Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty

Čas švestek

Švestky – chutné ovoce pozdního léta a podzimu, jsou využitelné mnoha způsoby – od oblíbených knedlíků až k (neméně) oblíbené slivovici. Ovšem – to zdaleka není vše – jak nám objasní jedna pasáž z knihy Simony Procházkové Buďme zdraví na jaře i v létě (www.knihovnickamedunky.cz)


Mým oblíbeným druhem ovoce jsou švestky. Pokud jde o jednotlivé vitaminy, tak tyto plody jednotlivě nijak nevynikají, znamenitý je však jejich celek. Kromě vitaminu B12 a biotinu obsahuje toto ovoce všechny vitaminy skupiny B. Pozoruhodný je také podíl mnohonásobně nenasycených mastných kyselin ve slupkách a vysoký podíl vlákniny, která zbavuje střeva odpadových látek. Z minerálů jsou švestky bohaté na draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo.

Léčivé účinky švestek
Švestky obsahují málo sodíku, a proto jsou velmi prospěšné při chorobách krevního oběhu, ledvin, jater, při dně a revmatismu. Současně jsou hodnotným přírodním projímadlem. Jsou také ideální při odtučňovacích dietách. S jejich pomocí můžeme přirozeným a zdravým způsobem ztratit nejeden kilogram a to proto, že plody působí na vyplavování vody z organismu a ve střevech vážou nadbytečné tukové látky, které se pak díky tomu nemohou uložit v těle jako zásobní tuková vrstva.
Švestky mohou také velmi pomoci při dně, neboť jsou vynikající při odbourávání a vyplavování  močoviny, která je vlastně příčinou této nemoci. Pokud máme k dispozici čerstvé švestky, doporučuje se vždy před hlavním jídlem zkonzumovat 1–2 plody nebo vypít dvě skleničky švestkové šťávy. Jinak používáme švestky sušené, namočené přes noc ve vodě a vodu vypijeme.

Přírodní projímadlo
Večer naložíme 7–10 švestek do čisté vody a ráno je nalačno sníme a zapijeme vodou, v níž byly naložené. Toto velmi účinné projímadlo můžeme podávat v menším množství i dětem.

Další recepty:
100 g sušených švestek * 550 g lněného semene * 70 g datlí * 75 g fíků
Postup: Nakrájíme sušené švestky, datle a fíky nadrobno, přidáme lněné semeno a vše  vsypeme do vroucí vody a vaříme do zhoustnutí. Necháme vychladnout, nalijeme do sklenice a uložíme v ledničce. Při potížích se zažíváním užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku této směsi a zapijeme ji 0,5 litrem čisté neperlivé vody.

2 dl šťávy ze švestek *  2 dl vody * 2 lžíce lněných semínek
Večer si smícháme šťávu ze švestek s vodou a tímto nápoje zapijeme lněná semínka. Ráno je úspěch zaručen.

Švestky v kuchyni

Švestkovo-čokoládová pomazánka
100 g kvalitní čokolády * 1,5 kg zralých švestek * 200 g ovocného cukru * 200 g hroznového cukru
Postup: Švestky očistíme, vypeckujeme a rozmačkáme. Pak je vložíme do hrnce a vaříme asi 20 minut. Jestliže budou mít hodně šťávy, pak část slijeme. Po vychladnutí švestky a ostatní přísady rozmixujeme a vše necháme 24 hodin uležet při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby znovu rozmixujeme a hotovou směs plníme do skleniček a sterilujeme 15 minut při 80  oC.

Recept na přípravu sušených švestek
Pokud doma nemáme sušičku ovoce, je optimálním způsobem na sušení švestek tento třístupňový systém. Nejprve sušíme švestky po dobu 3,5 hodiny při otevřené troubě a při termostatu nastaveném na úsporný režim. Tak dosáhneme teploty kolem 45 oC. Pak plody  necháme přirozeně vychladnout (asi 3,5 hodiny) a sušíme při teplotě do 60  oC asi 4 hodiny. Potom je opět necháme 2–3 hodiny chladnout a konečně dosoušíme při teplotě 80 oC delší dobu, kolem 12–15 hodin. Švestky musí po usušení obsahovat jistou vlhkost a musí být pěkně vazké a mírně šťavnaté.

Švestkový ocet
½ kg švestek, ½ l kvalitního jablečného nebo vinného octa
Postup: Umyté a vypeckované švestky vložíme do láhve se širokým hrdlem, zalijeme je octem, zavážeme a necháme 3 dny odpočívat na teplém místě. Po uplynutí této doby tekutinu přecedíme, nalijeme do vymytých lahví a dobře zazátkujeme. Ocet skladujeme na temném a chladném místě.
Švestkový ocet se výborně hodí jako přísada ovocných nápojů, do moučníků i salátů.

Švestková povidla
Na pekáč naskládáme umyté a vypeckované švestky. Posolíme je a podlijeme troškou vody. Pečeme je v troubě asi při 40 oC . Občas promícháme. Povidla se odpařují velmi dlouho, někdy to trvá i celý den. Hotová povidla musí být hustá. Pro představu si můžeme udělat zkoušku: když pekáč nakloníme, nesmí nám povidla vytékat. Nakonec je plníme do vymytých a alkoholem vypláchnutých sklenic a zavařujeme 20 minut při 80 oC.

Koupit Meduňku