• Čtenářská sekce,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Psychologie

    Příběhy z Astroporadny

    V meduňkové rubrice Astroporadna zodpověděla astropsycholožka a terapeutka PhDr. Marie Plochová Hlávková během let čtenářům už velmi mnoho různorodých dotazů. Některé dorazy i odpovědi jistě stojí za přečtení i s odstupem času, protože mohou být inspirací pro ty, kdo něco podobného prožili nebo prožívají… Dotaz čtenářky VěryRáda bych věděla, kde je jádro mého problému ve vztazích k mužům. Otec byl direktivní, přísný, nikdy nás nepochválil. První muž měl problémy s alkoholem, došlo i na exekuce a ztrátu majetku, na dva syny jsem nyní sama. Poté jsem měla přítele, ale i ten se projevil jako dominantní, samolibý, chladný a žárlivý člověk, neschopný milovat ani dávat, navíc se zájmem o pornografii. Já…

  • Čtenářská sekce,  Meduňka

    Kdo je šťastný, je i zdravý (dokončení I. kapitoly)

    Milí čtenáři, je tady druhá část první kapitoly knihy Kdo je šťastný, je i zdravý, jejímž autorem je klinický psycholog PhDr. Petr Novotný… Dobře už zavedená věda zvaná psycho-neuro-imunologie přisuzuje příčiny nejzávažnějších nemocí následkům rozmohlého útrpného emočního a sociálního stylu, což je v nejvyšším zobecnění civilizační stres, proti jehož neblahým účinkům nebyl člověk matkou přírodou (fylogenezí) naprogramován, takže mu po jisté době prostřednictvím nemoci tak či onak podléhá. Pro tato  tvrzení předkládá dostatek pádných důkazů, ve kterých rozhodně netápe.Psycho-neuro-imunologie prokázala, že nejen dlouhodobě snášený, ale i akutní silný stres v důsledku strachu, jenž se zrodí například vzápětí po sdělení onkologické diagnózy, výrazně oslabí a posléze dokonce vypne imunitní systém.A dojde k tomu…

  • Čtenářská sekce,  Meduňka,  Rady a tipy,  Výživa a zdravá strava

    Mléko: potravina, která nás provází od dětství…

    Když se řekne mléko, mnohým z nás se možná okamžitě vybaví dětství a hrnek či sklenička plná známé bílé tekutiny… Jenže – jak píše v následujícím článku naše autorka, klinická naturopatka Ing. Iveta Kulhánková – téma MLÉKO je mnohem širší a bohatší. Existují totiž mléka živočišná a rostlinná a každé má svá specifika… Lidé konzumují mléko od té doby, co se z lovců a sběračů stali zemědělci a začali domestikovat divoká zvířata. Od těch dob se mnohé změnilo, ale mléko patří mezi běžné potraviny stále. Dlouhou dobu bylo prezentováno jako velmi výživné, zdravé i jako nezbytná součást našeho jídelníčku. Ve výživových pyramidách zaujímaly mléčné výrobky velmi významné místo. V poslední…

  • Pozvánky

    Festival zdraví pod hvězdami, Záhlinice 20.-21.7.

    Na FESTIVALU  ZDRAVÍ  se setkávají lidé hledající harmonii a rovnováhu mezi fyzickým i duševním blahem! Srdečně  Vás zveme na nezapomenutelnou akci zaměřenou na zdraví těla, duše a osobní rozvoj, která se koná v areálu historického pivovaru Záhlinice / místní část Hulína /.  Tato venkovní akce pod hvězdami  slibuje jedinečnou atmosféru, která nás bude provázet během celého programu. Bude to příležitost, kdy si můžete dopřát čas pro sebe, pro své tělo i mysl a podělit se o inspirativní zážitky s ostatními účastníky. Nakoupíte zboží jen těžko dostupné v běžných prodejnách. Akce  je plná inspirace a poznání pro všechny nadšence ezoteriky, alternativní medicíny, šamanismu, tantry, jógy a mnoho dalšího. Čekává vás bohatý…

  • Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty

    Recept na víkend: Zdravý a chutný salát s pečenými paprikami, cuketou a sýrem halloumi…

    .Vyzkoušejte recept od naturopatky Ivety Kulhánkové… Suroviny na 2 porce: 3 velké červené papriky, 2 malé cukety, nakrájené podélně na tenké plátky, 150 g sýru halloumi, nakrájeného na plátky, olivový olej, lístky čerstvé máty Postup: Rozpalte kontaktní gril, případně pánev (v nejhorším by šel použít i toastovač) a umístěte tam papriky v celku. Papriky postupně otáčejte, aby se opékaly ze všech stran, nevadí, když se slupka trochu spálí. Když papriky změknou (může to trvat i 20 min), uzavřete je ještě na chvíli do mikroténového sáčku, aby se zapařily. Mezitím lehce potřete gril olivovým olejem a z každé strany cca minutu opékejte plátky cukety. Doba opékání záleží i na tom, jak…

