Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy,  Recepty

Malé velké muffiny

Dnes začíná školní rok, ulice opět ožívají menšími i většími školáky a studenty. Co takhle dětem zpříjemnit první školní dny skvělými muffiny – nebo je s nimi přímo upéct? Šikovné školačky to možná zvládnou samy… Pokud máte pocit, že si na tento druh pečiva netroufnete, můžete se poučit a inspirovat v knížce Markéty Vopičkové Efektivní domácnost a zahrada Kouzla s rostlinnými zbytky, která vyšla v edici Knihovnička Meduňky. Autorka věnuje muffinům celou kapitolu, nabízí různé variace receptů, upozorňuje na to, co je při jejich přípravě důležité (např. teplota surovin, teplota při pečení, v čem péct atd.), a vtipné jsou i její návrhy na jiné, netradiční využití forem na muffiny.
Kniha je k dostání na našem e-shopu www.knihovnickamedunky.cz

Muffin. Malý velký zákusek. Mistr převleku. Co kus, to originál. Jednoduchost. To je jen část z toho, co se mi jako uragán prožene hlavou, když slyším slůvko muffin. Muffiny jsou prostě skvělé! Asi si říkáte, proč se zabýváme muffiny v knížce, která si klade za cíl dívat se na svět jinýma očima, hledat klasická i nová využití pro zbytky z kuchyně či domácnosti nebo plevele ze zahrádky. Odpověď je jednoduchá, muffiny právě proto, že jsou absolutním mistrem převleku, dokážou zužitkovat i jinak těžko využitelné zbytky z lednice i spíže. Navíc díky tomu, že připravujeme jednotlivé porce, můžeme využít opravdu vše a i na jednom plechu může být více druhů. I to je na nich kouzelné! Ale dost řečí kolem a pojďme se na ně podívat zblízka.
Řeč bude o muffinech amerických. Existuje ještě jeden muffin, anglický, který je spíše nudnou, i když křupavou placičkou, vhodnou ke klasické vaječné snídani, než skvělým mistrem převleku. Poprvé jsem se setkala s muffiny v létě roku 1990 ve Velké Británii. Přišlo mi podivné a neuvěřitelné, že každý zákusek k odpolednímu čaji je připravený jako jedna porce, koneckonců z domova jsem byla zvyklá na rozkrájený „litý“ koláč na celý plech. Nakonec jiné vjemy přehlušily pocity z muffinů a nevěnovala jsem jim až takovou pozornost… To jsem netušila, že to bylo setkání v zásadě osudové, a tyto malé dortíčky mě od té doby provázejí nadále životem.

Muffin nebo cupcake?
Muffin  nebo cupcake (čti: mafin, kapkejk) jsou na první pohled skoro k nerozeznání. Obojí představuje malý sladký kousek pečiva, nejčastěji v papírovém košíčku, ale je mezi nimi velký rozdíl. Cupcaky mají zpravidla nazdobenou čepici z hutného krému, ale zásadní rozdíl je v těstě a jeho přípravě. Muffiny jsou často přirovnávány k české bábovce a cupcaky k dortu, ale to není tak docela pravda. Americký muffin je spíše miniaturní variací na tradiční český litý koláč, který zvládne zdatná cukrářka připravit ve chvilce. Základní recept na muffiny rychle mísí suché a tekuté ingredience, které doplní o rozličné přísady. Přísady jsou sezonní a s trochou zkušeností a fantazie lze připravit snad nekonečné variace chutí. Oproti tomu cupcaky jsou nejčastěji připravené z třeného těsta, bývají zdobené hutným sladkým krémem nebo cukrovou polevou, takže jsou spíše mini dortem.

Základní recepty

Čokoládové muffiny
Potřebujeme: 180 g polohrubé mouky, 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 1/2 lžičky jedlé sody, špetku soli, 1 a 1/2 lžíce kakaa holandského typu, 125 g tmavé čokolády (min. 50%) nasekané na kousky, 150 g třtinového cukru, 200 ml mléka, 100 g másla, 2 vejce

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si formu na muffiny, vyložte ji papírovými košíčky nebo pečlivě vymažte a vysypte hrubou moukou. Rozpusťte máslo společně s polovinou čokolády a nechte chladit. V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, cukr, sodu, sůl a kakao a odložte prozatím stranou. V jiné míse prošlehejte vejce s mlékem, přidejte rozpuštěné máslo s čokoládou a dobře promíchejte. Postupně vsypte suché přísady, rychle a důkladně promíchejte a spojte ve vláčné těsto. Vsypte na kousky nasekanou tmavou čokoládu a ještě jednou vše promíchejte. Lžicí těsto rozdělte do připravených košíčků tak, aby byly naplněné do dvou třetin. Dejte péct do trouby na 15–20 minut, hotové muffiny vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce.

Kakaové muffiny s máslovými sušenkami
Potřebujeme: 200 g hladké mouky, 1 lžičky kypřicího prášku do pečiva, špetku soli, 1 a 1/2 lžíce kakaa holandského typu, 1 balení máslových sušenek Club nadrcené nahrubo, 100 g třtinového cukru, 220 ml mléka, 100 g másla, 2 vejce, 1 balíček vanilkového cukru

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si formu na muffiny a vyložte ji papírovými košíčky. Rozpusťte máslo a nechte chladit. V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, cukr, sůl a kakao a odložte ji prozatím stranou. V jiné míse prošlehejte vejce s mlékem, přidejte rozpuštěné máslo a dobře promíchejte. Vsypejte suché přísady, důkladně promíchejte a spojte ve vláčné těsto. Vsypte na kousky nadrolené sušenky a promíchejte. Lžicí těsto rozdělte do připravené formy. Dejte péct do předehřáté trouby na 17 minut, pak hotové muffiny vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce.

Koupit Meduňku