Proč jsme nemocní? – část V.
Další část knihy PhDr. Petra Novotného o příčinách chorob a psychosomatických souvislostech. Korunní viníky svých případně už závažných nemocí a předčasných smrtí povětšinou, a to vcelku pochopitelně, i když nečastěji nesprávně, hledáme a také nacházíme ve vnějšku. Jen málokterý předčasně umírající si před svým skonem zformuluje nějaké věrohodně znějící stanovisko, například : Umírám, protože toho všeho mám po krk! Umírám, protože jsem přestal umět žít! Umírám, protože lépe a rychleji už prchat nedovedu! Umírám, protože jsem se stal svým největším nepřítelem! Umírám, protože mě zradili, ponížili a opustili moji nejbližší! Umírám, když už neumím vzdorovat tvrdě dotírajícímu světu! Umírám, protože cítím, že jsem právě u konce své cesty!Jen vzácně najdeme…
Je opravdu lepší čaj s medem než s cukrem?
K zimnímu období horký čaj prostě patří, a pokud řešíte, jestli si do něj z hlediska zdravé výživy můžete dát pořádnou lžíci medu, v následujcím článku vám poradí klinická naturopatka Ing. Iveta Kulhánková… Na první pohled se nabízí odpověď… „ano, jistě, samozřejmě“, co je to za divnou otázku…“ Jenže – je to opravdu tak jednoznačné? Není med jako medNa trhu najdete nepřeberné množství různých medů, od těch, co prodávají (doufejme) včelaři u silnice, přes med od souseda vaší babičky, různé druhy bio medu, lipový, medovicový, med z lučních květů, manukový, med od českých či slovenských včelařů, z produkce EU, novozélandský, australský, směs medu z produkce EU a mimo EU a…
Řepové brownie/buchta
I když to možná trochu zní netradičně, řepové brownies může být výbornou pochoutkou ke kávě či čaji při příjemné víkendovém posezení. Červená řepa je zelenina plná zdraví prospěšných látek, nebojte se vyzkoušet méně obvyklý recept od naturopatky Ivety Kulhánkové… Suroviny: 180 g oloupané a nahrubo nastrouhané řepy, 100 g oloupaného a nahrubo nastrouhaného jablka, 100 g melasy, 100 ml řepkového oleje, 100 g pohankové mouky, 40 g mletých mandlí, 3 vajíčka, 2 lžíce medu, 2 lžičky prášku do pečiva, 1/4 lžičky jedlé sody, 3 lžíce kakaa, semínka z půlky vanilkového luskuPříprava: Smícháme suché ingredience a ve vedlejší misce ingredience mokré. Když je vše důkladně promíchané, smícháme obě skupiny dohromady. Důkladně vymažeme…
Z nové Meduňky: O uzdravující síle bylin…
si v titulním rozhovoru únorového čísla, které právě vyšlo, povídala Dana Vondrášková s bylinkářkou Simonou Berkovou a kromě bylinek probraly i řadu dalších témat. Únorovou Meduňku zakoupíte na stáncích PNS i na dalších prodejních místech nebo je k dispozici na emedunka.cz Simona Berková je díky svým znalostem a praxi vyhledávanou bylinkářkou a jako lektorka vede kurzy korektivní jógy a masáží. S Českou televizí spolupracovala na seriálu Kouzelné bylinky a objevila se i v dalších pořadech. V Bylinkové ulici v Českém Krumlově, kde žije, založila veřejnosti přístupnou zahradu s léčivkami a Školu přírodních terapií zaměřenou na botaniku, celostní medicínu, domácí diagnostiku a bylinky. Jak jste prožila dnešní den a co vás…
PRÁVĚ vyšla nová MEDUŇKA!
