Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty

Recepty sestry Damiány, které by se mohly hodit…

Zakladatelka a bývalá šéfredaktorka Meduňky Ilona Manolevská se řadu let stýkala a spolupracovala se sestrou Damiánou z Velehradu. Sestra Damiána se kromě jiného věnovala pěstování bylinek a a má jistě značný podíl na tom, že náš časopis dostal své „bylinkové“ jméno – její meduňkový sirup byl výborný, voňavý a pověstný… Ve starých zápiscích Ilonky Manolevské jsme objevili ještě několik receptů sestry Damiány, které by se právě teď, v chladném předvánočním období roku, možná mohly hodit… Vybíráme první dva, ať jsou vám k užitku! Na řadu let staré fotce nás hezky zdraví právě sestra Damiánka…


Lék na úporný, zastaralý kašel
10 vlašských ořechů  (skořápky roztlouct)  vložit do  1 litru vody a půl hodiny vařit – aby nakonec zbylo půl litru čaje. Může se osladit medem a během dne po doušcích toho půl litru čaje vypít. Podle potřeby opakovat.

Elixír na obranyschopnost
25 dkg cibule, 25 dkg česneku, 25 dkg křenu, 25 dkg citronů bez kůry a zrnek. Vše rozmixovat. Převařit 3 litry vody, nechat vychladnout. Rozmixovanou směs smíchat s vychladlou vodou a přidat ½ kg medu. Míchat do rozpuštění medu. Převázat plátnem a nechat 24 hodin v chladnu a temnu. Nalít do láhví  — ne plnou,  aby se to dalo před použitím protřepat.  Léčí kašel, chrání před infekčním onemocněním, posiluje obranyschopnost. Užívá se 3 x denně polévková lžíce elixíru.

Koupit Meduňku