2019,  Archiv,  Meduňka

Obsah čísla 3/2019

Vážení čtenáři,

vítejte u březnové Meduňky. Přichází k vám v čase, kdy už vyhlížíme jaro a po zimním zklidnění nás čeká období růstu, světla, radosti a naděje.
Jaro před nás ovšem klade i různé výzvy a budeme potřebovat hodně sil a nové energie. Proto jsme hlavní téma tohoto čísla věnovali imunitě, která je základem a nezbytnou podmínkou dobrého zdraví. Naši autoři ve svých článcích srozumitelně vysvětlují funkce imunitního systému a nabízejí i konkrétní rady pro jeho podporu. Shodně zdůrazňují zásadní roli střev pro silnou imunitu (věděli jste, že ve střevech se tvoří i množství serotoninu – hormonu dobré nálady?). Jsme zvyklí pečovat o svou pleť a vlasy, evidentně je načase do péče zahrnout i svá střeva.
O potřebě změny v přístupu k vlastnímu zdraví hovoří v titulním rozhovoru také MUDr. Jan Vojáček. Kromě jiného připomíná, že našemu zdraví prospívá odlehčení, humor a hravost, pocit vnitřní lehkosti a jednoduchosti. Imunita totiž úzce souvisí i s naší psychikou a celkovým životním pocitem. Vidím kolem sebe řadu lidí, kteří touží po zjednodušení svého života, ale není snadné tento požadavek uvést do každodenní praxe. Hledání způsobu, „jak na to“, může být zajímavou motivací do nastávajícího jara.
K zamyšlení a hledání odpovědí inspiruje i článek Silvie Salow o životním poslání. „Každý z nás má své životní poslání, ale ne každý si uvědomí, co jeho posláním je,“ říká autorka v úvodu a také zmiňuje, že najít své životní poslání a správně využít svůj potenciál znamená žít vnitřně naplněný život. Před lety jsem na toto téma slyšela od známého pražského astrologa pěknou jednoduchou metaforu. Osobní potenciál každého člověka, zobrazený v nativním horoskopu, přirovnával k brašně plné různých pracovních nástrojů. Pohled do této brašny prozradí, k čemu jsme disponováni, a jaké poslání tedy máme v životě plnit. Jeden člověk má v brašně nůžky, hřebeny a sponky – jsou to nástroje kadeřníka. V brašně druhého vidíme různé klíče, těsnění, závity – to budou potřeby instalatéra. Pokud se člověk s nástroji kadeřníka v brašně skutečně kadeřníkem stane, bude velmi platný a úspěšný. Může si sice zvolit i profesi instalatéra, ale nebude zdaleka tak dobrý, jako kdyby správně „využil obsah své brašny“. (Spravovat potrubí hřebenem totiž patrně nebude ideální…) Naše duše ví, „co máme v brašně“ a proč to tam máme, a pokud jsme pozorní, říká nám o tom a vybízí nás, abychom své nástroje hledali, poznali a využili pro dobro své i druhých. Pokud hlas duše neslyšíme a své nástroje nevyužíváme správně, často strádáme nebo aspoň cítíme, že to „prostě není ono“ a nejsme šťastní. A protože celkové zdraví souvisí i s pocitem životní spokojenosti a štěstí, otázka hledání pravého poslání se jeví jako velmi důležitá.
V poslední době občas přemýšlím, jestli jsem ohledně nástrojů ve své brašně na správném místě a jestli „nečešu vlasy instalatérským klíčem“. Doufám, že nikoli a že moje práce bude pro někoho platná – třeba právě v tomto novém čísle Meduňky.
Přeji vám příjemné čtení, milí přátelé, a dobré vykročení do prvních jarních dnů!
PS. Všimli jste si našich nových webových stránek www.mojemedunka.cz?
Zuzana Paulusová

 

Z obsahu

Rozhovor s MUDr. Janem Vojáčkem 6
Mgr. Věra Keilová

TÉMA: IMUNITA – ZÁKLAD ZDRAVÍ

Přirozená ochrana 10
prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.

Imunita – souhra mozků v hlavě a v břiše 14
MUDr. Ludmila Bendová

Imunita a naše strava 17
MUDr. Vladimíra Strnadelová,
Jan Zerzán

Patnáct minut pro imunitu 19
Ing. Yvona Švecová

Recepty pro silnější imunitu 21
Charlotte Matysková

Skutečné životní poslání 24
Silvia Salow

Píseň mého srdce 26
Ing. Jiří Mazánek

O borové sosně 28
Václav Větvička

Genistein ochrání klouby i srdce, pomůže zhubnout 30
Mgr. Blanka Gololobovová

Léčebné obrazce: regenerace organismu 32
Jan Hnilica

Co byste měli vědět o rakovině (2) 34
MUDr. Ludmila Eleková

Jak se vyléčit z endometriózy 38
MUDr. Monika Síčová

Astroporadna 42
Mgr. Marie Hlávková Plochová, Ph.D.

Zajíc a zdraví v roce 2019 44
Eva Joachimová

Astrokukátko 46
Ing. Zdeněk Bohuslav

 

Inzerce :

Řádková inzerce 3/2019

Řádky proti samotě

Koupit Meduňku