Přátelé, můžeme společně přivítat únorové číslo MEDUŇKY, které už také dorazilo na stánky PNS, do obchodů i na další prodejní místa a možná ho už také máte ve své poštovní schránce. Pro čtenáře, kteří preferují elektronickou formu, máme i elektronickou Meduňku – podívejte se na emedunka.cz. A radujte se s námi z tohoto povedeného a pěkného čísla! A co si v něm přečtete? Je toho mnoho, ostatně jako v každém čísle, protože i tentokrát jsme pečlivě plánovali jeho obsah a naše autorky a naši autoři se opravdu činili…V titulním rozhovoru si Dana Vondrášková pěkně popovídala se Simonou Berkovou. Simona je díky svým znalostem a praxi vyhledávanou bylinkářkou a jako lektorka…
Obsah čísla 2/2023
Nevím, jestli budou platit staré české pranostiky: „Únor bílý, pole sílí,” nebo: „Když únor honí mraky, staví březen sněhuláky,” či „Vyjde-li jezevec o Hromnicích z díry, za čtyři neděle zpátky zas pílí.”No, jezevce nesleduji, je ještě leden, a že by bylo v únoru nasněženo a mráz, to letos asi moc nechceme a ani to tak dle dlouhodobé meteorologické předpovědi nevypadá. Asi počkáme, co na to březen.V tomto čísle se ve větším bloku článků věnujeme účinkům konopí. Není to dlouho, co se u nás začaly objevovat masti a oleje z technického konopí a také jsme je v redakci vyzkoušeli. Šli jsme na to pomalu a bylo velmi zajímavé, jak na každého…
Proč jsme nemocní? – část IV.
Další pasáž ze stejnojmenné knihy PhDr. Petra Novotného, klinického psychologa, který se řadu let věnuje práci s onkologickými pacienty a snaží se je vést k tomu, aby ve svém životě udělali změny a korekce, napomáhající léčbě. Je autorem řady knih, v nichž zkoumá příčiny nemocí a zabývá se souvislostmi mezi jejich vznikem a psychickými či sociálními faktory. Jeho nejnovější kniha nese příznačný název Kdo je šťastný, je i zdravý. Naše Já (ego) považujeme za jediné vtělení sebe sama, za bytost, která je navíc nadosmrti zakotvena ve vlastní nezaměnitelné fyzické schránce, jenž dává našemu egu typický výraz a subjektivní cenu v trojrozměrnosti. V očích jiných jsme pak malí, hezcí, vysocí, oškliví,…
Placebo, nocebo a jejich účinky
Výraz placebo efekt asi všichni známe, méně je už známý je protiklad – výraz nocebo. O co jde a jak placebo a nocebo působí, vysvětluje v následujcím článku MUDr. Ludmila Eleková, zkušená praktická lékařka a spolupracovnice Meduňky. Placebo efekt je zlepšení zdravotního stavu člověka na základě pouhého přesvědčení, že je účinně léčen, ať již podáním biologicky neúčinné látky místo účinného léku, nebo předstíráním operace či jiného zdravotnického výkonu. Nocebo efekt je naopak zhoršení zdravotního stavu člověka následkem negativně působícího placeba.Slovo placebo pocházíz prvního slova 9. verše ze 116. žalmu, který zpívali duchovní při udělování svátosti umírajícím: Placebo Domino in regione vivorum… (Zalíbím se Pánu v zemi živých…). Stav mnoha nemocných se po…
Recept na víkend: Džem z červené cibule
Cibuli opravdu není třeba představovat – v kuchyni je základem většiny receptů, prim hraje v pokrmech jako je cibulačka, cibulový koláč nebo cibulové kroužky. Méně známý je výborný cibulový džem nebo cibulové čatní, které zpestří chuť masa, sýrů a podobně. Vyzkoušejte osvědčený recept od naší spolupracovnice, naturopatky Ivety Kulhánkové, červená cibule je k dostání v každém supermarketu a příprava vůbec není složitá… Džem z červené cibulePotřebujeme: 1/2 kg červené cibule, oloupané a nakrájené na tenké plátky, případně nasekané v sekáčku1 lžíci olivového oleje (vhodného k tepelné úpravě)3 lžíce balsamikového octa1 lžíci třtinového cukruPostup: V hlubší pánvi rozehřejte olej a přidejte cibuli. Promíchejte a duste zaklopené zhruba 10 minut. Poté vmíchejte…
Z lednové Meduňky: Ložiskové infekce
V lednovém čísle Meduňky, které je stále možné si zakoupit na stáncích PNS nebo také číst na emedunka.cz , se věnujeme hlavnímu tématu ZMĚNA JAKO SOUČÁST ŽIVOTA, kromě toho však v tomto čísle najdete i články zaměřené např. na téma podpory zdraví, prevence a péče o zdraví. Vybrali jsme úryvek z článku našeho spolupracovníka, zkušeného lékaře MUDr. Rudolfa Zemka o ložiskových infekcích. V těle se nachází řada orgánů, které nám – pokud všechny fungují, jak mají – zajišťují zdraví. Omezení jejich funkce způsobuje to, čemu říkáme nemoc. Jestliže se to stane rychle, mluví se o nemocech akutních. Pomalý a plíživý průběh je charakteristický pro nemoci neakutní, respektive chronické s tím,…