Rady a tipy

Jak na usazeniny v čajové konvici

Každý, kdo rád pije čaj a má doma tvrdou vodu, se nejspíš pravidelně potýká s vodním kamenem. Přestože usazeniny nejsou zdraví škodlivé, většina hospodyněk se jich zbavuje, hlavně z estetického důvodu. Jak je odstraníme bez chemie?

Na čištění čajové konvice si připravíme cca 250 ml vody a 250 ml octa a nalijeme do konvice, kterou uzavřeme pokličkou a přivedeme na sporáku k varu. Poté necháme octový roztok působit v konvici nejméně hodinu, ale klidně i přes noc. Nakonec roztok vylijeme do dřezu a vnitřek konvice umyjeme běžným prostředkem na nádobí a vytřeme dosucha. A máme hotovo!

Máme-li rychlovarnou konvici, použití octa se nedoporučuje kvůli možnému poškození povrchu topných spirál. Bezpečnou alternativou je použití kyseliny citronové. Rychlovarnou konvici naplníme vodou, přidáme jednu lžíci kyseliny citronové a nechte vyvařit. Roztok by měl ideálně působit alespoň 30 minut. Před dalším použitím nechte v konvici alespoň jednou převařit čistou vodu. Usazeniny na hubici, okrajích či na vnějšku konvice můžete odstranit octem a běžnou kuchyňskou houbičkou.

 

Květa Čermáková

Koupit Meduňku