme do nosu, nejlépe po dobu 7 dní.

Jitrocel jako náplast
Lístky jitrocele nám mohou posloužit jako náplast. Místo abychom používali dezinfekci, převážeme si krvácející ránu lístkem a necháme ji asi půl hodiny působit.

Obklady z jitrocele
Zevně můžeme jitrocel použít k obkladům. Paličkou na maso pořádně rozklepeme listy a následně je přiložíme na zanícená, bolavá místa i hemoroidy. Rozdrcené čerstvé listy výborně hojí nejrůznější poranění i kožní neduhy. Horké kašovité obklady jsou vynikající na bolavé klouby.

Jitrocelová koupel
Doporučuji ji k regeneraci pokožky a jako podpůrnou léčbu při všech kožních neduzích. Je rovněž velmi vhodná pro děti.
Potřebujeme: 3 hrsti jitrocelových listů, 3 litry vroucí vody
Postup: Bylinku přelijeme vroucí vodou a vše necháme 2 hodiny louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a vzniklý čaj přilijeme do vody ve vaně. Koupel by měla trvat 15 minut, při této proceduře nepoužíváme žádnou chemickou kosmetiku. Následně si dopřejeme 20 minutovou relaxaci v teple pod přikrývkou.

Jitrocel v kuchyni
Jitrocelové lístky můžeme pojídat samostatně nebo je přidávat do polévek, pomazánek či salátů.

 

 

Koupit Meduňku