Bylinky,  Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty

Rady z meduňkové knihovničky: Jak využít sílu česneku? Jde to mnoha způsoby…

… inspirujte se v knize Simony Procházkové Zelinář – herbář zeleniny, která vyšla před časem v naší edici Knihovnička Meduňky – www.knihovnickamedunky.cz Simona nabízí recepty, které se hodí právě teď, když kolem nás „zuří“ různé respirační virózy, ale česnek umí také povzbudit srdce či ošetřit cévy, což se samozřejmě také hodí…-:)

Až žije česnek setý!
Jen těžko budeme hledat mezi zeleninou účinnější přírodní antibiotikum a srdeční tonikum, než je česnek.
Jak si můžeme vypěstovat vlastní sazenice?
Obvykle se sází zimní česnek v listopadu či prosinci a jarní odrůdy se sázejí začátkem března. Česnek rozdělíme na stroužky, ty pak špičkou nahoru zasuneme do hlíny cca 4 cm hluboko a zalijeme.
Česnek můžeme pěstovat i v truhlících na balkonech či terasách.
Skvělé sousedské vztahy má česnek s jahodami, saláty a kedlubnami.
Česnek můžeme vysazovat také mezi ovocné keře, okrasné trvalky, cibuloviny, růže; chrání rostliny před škůdci a chorobami.

Není česnek jako česnek
Na pultech našich obchodů je k dostání většinou česnek pocházející ze zahraničí, nejčastěji z Číny. Ten ale není tak aromatický jako český česnek, je méně ostrý a mdlé chuti. Rozhodně ho nedoporučuji. Pokud ale budete kupovat český česnek, vybírejte paličky podle barvy. Za nejkvalitnější je považován ten, jehož paličky mají narůžovělou nebo nafialovělou barvu.

Co česnek obsahuje?
Česnek je bohatý na bílkoviny, cukry, vitamin C, vitaminy skupiny B, v listech se nachází karoten. Dále obsahuje síru, hořčík, draslík, vápník, fosfor, železo, mangan, zinek, jód a měď. Česnek je i zdrojem flavonoidů, které uvolňují cévní spasmy, tuhnutí aorty (tepna, která odvádí krev ze srdce do celého těla), snižují krevní tlak a podporují vylučování cholesterolu. Tyto sloučeniny také vážou kancerogenní nitrosaminy a aflatoxiny. Vědecké výzkumy potvrdily, že podávání flavonoidu z česneku výrazně snížilo riziko nádoru tlustého střeva. Česnek má charakteristickou vůni. Tu způsobuje silice, která obsahuje síru a má silné antiseptické vlastnosti. Nejúčinnější látkou je allicin, který vzniká až při mechanickém poškození česnekových buněk – rozříznutí, rozmačkání. Začne se totiž uvolňovat enzym, díky němuž se přeměňuje neaktivní sloučenina alliin na allicin. Allicin úžasně likviduje celou škálu různých bakterií, plísní, virů a kvasinek, například původce úplavice, tyfu, cholery, tuberkulózy, je účinný proti stafylokokům, streptokokům, prvokům (Trichomonas vaginalis) atd. Ale jeho nevýhodou je, že není stálý a rychle se rozpadá. Organismus jej během sedmi hodin vyloučí. Nové studie ukázaly, že česnek neutralizuje bakterii Helicobacter pyroli, která způsobuje peptické vředy.

Léčivé účinky česneku
Tato zelenina dokáže předcházet předčasnému stárnutí organismu a srdečním chorobám různými způsoby – například snižuje shlukování krevních destiček a jejich přilnavost ke stěnám cév, takže brání tvorbě trombů, které jsou příčinou srdečních příhod. Česnek rovněž rozpouští bílkoviny vytvářející krevní sraženiny, což může ovlivnit tvorbu usazenin. Dále snižuje krevní tlak a cholesterol. Česnek také výrazně posiluje imunitní reakci organismu, zvyšuje tvorbu T-lymfocytů. Jeho pravidelné užívání potlačuje hnilobné a kvasné procesy ve střevech. Je úžasnou doplňkovou léčbou při nachlazení, chřipkách, angíně, průjmu i zánětu středního ucha. Rovněž je aktivní proti střevním parazitům. Užívání česneku snižuje zánětlivost i bolestivost kloubů. Sloučeniny síry blokují působení určitých karcinogenů a podněcují prekancerózní buňky k návratu do normálního stavu.

