Meduňka,  Pro inspiraci,  Psychologie,  Rady a tipy,  Rodina

Příběhy z Astroporadny

V meduňkové rubrice Astroporadna zodpověděla astropsycholožka a terapeutka PhDr. Marie Plochová Hlávková během let čtenářům už velmi mnoho různorodých dotazů. Některé dorazy i odpovědi jistě stojí za přečtení i s odstupem času, protože mohou být inspirací pro ty, kdo něco podobného prožili nebo prožívají…

Dotaz čtenářky Jany:
Mám dotaz ohledně mých zdravotních problémů. Myslím, že souvisejí s mým dětstvím, ze kterého si nesu nějaký blok. Má starší sestra a bratr zemřeli před mým narozením na Tay-Sachsovu chorobu. Oba se nedožili ani třetího roku svého života. Matka pak podstoupila dvě umělá přerušení těhotenství, při této genetické chorobě má šanci přežít páté dítě obou rodičů. Ač jsem byla vymodlené dítě, tak i přesto má výchova byla přísná. Matka nastoupila do zaměstnání po mých prvních narozeninách. Vychovávala mě babička, byla to babička přímo pohádková a dodnes na ni vzpomínám. Myslím, že rodiče nikdy nepřijali smrt dětí, nikdy o tom se mnou nemluvili, jejich fotky byly dány mimo alba. Dodnes vidím matku hladit hrob a plakat. Vyrůstala jsem tedy jako jedináček, jemuž rodiče dávali za vzory děti svých známých – např. jak jsou hodné a poslouchají na slovo nebo svetr jim do školy vydrží čistý celý týden apod. Stal se ze mě člověk uzavřený. V 18 letech jsem se vdala a s mým manželem máme dvě dospělé dcery. Po druhém porodu jsem po hluboké trombóze měla masivní embolii v plicích. Díky lékařům jsem přežila, ale sáhla jsem si téměř na smrt. V posledních 10 letech mě intenzívně trápí bércové vředy. Nemohu je vyléčit ani s pomocí lékařů a ani léčitelů. Jsou již v chronickém stádiu a jsou poměrně rozsáhlé. Strašně bolí, ale i přes to se snažím normálně žít. Věřte, jde to těžce. Ráno se musím rozchodit a vzít lék proti bolesti, teprve pak mohu trochu normálně fungovat. Někdy už nevím, jak dál. Jsem vyčerpaná psychicky i fyzicky. Navíc léčba stojí kupu peněz na úkor rodiny. Jím zdravě, shazuji kila navíc, jím zelené potraviny, odkyseluji se, jím různé preparáty na přírodní bázi a přesto se nemohu odrazit od dna nemoci. Souvisí toto onemocnění s mým dětstvím? Děkuji za zodpovězený dotaz.
Čtenářka Jana se narodila 24. 4.1968 v Chrudimi v 10.30h.

Odpověď astropsycholožky:
Milá paní Jano, vypadá to, že si nesete životem obrovský balík rodové zátěže. To se samozřejmě projevuje ve všech vašich onemocněních a nemožnosti se jich zbavit i alternativními postupy. Ve vašem horoskopu s vašimi těžkostmi koresponduje silně poškozená Luna (Luna v konjunkci s Chironem v opozici na Uran a Pluto) a také Mars (Mars v konjunkci s Lilith atd.). Již samotný váš příchod na svět v sobě nese velký problém, což se zračí v konstelaci s Lunou. Nemožnost rodičů porodit zdravé dítě, genetická choroba, dvě mrtvé děti a dva potraty (Pluto, Chiron), to je opravdu velké trauma, které si vaše rodiče psychicky očividně nezpracovali a nebyli tak posléze schopni navázat k vám blízký vztah (Uran). Skutečnost, že se v rodině vůbec odehrála tato tragédie, zračí velkou psychickou neharmonii, jíž si v sobě nesli vaši rodiče již z původních rodin a od svých rodičů.
            Konstelace Luna v Rybách/Pluto naznačuje, že se jedná o poškození související mimo jiné s rodinnými kořeny (Luna) a také s city a jemným vnímáním (Ryby). Luna v Rybách je totiž ve zdravém případě nositelkou obrovských citů, je to zřídlo lásky, blízkosti a něhy, velké senzitivity. Paradoxem je, že tyto kvality jste v životě asi příliš nezažila, což dokumentuje hloubku rodinné blokace. To, co je v rodině generačně pohřbeno, je tedy tato „Rybí kvalita“. Generačně asi došlo k nějaké formě „zákazu“ nebo vytěsnění něhy, blízkosti a lásky, pošlapání citů, potlačení emočních projevů a také zřejmě mateřské lásky (Luna/Pluto, Uran). Není divu, že dvě děti zemřely a dvě byly potracené – vaši rodiče zřejmě nebyli citově vybaveni k tomu, aby vytvořili svým dětem útulný pelíšek plný blízkosti. O tom ostatně svědčí i to, jak tvrdě se k vám posléze chovali a jak brzy vás matka odložila k babičce. Je tedy dle mého jasné, že blokáda na mateřské lásce a na citech se táhne již z předchozí generace, možná i vaši rodiče měli ztížený vstup na svět, mohla tam být nějaká forma nechtěnosti, narušení vztahu matka/dítě či potlačené ženské projevy nějakou dominantní patriarchální energií. K tomu všemu se ve vašem horoskopu vyskytuje konstelace Mars/Lilith, která ukazuje na díru na mužské energii, respektive zdevalvovanou energii sebeprosazení, razance, schopnosti zdravě vykročit do světa. Je tedy pravděpodobné, že vás rodiče ani příliš nepodporovali v tom, abyste zdravě „vystrkovala růžky“ a ukazovala se světu taková, jaká jste.
           Paní Jano, z toho všeho mi vychází, že jste to měla v dětství velmi těžké a nesete si v sobě z té doby chuchvalec nezpracovaných emocí a napětí v těle. Nedokážu bez osobního rozhovoru určit, co konkrétně z těchto starých zranění může korespondovat s vašimi zdravotními problémy, ale je dle mého jisté, že tyto nezpracované věci se vám tzv. „vrazily do těla“.  Vaše bércové vředy mohou mimo jiné symbolicky naznačovat, že v sobě máte neuzavřené bolestivé rány, které se hlásí o slovo. Věřím nicméně tomu, že když začnete této řeči těla naslouchat a stará psychická zranění pomocí různých metod léčit, mohl by se váš zdravotní stav zlepšit a fyzické rány zacelit. Pokud ze sebe alespoň trochu sundáte starou rodinou zátěž, která vám nenáleží, určitě se vám bude žít lépe.

Mgr. Marie Plochová Hlávková, Ph.D. 

Koupit Meduňku