Meduňka,  Péče o tělo,  Poradna,  Pro inspiraci,  Rady a tipy,  Zdraví

Proč je tak důležité pečovat o ledviny?

„Ledviny jsou zásobárnou životní energie, podle tradiční čínské medicíny dostáváme od rodičů do vínku určité množství energie čchi a záleží na tom, jak s ní hospodaříme, “ vysvětlovala v rozhovoru v loňském „ženském“ srpnovém čísle konzultantka a lektorka kurzů pro ženy Iveta Machová Kučerová. „Bohužel s ní většinou plýtváme a žijeme v tomto smyslu nešetrně. Mnoho let se to týkalo i mne – žila jsem nevědomě a mnohé změnila až po velké životní inventuře. Zjemnila jsem se, rozlišuji, co má a nemá smysl, soustředím se na kvalitu. Existují metody posilující energii ledvin – dýchání, cvičení, výživa ledvin a kostí, byliny, podpora jinové energie. Je třeba si uvědomit, že jinová, „ženská“ energie je z podstaty pasivní a pomalá. Spolknout pilulku je jangové řešení. Pro ledviny je nesmírně důležitý dostatečný a kvalitní odpočinek a spánek. Jinovou výživu pro ledviny si také dopřejeme, když se scházíme s dalšími ženami a povídáme si, vzájemně o sebe pečujeme, jako to dělaly ženy v tradičních kulturách. Sdílení, ženské kruhy a třeba i společné mlčení vytvářejí jinovou energii. Kupodivu to funguje i on-line.
Výjimečně mají některé ženy silnou energii ledvin a leckterý prohřešek jim projde, jiné jsou jemnější konzistence, a proto musí být na sebe opatrné. Je třeba se v tomto směru dobře znát.“

A co naše ledviny nejvíce ohrožuje a oslabuje?
„Nedostatek péče o sebe a nedostatečná laskavost k sobě, nevyváženost dávání a přijímání, příliš mnoho práce bez odpočinku, stresující způsob života. Ledviny jsou také vyčerpávány některými potravinami, např. zmrzlinou, studenými či přeslazenými nápoji, kofeinem, alkoholem, chemií v potravinách. Vše, co ledviny namáhá, vyčerpává jejich energii. Může to být intenzivní sex a příliš jangové chování. Naopak jedním ze způsobů vyživování ledvin je  vědomé milování. Mimochodem, oslabené ledviny má i mnoho mužů…“

Časopis Meduňka a Iveta Machková Kučerová ZVOU ženy, paní, dívky a holky všeho věku NA PŘEDNÁŠKU Ženské pánevní dno a ledviny.   
Iveta se podělí o osobní zkušenosti, celostní náhled na tabuizované téma ve fyzioterapeutických i psychosomatických souvislostech, zajímavosti, praktické tipy a názory dalších odborníků neboli jak se v tom lépe vyznat.
Přednáška se koná v rámci cyklu Alternativní cesty ke zdraví dne 13. září 2023 v malém sále Ústřední knihovny v Praze, Mariánské nám. Začátek v 17.00 hod, vstup 60 Kč.

Koupit Meduňku