Děti,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Psychologie,  Rady a tipy,  Rodina

Pro inspiraci: příběhy z rubriky Astroporadna

V meduňkové rubrice Astroporadna zodpověděla astropsycholožka a terapeutka PhDr. Marie Plochová Hlávková během let čtenářům už velmi mnoho různorodých dotazů. Některé dorazy i odpovědi jistě stojí za přečtení i s odstupem času, protože mohou být inspirací pro ty, kdo něco podobného prožili nebo prožívají…

Dotaz čtenářky Veroniky:
Máme dvou ročního chlapečka, narodil se předčasně v 30.tt. Má diagnostikovanou dětskou mozkovou obrnu, vyhlídky na uzdravení jsou pesimistické. Od narození absolvuje intenzivní terapie a rehabilitace různého druhu, ale posun je minimální. Ani ve 2 letech nesedí a neleze po čtyřech. Rozumíme tomu, že mu nemoc určité věci znemožňuje, ale vidíme v něm potenciál, který nevyužívá. Možná děláme jako rodiče někde chybu, možná jsou tam jiné skryté souvislosti. Dalo by se to z horoskopu zjistit? Rodinné souvislosti: narodila jsem se jako čtvrté dítě. Bylo to šesté těhotenství mojí mámy, ale přežily jen 2 děti, já a moje sestra. Máma 2x potratila a 2 děti se narodily se srdeční vadou, žily obě asi 1 měsíc. Máma po takových útrapách už být těhotná nechtěla, protože se velmi bála, a když zůstala těhotná se mnou, bylo to plné strachu, že se to všechno zopakuje a bolest si prožije opětovně. Narodila jsem se předčasně, ale bez zdravotních poškození, po narození mě máma neviděla asi 3 týdny. Vyrůstala jsem spolu s o 5 let starší sestrou, se kterou jsme si nevybudovaly vztah. Máma se po všech událostech dostala do depresí, které ,,léčila „alkoholem. Máma se o nás kromě základních fyzických potřeb nestarala, ani si s námi nehrála ani nedávala najevo emoce – bylo to bez dotyků, objetí, pochopení, pomoci. Manžel měl dětství relativně bez problémů, velmi pěkný vztah měl s mámou. S otcem je vztah korektní, ale bez citů. S otcem příliš nevychází, otec stále očekává, že bude jiný, než je. Můj manžel je z toho nešťastný, protože cokoli udělá, nemůže nikdy naplnit očekávání otce.

Tomášek se narodil 11.11.2012 o 8.20 v Trnavě. Paní Veronika 23.10.1985, 9.15 v Trnavě, otec 10.10.1985 o 14.00 v Trnavě.

Odpověď astropsycholožky:
Milá paní Veroniko, v případě takto vážných poruch vývoje dítěte jako je dětská mozková obrna, máme z astropsychologického pohledu co do činění se silnou generační zátěží, která se přenesla z rodičů na dítě a nedovolila, aby se dítě normálně vyvíjelo. K fyzickému postižení dle mých zkušeností dochází většinou v momentu, kdy v předchozích generacích nejsou dlouhodobě zpracovávány psychické neharmonie členů rodiny a v podhoubí tedy „číhají“ silné destruktivní síly. Pokud nějaký člen rodiny nezačne tyto zátěže zpracovávat, „vrazí se destruktivní energie do těla“ a začnou se projevovat ve zdravotních komplikacích členů rodiny, duševních nemocech nebo v předčasných úmrtích (příběh vaší matky a mrtvých sourozenců). Vyvrcholením této řady nezpracovávané neharmonie je pak narození postiženého dítěte.
Když se podíváme do všech vašich horoskopů, najdeme zde výraznou podobnost v jistých prvcích, což je potvrzení, že postižení vašeho syna je pouhých vyvrcholením generačně nezpracovávaných témat. Konkrétně se jedná o poškozenou planetu Merkur, což je planeta pohybových dovedností a komunikace. Vy a váš syn máte Merkur poškozený Lilith, manžel má konstelaci Merkur/Pluto. Lilith v kombinaci s Merkurem způsobuje symbolicky „díru na komunikaci a kontaktu s okolím“, což se u syna projevuje v konkrétní podobě, kdy není schopen navazovat se světem fyzický kontakt (sezení, lezení) a pravděpodobně zde bude i zpomalený vývoj v oblasti slovního projevu a dalších komunikačních funkcí. Velmi zajímavé však je, že stejnou konstelaci jako syn máte v horoskopu i vy, což znamená, že se u vás v dětství zřejmě projevovalo stejné téma, ale pravděpodobně v méně nápadné podobě. Nebyla jste fyzicky postižená, ale zřejmě byl ve vaší rodině blok v komunikaci. Jak popisujete, rodiče si s vámi nepovídali a nevěnovali se vašemu intelektuálnímu rozvoji. Vlivem těžkostí z úmrtím čtyř dětí s vámi matka vůbec nenavázala psychický ani fyzický kontakt, byla jste dle vašeho popisu hodně sama. Nehledě samozřejmě na obrovské trauma z pobytu v inkubátoru, které jste zažila a jehož následky bývají nedozírné. Izolace v inkubátoru, která mnohdy vede v dospělosti k vážným potížím v oblasti vytváření kontaktu s druhými lidmi, však byla ve vašem případě pouhým úvodem k další izolaci, nekontaktu a nekomunikaci, jíž jste pak zažívala doma jako dítě dennodenně.     
Konstelace vašeho manžela Pluto/Merkur ukazuje na trochu jiný typ komunikačního traumatu – v jeho případě se pravděpodobně jednalo v komunikaci spíše o tlak na přizpůsobení a ponižování, zašlapávání. I to ostatně potvrzujete, jednalo se zřejmě o jeho narušený vztah s otcem, s nímž asi nebylo možné otevřeně a zdravě komunikovat. 

Milá paní Veroniko, z mého pohledu vše nasvědčuje tomu, že nezpracovaná traumata v oblasti komunikace vás i manžela, která sahají až do předchozích generací, se bohužel zhmotnily fyzicky na vašem synovi. Pokud mu chcete pomoci začít více navazovat vztah se světem, je dle mého potřeba především léčit vnitřní komunikační izolaci vaši a také zranění vašeho manžela. Doporučuji vyhledat nějakého terapeuta nebo minimálně navštívit rodinné konstelace a pracovat s generačními traumaty tímto způsobem. Věřím tomu, že když se to pohne ve vás, zlepší se i stav vašeho syna a bude více využívat svůj potenciál. Držím palce.

Mgr. Marie Plochová Hlávková, Ph.D.

Koupit Meduňku