Alternativní medicína,  Knihovnička Meduňky,  Péče o tělo,  Zdraví

Únor a naše zdraví…

Začal nám už druhý měsíc tohoto roku – únor – a neškodí si připomenout, čemu je dobré z hlediska celostního pohledu na zdraví věnovat právě v tomo měsíci pozornost.
Únor je „měsícem ledvin“
a (energetický) stav ledvin se jednak promíná do zdraví celého těla a také ovlivňuje řadu procesů, od chladných končetin, přes problémy  s otěhotněním až po psychické pochody a stavy – s oslabenou energií ledvin úzce souvisí strach, různé druhý úzkosti atd. 
Tipy na podporu ledvin jsme vybrali z knihy nazvané Vítej, zimo bílá od autorky Simony Procházkové. Kniha vyšla v edici Knihovnička Meduňky www.knihovnickamedunky.cz 


V druhém měsíci roku jsou nejvíce ohroženým orgánem ledviny.
Jak poznáme oslabené ledviny?
Nedostatečná činnost ledvin se projevuje hromaděním odpadových látek v krvi, které měly být odstraněny. Tento stav se nazývá urémií a projevuje se mnoha symptomy, jako jsou bolesti hlavy, závratě, zvracení, křeče, zrakové potíže, typicky zapáchající dech. Pokud máme častější angíny, problémy s vlasy, nehty, trpíme na záněty čelních dutin, bolesti kolen (pravé koleno – dysfunkční je levá ledvina, levé koleno – dysfunkční je pravá ledvina), celoplošné ekzémy, upozorňuje nás tělo, že s našimi ledvinami není něco v pořádku.

Prokazatelné souvislosti
Alternativní medicína dává do souvislosti mozek a močový systém, počínaje ledvinami. Po těžkých operacích ledvin dochází obvykle po 10 letech k onemocnění mozku, obvykle k rakovině. Zkušenosti terapeutů neustále potvrzují fakt, že každé i sebemenší onemocnění močového systému se dříve či později projeví na určité mozkové činnosti. Například u záchvatů epilepsie bývají ve většině případů jakousi předzvěstí záněty močového měchýře bez zjevné příčiny. Při dlouhodobých komplikacích s močovým měchýřem zjišťujeme částečnou, někdy i větší ztrátu stability až po pády.  Problémy s močovými cestami a ledvinami se vyskytují i u pacientů s Parkinsonovou nebo Alzheimerovou nemocí.
Sousedé močového měchýře a ledvin jsou slezina a slinivka. Zejména dysfunkce slinivky, která doslova ovládá všechny sliznice v těle, zapříčiňuje to, že slizniční vazivo močového měchýře ztrácí pružnost.  Močový měchýř a ledviny mají také vazbu na plíce a tlusté střevo.

Ledviny jsou orgány strachů, obav a úzkostí…
Oslabené ledviny mají obvykle ustrašení lidé trpící trémou, vnitřní nejistotou a neklidem. Neprospívají jim ani nevyřešené potíže ve vztazích, ať už partnerských, rodičovských či mezilidských.
Nesmím zapomenout zdůraznit, že ledviny mají tendenci se smršťovat a právě tyto bylinky je začnou nutit se opět roztáhnout a výkonně pracovat. Tak během ledvinové kúry někteří lidé pociťují bolestivost v oblasti ledvin, to je ale v pořádku.

Ledviny mají rády teplo…
Ledviny potřebují prohřívat. Hýčkat teplem si je můžeme například pomocí  solného polštářku.

Jak na to?
Potřebujeme: solný polštářek, pokud ho nemáme, můžeme si naplnit bavlněnou ponožku hrubou mořskou solí, pak ji pevně zavážeme či zašijeme nití.
Postup: Po dobu regenerace ledvin (8 týdnů) si každý večer nahřejeme (na topení či v troubě) polštářek a na půl hodiny si ho přiložíme na oblast ledvin. Je to velmi příjemná procedura.

Ranní citronový nápoj
Tímto čisticím, posilujícím a zásaditým nápojem můžeme začínat každý den…
Potřebujeme: 3 dl vroucí vody, 1 lžíci čerstvé citronové šťávy
Postup: Obě ingredience smícháme, nápoj popíjíme po doušcích nalačno. Pak bychom neměli půl hodiny nic jíst ani pít. Tento postup provádíme denně, po dobu 8 týdnů.

Odvar z ječných krup posiluje činnost ledvin
Potřebujeme: 1 šálek krup, 4–6 šálků vody
Postup: Kroupy vaříme asi 1 1/2 hodiny, po uplynutí této doby je přecedíme a odvar z nich popíjíme po doušcích denně po dobu 4 týdnů.

Ledviny a aromaterapie
Na vyčištění a následovné posílení ledvin jsou výborné jalovcové sedací koupele.
Připravíme si je tak, že do 2 lžic rostlinného oleje, mléka, smetany, medu či mořské soli nakapeme 5–6 kapek éterického oleje z jalovce. Směs smícháme s horkou vodou ve vaně. Koupel by měla trvat 15 minut, provádíme ji po dobu 10 dní. Pokud si budeme provádět celkovou koupel, nesmíme zapomenout na pravidlo, že srdce je vždy nad hladinou.         

 

Koupit Meduňku