Česnekové receptury

Česnekové mléko (nachlazení, chřipka, angína, záněty)
Potřebujeme: 7 paliček česneku, rostlinné mléko nebo kefír
Postup: Česnek odšťavníme a šťávu uschováme v chladničce. Užíváme ji 3× denně po lžičce v 1 dl mléka nebo kefíru. Tento přípravek bychom měli konzumovat 5 dní.

Česnekovo-cibulové smoothie (nachlazení, chřipka, angína)
Potřebujeme: 2 stroužky česneku, půlku cibule, 3 dl vody
Postup: Přísady rozmixujeme ve vodě, vše necháme 2 minuty louhovat, pak přecedíme a po doušcích vypijeme. Tento postup provádíme 2× denně po 3 dny.

Česnekovo-olivový olej (antibakteriální, antivirové a antimykotické působení)
Potřebujeme: 4 stroužky česneku, 1 dl olivového oleje
Postup: Česnek rozdrtíme a smícháme ho s olejem. Vše necháme 12 hodin odpočívat, pak uchováváme v lednici. Po dobu 3 týdnů užíváme 2× denně 1 lžičku tohoto oleje.

Medová pasta na prohloubení dýchání (astma, alergie, bronchitida)
Potřebujeme: 2 nastrouhané stroužky česneku, 1 lžičku nastrouhaného křenu, 1 lžíci nasekané cibule, špetku hřebíčku (koření), 4 lžíce medu
Postup: Přísady smícháme a vzniklou pastu uložíme do chladničky; užíváme 2× denně půl čajové lžičky po dobu 4 týdnů.

Česnekový med (posílení organismu, očista od choroboplodných zárodků, posílení srdce, cévního a žilního systému, krvetvorby)
Potřebujeme: 15 stroužků česneku, 2 dl kvalitního medu
Postup: Česnek rozetřeme a smícháme s medem, vše vložíme do sklenice s víkem a necháme 7 dní v lednici odpočívat. Po uplynutí této doby můžeme začít s užíváním – a to 2× denně půl čajové lžičky směsi. Tento přírodní přípravek můžeme užívat dlouhodobě, klidně i půl roku v kuse, pak si dáme měsíc pauzu a můžeme začít znovu.
Potom užíváme 3× denně 10 kapek až do úplného využívání tinktury.
Tuto kúru bychom měli provádět 1× ročně.

Česnekové víno na srdíčko
Potřebujeme: 4 nadrcené stroužky česneku, 4 lžíce nasekané petrželové natě, 2 lžíce jablečného octa, 1 litr kvalitního bílého vína
Postup: Všechny přísady smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě odpočívat; denně protřepáváme. Poté přecedíme, hotové víno nalijeme do skleněné láhve, dobře uzavřeme, uschováme v lednici. Užíváme 2× denně 1 polévkovou lžíci vína do sklenice vody.

Srdíčkový elixír (posílení srdce, očista cév, žil, krvetvorba)

Potřebujeme: 2 chemicky neošetřené citrony, 1 velká cibule, 6 stroužků česneku, 2 lžíce křenu, 1 litr kvalitního destilátu
Postup: Citrony i s kůrou nakrájíme najemno, cibuli i česnek rozsekáme, křen nastrouháme. Všechny ingredience zalijeme alkoholem a necháme 14 dní na příjemném místě odpočívat; denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, hotový elixír nalijeme do sklenice, dobře uzavřeme a uschováme v chladu. Užíváme 2× denně 1 polévkovou lžíci do sklenice vody.

Česneková kúra na odstranění vápenatých usazenin z těla (cévy, žíly, srdce)
Česnek výborně rozpouští a následně brání vzniku tukových a minerálních usazenin cévních stěn. Nemusíme mít strach z nepříjemného zápachu, protože v kombinaci s citronem není vůbec cítit.
Potřebujeme: 30 oloupaných stroužků česneku, 5 nakrájených neoloupaných bio citronů
Postup: Přísady rozmixujeme a k vzniklé kaši přidáme 1 litr vody a vše přivedeme k varu. Pozor! Necháme ale jen jednou převařit! Pak scedíme a nalijeme do láhve. Nápoj uschováváme v chladničce.
Užívání: první týden 3× denně 1 lžičku, potom přejdeme na 3× týdně 1 štamprlku po dobu 4 týdnů, pak je vhodná 10denní pauza a poté můžeme zase na 3 týdny pokračovat s užíváním.

POZOR! Lidé, kteří nejsou zvyklí pravidelně konzumovat česnek, musí s jeho užíváním začít pomalu a opatrně. Větší náhlá dávka by mohla vést k odloupnutí silnější vrstvy sklerotických usazenin a tím i k následné embolii. Je důležité dodržovat uvedené dávkování.

Koupit Meduňku