Péče o tělo,  Rady a tipy

Jak mít krásné a zdravé ruce

Přestože naše ruce trpí nejvíce v zimních měsících,  naši péči si zaslouží po celý rok. Jak mrazy, tak například práce na zahrádce nebo mytí nádobí má za následek popraskané a suché ruce, třepící se nehty a záděrky. Přitom většina z nás se při prvním setkání s někým novým dívá jako první právě na jeho ruce. Upravené a čisté ruce jsou vždy dobrou vizitkou. Přinášíme vám několik tipů, jak pomoci přírodní cestou vašim rukám a ještě si díky tomu dopřát příjemnou relaxaci.

Abychom předešli nadměrnému vysoušení rukou, které s sebou přináší i nepříjemné pocity pnutí a svědění, doporučuje se mazat si ruce pravidelně, v zimě ideálně po každém umytí. Někomu je pocit hutného, mastného krému přes den nepříjemný, proto volte radši lehčí krémy, které se ihned vstřebají. Na noc je naopak vhodný krém mastnější, s hutnější konzistencí, který přes noc ruce krásně zregeneruje. Mimo to můžeme našim rukám dopřát přímo lázeňskou péči za pomoci výživných olejů.

 

Olejová lázeň pro ruce i nehty

Olejovou lázeň si doma připravíme velmi jednoduše. Stačí si ve skleněné misce nahřát trochu olivového oleje a ponořit do něj prsty. Můžete také lehce vmasírovat olej do nehtů, které díky tomu budou vyživené a na pohled o poznání lesklejší. Ideální je dopřát si takovou lázeň během relaxace, například u sledování vašeho oblíbeného pořadu.

Tip: Máte-li ruce hodně vysušené, zabalte je po této lázni do igelitových pytlíků nebo rukavic a přes ně navlékněte teplé rukavice. Stačí 10-15 minut

 

Masáž pro nehtovou kůžičku

Nehtová kůžička bývá často suchá, tvrdá a tvoří se na ní bolestivé a nevzhledné záděrky. Přitom vzhled a zdraví vašich nehtů do určité míry závisí právě na stavu nehtové kůžičky. Věnujte jí tedy alespoň občas chvilku a dopřejte si příjemnou masáž. Postačí vám pár kapek oleje, skvělý je na to například mandlový, které postupně vmasírujete do nehtových kůžiček. Poté nechte olej vsáknout.

Výživný zábal na noc

Přes noc vám ruce krásně zregenerují, pokud si je namažete vaším oblíbeným olejem nebo výživným krémem a následně si navléknete bavlněné rukavice. Zakoupíte je skoro v každé drogerii, nebo můžete použít nějaké vysloužilé. Nejvhodnější je krém s bambuckým máslem. Co se týče olejů, na našem trhu je jich opravdu mnoho, osvědčený je například olej arganový, jojobový, konopný, mandlový, lněný, makadamiový, olivový nebo ricinový.

Tip: Pokud si ráno plánujete mýt vlasy, můžete trochu oleje vetřít i do jejich konečků.

 

Květa Čermáková

Koupit Meduňku