  • Čtenářská sekce,  Meduňka

    Kdo je šťastný, je i zdravý…

    … tvrdí PhDr. Petr Novotný, klinický psycholog a autor několika knih, mezi nimi i knihy Proč jsme nemocní, kterou jsme postupně zveřejňovali na tomto webu. A je o tom na základě svých dlouholetých zkušeností z práce s onkologickými i dalšími pacienty přesvědčen natolik, že na toto téma napsal další knihu. Dr. Novotný je také naším spolupracovníkem (v Meduňce jsme ho představili v titulovém rozhovoru v čísle 7/2020) a s jeho laskavým svolením můžeme na našem webu publikovat jako podnět a inspiraci k zamyšlení a případným korekcím i kapitoly z této jeho knihy. (Knihu vydalo v roce 2022 nakladateství Dialog v Liberci).   Autorská motivaceTuto knížečku jsem napsal, protože mě zlobí…

  • Čtenářská sekce,  Meduňka,  Rady a tipy,  Zdraví

    Zdraví podle kalendáře: Červen a tenké střevo

    Právě začal nový měsíc, a tak nabízíme užitečné informace a rady, jak o své zdraví pečovat právě v tomto čase. Článek připravila refelexní terapeutka Ing. Hana Fedora Smejtková. Červen i následující červenec se už svými názvy hlásí k přetrvávajícímu prvku ohně, charakterizovanému teplem, rozpínavou energií a červenou barvou. Párovým orgánem srdce, o kterém jsme psali v květnu, je tenké střevo, vládnoucí červnu. Můžeme ho považovat za hlavní orgán trávení a vstupní bránu pro živiny. Částečně rozmělněná potrava přichází ze žaludku přes dvanácterník, širší část tenkého střeva. Zde je dále trávena za pomoci enzymů ze slinivky a žluči ze žlučníku a přeměňuje se na výživnou esenci pro organismus a odpad, který pokračuje…

  • Čtenářská sekce,  Meduňka

    Máte chuť na něco lehkého? Třeba na melounový salát?

    Vyzkoušejte jednoduchý, ale chuťově pestrý recept od Simony Procházkové (z knihy Buďme zdraví na jaře i v létě, vydané meduňkovou edicí…) Potřebujeme:  1,5 kg melounové dužiny, 300 g balkánského sýru (můžeme nahradit sýrem tofu), šťávu ze dvou citronů, 1 cibuli, 100 g vypeckovaných černých oliv, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíci nasekané zelené petrželkyPostup: Najemno nakrájenou cibulku zakapeme citronovou šťávou, pak přidáme vypeckovaný, na kostky nakrájený meloun a sýr. Přidáme nasekanou petrželku, olej, olivy a velmi jemně promícháme, abychom nepoškodili křehký meloun a sýr. Tento salát ihned podáváme, protože meloun by pak pustil mnoho šťávy.

  • Čtenářská sekce,  Meduňka,  Pro inspiraci

    K zamyšlení: Bolest v zádech – chybný postoj k životu

    Bolí vás záda? Bolesti v zádech patří v současné době k nejčastějším příčinám návštěvy lékařské ordinace. Fyzioterapeut Mgr. Pavel Kloud připravil pro Meduňku článek, v němž nabízí poněkud jiný pohled na tyto bolesti a potíže… Náš vnitřní postoj k životu má přímou souvislost jak s tělesným zdravím, tak i s duševní vitalitou. Je načase, abychom pochopili, že bolesti v zádech mají svou příčinu ani ne tak v těle jako spíš na duchu a na duši. Jsou to naše myšlenky a pocity, které nemoc buď vyvolají, nebo naopak mají šanci nás uzdravit. To také znamená, že cokoliv, na co s jistotou víry myslíme, se nějakým způsobem musí projevit. Postoj k životu, pro který je příznačný strach,…

  • 2024,  Archiv,  Meduňka

    Obsah čísla 6/2024

    Vítejte u červnové Meduňky. Na obálce tentokrát nemá květy jásavých barev, jak by odpovídalo jarním dnům, ale půvabný, poněkud snový výjev s pohádkovými motivy, předjímající hlavní téma tohoto čísla, tradičně věnovaného dětem a rodině. Svěží barvy květin si v tomto období užíváme všude kolem nás (stačí se venku rozhlédnout) stejně jako dlouhé dny plné světla i slunce. Ať vám tento čas zpříjemní i Meduňka, kterou právě otevíráte.       Při přípravě každého čísla Meduňky vycházíme z přesvědčení, že člověk – dospělý i dítě – je víceúrovňovou bytostí. Proto si v článcích našich autorů přečtete (ve zkratce řečeno), jak pečovat o dětské zuby i jak pečovat o dětskou duši. V tomto směru si pozornost zaslouží článek o duchovní výchově dětí, v němž najdete zkušenosti duchovní léčitelky…

Koupit Meduňku