Meduňka,  Recepty

Velikonoční recepty s jarními bylinkami

K velikonočnímu času se vážou různé tradiční pokrmy, vyzkoušejte třeba recepty, které využívají chuť čerstvých jarních bylinek nebo dokonce síly zdánlivě „obyčejných“ kopřiv

Velikonoční nádivka „hlavička“
Vynikající tradiční jarní pokrm, který využívá všeho, co velikonoční čas nabízí – čerstvá vejce, zbytky pečeně a především zelené bylinky včetně mladých kopřiv. Hlavička či hlavnička, jinde nadívanina, sekanina nebo prostě nádivka, je výborná v teplé i studené podobě. Základ tohoto nákypu může být hustá slaná kaše a hrubá krupice nebo bílá veka či žemle pokrájená na kostky. Do základu se vmíchají žloutky, trocha muškátového květu, špetka zázvoru nebo mletého pepře, smetana, rozpuštěné máslo, sádlo nebo škvařená slanina, rozsekaná pečeně nebo uvařené maso telecí, jehněčí, kůzlečí, může být i vepřové nebo drůbeží, někde přidávali i vařené vnitřnosti z jehněte – játra, srdíčko, plíčky a maso z hlavy – snad proto název hlavička. Důležitou součástí je na kostky nakrájený libový vařený uzený bůček a sekané zelené bylinky. Do nádivky se hodí petrželová nať, pažitka, mladé lístky jahodníku, fialek, opence nebo řebříčku, ale především hodně vrcholků mladých kopřiv, předem spařených vařící slanou vodou. Přebytek vody z kopřiv vymačkej a rozsekej nadrobno. Z bílků ušlehej hodně pevný sníh a lehce ho vmíchej do předem dobře promíchané směsi. Podle chuti dosol a uprav do sádlem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku. Pěkně do červena upeč.     

Špenát z kopřiv
Využij jarních kopřiv, dokud jsou mladé, a mají lahodnou oříškovou chuť. Kdo ochutnal špenát z vrcholků kopřiv, nedá na něj dopustit. Kopřivy se netrhají, protože i mladé potvůrky pěkně žahají, nýbrž uštipují nehty jako kleštičkami. Kopřivy oper a spař vařící osolenou vodou. Nech okapat na cedníku, ale trochu vody uschovej pro případné zředění špenátu. Na sádle nebo oleji zpěň cibulku, zasyp trochou strouhanky a nech ji osmažit. Pak přidej jemně nasekané lístky kopřiv, okořeň muškátovým oříškem, zázvorem a podle chuti prolisovaným česnekem. Podlej trochou špenátové vody a krátce povař. Pro zjemnění přidej žloutek rozmáchaný v lžíci smetany a ořech čerstvého másla.
(recepty jsou z knihy Hody, půsty, masopusty od Kamily Skopové, vydal Filip Tomáš – Akropolis v roce 2007)  

Koupit Meduňku