Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty

Co vykouzlíme z dýní?

Z knihy Podzimní čarování od Simony Procházkové jsme vybrali recepty na dobroty z dýní, které vám možná aktuálně dozrávají na zahrádkách nebo si je můžete koupit v obchodě…Dýňová polévka je dobrota sama o sobě a když přidáte dýni i do zelňačky, dostanete trochu jinou, zajímavou chuť a slaný dýňový koláč vám zase možná připomene letní dovolenou v Řecku…
Knihy Simony Procházkové, které postupně vyšly v naší edici – www.knihovnickamedunky.cz – se sice týkají různých témat, ale společné je jim to, že obsahují spoustu praktických rad a tipů, které může bez problémů vyzkoušet každý.

Polévka z dýně Hokkaidó
Potřebujeme: 1 dýni Hokkaidó, 2 cibule, 1 lžičku mořské soli, olivový olej, 1 litr vody
Postup:  Dýni i se slupkou dobře omyjeme a vyčistíme přírodním kartáčem. Ostrým nožem ji rozkrojíme na 2 půlky, dobře odstraníme semena a dýni nakrájíme na malé kousky. V hrnci si osmažíme na olivovém oleji cibulku s kousky dýně, potom vše zalijeme vodou, osolíme mořskou solí a necháme asi 30 minut vařit. Každá dýně je jiná i její stáří ovlivňuje délku vaření. Jakmile je měkká rozmixujeme jí na hladký krém. Tuto polévku podáváme samostatně nebo s pečivem.

Dýňová smetanová polévka
Potřebujeme: 800 g dýně, 2 lžíce octa, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 1/8 l smetany, 1 lžíci kukuřičné hladké mouky, pepř a mořskou sůl
Postup: Oloupanou dýni nastrouháme na hrubo. V hrnci si zpěníme cibulku na olivovém oleji a přidáme kousky dýně a jemně orestujeme, dle potřeby podlijeme vodou, přidáme ocet, pepř, sůl a smetanu a vaříme do změknutí.
Podobným způsobem si můžeme připravit i dýňovou omáčku, jenom nepodléváme tak moc vodu a zachováme si hustší konzistenci. Tato omáčka je výborná pod všechny druhy mas i například sójové plátky.

Vynikající zelňačka s dýní
Potřebujeme: 2 hrnky kysaného zelí, 1 hrnek na hrubo nastrouhané dýně, 2 nastrouhané mrkve, 2 cibule, 3 na kostky nakrájené brambory, 1 vejce uvařené na tvrdo, olivový olej, půl čajové lžičky mořských řas nori či 2 proužky(5 x 5 cm) řasy kombu, bobkový list, mořskou sůl, hladkou mouku na zahuštění(zdravější variantou je například kukuřičná hladká mouka)
Postup: Na olivovém oleji opražíme cibulku, pak jí zalijeme asi 1 litrem vody, přidáme zelí, dýni, mrkev, sůl, bobkový list, mořské řasy a vaříme do měkka. Jakmile nám zelí změkne, přidáme brambory a uvařené na plátky nakrájené vejce a ještě zhruba 10 minut povaříme. Pak polévku zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody, necháme vše ještě 2 minutky „probublat“ . Dochutíme a můžeme podávat. Dýně dodá této polévce velmi lahodnou chuť a navíc se díky ní zvýší i její výživová hodnota.

Slaný dýňový koláč:
Zástupcem klasické řecké kuchyně je i tento dýňový koláč. Recept původem z Kréty nabízí vše, co tradiční zdravím překypující řecká kuchyně může poskytnout – čerstvou mátu, ovčí sýr Feta, olivový olej a konec konců i dýni.
Potřebujeme:
Náplň: 1,5 kg dýně, 2 cibule nasekané na kostičky, 1/2 šálku nasekané čerstvé máty, 1/2 kg ovčího sýra
Feta, 2 až 3 vejce, sůl, pepř
Na těsto: 2 vejce, 1 šálek olivového oleje, 1 lžička soli, 1/2 až 3/4 šálku mléka, 1 lžička prášku do pečiva, zhruba 1 kg hladké mouky
Postup: Dýni omyjeme, pokud možno oloupeme a nakrájíme ji na kostičky. Cibuli a dýni osmahneme na troše oleje, až se nevytvoří celistvá hmota – asi 20 až 25 minut. Podle typu použité dýně buďto podléváme nebo naopak přebytečnou vodu odstraníme, přidáme sekanou mátu, na kostičky nakrájenou Fetu a rozšlehaná vejce.
Ze surovin vypracujeme těsto a rozdělte jej na 2 části. Z každé části vyválíme plát o tloušťce asi 4 mm. Ohnivzdornou mísu nebo plech vymažeme olejem, vyložíme jedním plátem těsta, na něj navršíme dýňovou hmotu a pokryjeme druhým plátem těsta. Potřeme olivovým olejem nebo rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě dozlatova při 180 stupních Celsia 30 minut a pak teplotu zvýšíme na 200 stupňů Celsia na dobu 10 minut.

Koupit Meduňku