Meduňka,  Pro inspiraci,  Psychologie

Příběhy z Astroporadny: neřešíte podobný problém?

V meduňkové rubrice Astroporadna zodpověděla astropsycholožka a terapeutka Mgr. Marie Plochová Hlávková, Ph.D. během let čtenářům už velmi mnoho různorodých dotazů. Některé dorazy i odpovědi jistě stojí za přečtení i s odstupem času, protože mohou být inspirací pro ty, kdo něco podobného prožili nebo prožívají…

Dotaz čtenářky Jany:
Celý život mě provází zdravotní problémy – od puberty velmi hluboké a bolestivé akné (bylo jen pár dní v roce, kdy netekl hnis a krev) v obličeji, kolem 50. roku života se objevily hluboké svědivé ekzémy na rukou a nohou…, a pak po 40 letech a nekonečně mnohých pokusech situaci řešit (přes lékaře i léčitele) pomohly české bylinkové tinktury a jedna úžasná bytost, která odhalila skoro nefunkční slezinu. To vše doprovázela – a stále přetrvává – neustálá únava až vyčerpanost a stavy s energií pod bodem mrazu, velká citlivost na vnější podněty, bolesti v oblasti lopatek stoupající do hlavy, bolesti očí…. Absolvovala jsem různé semináře a kurzy (reiki, emoční tréning, rodinné konstelace, kineziologii…), kde se spousta problémů odhalila a transformovala, ale únava a různé jiné bolesti přetrvávají. Shrnuto: se stavy bez energie a s bolestmi nedokážu uchopit život s Radostí a Lehkostí tak, jak po něm touží moje srdce a moje duše. Prosím o vhled ohledně vystoupení z tohoto nekonečného kruhu bolestí a vyčerpanosti, s neschopností užívat si krásu a lehkost Bytí. Děkuji.
Čtenářka Jana se narodila 10.7.1964 v 18:00 v Táboře

Odpověď astropsycholožky:
Paní Jano, vidím, že ve svém životě stále bojujete s jakýmsi neviditelným protitlakem, který se zhmotňuje ve vašich zdravotních problémech. Výsledkem je, jak píšete, že nemůžete plnohodnotně žít. Oceňuji, že se dlouhodobě snažíte odhalit příčinu těchto problémů na různých kurzech. Moje zkušenost je taková, že je v těchto případech potřeba prokutat se až k ložisku původního psychického napětí a neharmonie, které za zdravotními problémy stojí, a vypustit ho pryč přes emoce nebo tělesné vjemy. Existuje mnoho terapeutických metod, které se o toto snaží, nicméně ne vždy se podaří s klientem dostat až k původní příčině, protože naše psychika je mnohovrstevnatá a má v sobě velké množství obranných mechanismů, které nás do opravdové hloubky  nechtějí pustit. Proto i když si člověk myslí, že si něco zpracoval, je to mnohdy pouze jedna vrstva problému a ještě se něco neuvědomělého v hloubce skrývá. Pojďme se podívat paní Jano, co by to mohlo být u vás, dle vašeho horoskopu.

            Při pohledu na postavení vašich planet vidím jednu hlavní ‚žábu na prameni‘, a to je Lilith ve Střelci přímo na Ascendentu. Lilith na Ascendentu bych si představila tak, jakoby vás okamžiku vstupu na svět nějaká síla zatlačovala zpět a nechtěla vám dovolit udělat krok mezi lidi. Lilith v tomto postavení dle mého koresponduje především s aspektem nechtěnosti, nepřijetí a odmítání vaší existence. Je tedy dle mého potřeba, abyste si kolem tématu vaší potenciální nechtěnosti nebo nepřijímání v dětství položila různé otázky. Jak to bylo kolem vašeho početí? Byla jste chtěné plánované dítě, nebo jste byla ‚náhoda‘, ‚omyl‘, nebo třeba dítě z rozumu? Byla jste počata po svatbě rodičů, nebo se kvůli vám brali? Radovali se oba rodiče z vaší existence a starali se o vás po narození s láskou, nebo vás nějakým způsobem odmítali, nepřijímali nebo lásku podmiňovali nějakým vaším chováním, či tam dokonce nebyli přítomní?
Z vašich odpovědí může vyplynout, jak velkou míru odmítání vaší existence jste zažila. Když odmyslím přímou nechtěnost a svatbu kvůli těhotenství, tak je dobré do rizikových položek nechtěnosti zařadit i třeba sňatek z rozumu, podmiňovanou lásku pro dítě, nedostatek citového napojení rodičů na dítě, atd.. Všechny tyto nápadné i nenápadné faktory bohužel často vytvoří v dítěti pocit, že na světě není vítáno a nemělo by se ukazovat světu takové, jaké je. Každý krok takového dítěte a později dospělého je často provázený pocity, že život je těžký a je to boj, protože není přijímáno se svými individuálním projevy. Ve vašem případě, paní Jano, se jedná nepřijímání  ohnivých projevů, především znamení Střelce. (Máte Ascendent ve Střelci, ale také máte planety i ve Lvu, což je také ohnivé znamení.)
            Za přirozené situace je dítě s Ascendentem ve Střelci velmi radostné a divoké, rádo objevuje život, tančí, zpívá, leze na stromy a celkově nadšeně expanduje do světa. Je to takový divoký mustang, který běží po prérii. Pokud ovšem na tuto šťastnou nezkrotnou energii sedne Lilith se svým principem odmítání, může mít toto dítě od narození pocit, že se právě takto Střelecky a ohnivě  projevovat nesmí, protože by bylo odmítnuté. A tak svou divokou ohnivou energii potlačí, a začne se chovat tak, ‚jak se očekává‘, aby bylo přijaté. Tomu já osobně říkám ‚zlomené dítě‘.
Paní Jano, pokud se na problém díváme touto perspektivou, je možné, že vaše zdravotní problémy souvisí s tímto potlačením vaší ohnivé energie a s hlubokým pocitem nepřijetí a odmítání. Pokud žijete s pocitem, že nemůžete projevovat své pravé impulsy, a možná už ani nevíte, jak ty pravé impulsy vypadají, je vaše přirozená energie skřípnutá a vy nemůžete být sama sebou. V těle to pak drhne a bolí. Zdravotní problémy vám brání žít radostně a lehce, jak píšete. Možná právě tyto zdravotní problémy zhmotňují ono potlačení, skřípnutí, onu překážku ve vstupu na svět, původní odmítání a nechtěnost, které jste zažila.

            Doporučuji vám tedy začít na těchto nejhlubších tématech intenzivně pracovat v nějaké terapii. Věřím tomu, že když si nejprve procítíte bolest z původní formy nepřijetí ve vašem dětství, tak se následně podaří uvolnit i vaši radostnou ohnivou energii. A jsem přesvědčená, že pokud vaše ohnivá energie začne volně proudit, zdravotní symptomy postupně vymizí. Držím vám palce.

Mgr. Marie Plochová Hlávková, Ph.D.                     

Koupit Meduňku