Děti,  Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Rady a tipy,  Rodina

Inspirace z meduňkové edice: Dítě a zoubky

Zuby dětí jsou vždy vizitkou rodičů, připomíná v kapitole o dětech a jejich zubech Simona Procházková, autorka příjemné a užitečné knížky Děti a bylinky. Knížka obsahuje spoustu rad pro rodiče dětí různého věku, kteří chtějí o zdraví svých dětí pečovat přirozenými způsoby. Simoniny knihy (pro naši edici jich připravila už několik) jsou praktické a obsahují rady na podporu zdraví i pro zpříjemnění běžného života pro ženy, muže i jejich děti… Podívejte se na www.knihovnickamedunky.cz

První zuby se dítěti prořežou asi v 6. až 7. měsících života. Zhruba v době, kdy dítě začne chodit do školy, tedy v 6 nebo 7 letech nahradí tyto mléčné zoubky „druhé zuby“.
Zdravá výživa, to znamená přírodní potraviny (přírodní národy nemají zkažené zuby) a hodně málo sladkého jsou nejdůležitější ochranou před kazy. Kromě toho je samozřejmě důležitá důkladná a důsledná péče o zuby, která by se měla již provádět od prvního vyrostlého zoubku a o kterou by se dítěti do 6 let měli starat převážně rodiče (dítě do 6 let si není schopno samo důkladně vyčistit zoubky). Rodiče musí dítěti vložit kvalitní návyky ústní hygieny.

Prořezávání prvních zoubků u dětí
Obvykle mezi 4 a 5 měsícem věku se u děťátka se začínají klubat první zoubky. Obvykle to rodiče poznají tak, že robátko hodně sliní, strká si věci do pusy a otírá si je. Dásně jsou zarudlé a citlivé na dotek. Každé dítko je originál, tudíž některé z nich tuto událost absolvují bez jediného příznaku, jiné jsou podrážděné, plačtivé a nemohou spát. Problémy s prořezáváním jsou většinou nejsilnější u prvních 5 zoubků. Ale jsou miminka, která trpí bolestmi a jinými nepříjemnostmi až do 2 let věku.

Nedejme na pověry:
Pozor! Jsou rozšířené pověry, že prořezávání zoubků způsobuje průjem, zvracení, horečku či nechutenství, ale není to pravda. Jestliže dítě takto reaguje, problém je někde jinde. Se zuby to nemá nic společného.

Nejdůležitější je láskyplný přístup:
Co je ze všeho nejdůležitější? Samozřejmě dát dítěti co nejvíce projevů lásky. Dopřejeme robátku objímání, nošení, hlazení. Například jemná masáž tělíčka je velmi zklidňující. Můžeme miminko chovat třeba celý den a rozhodně nemusíme mít strach, že si ho rozmazlíme. Dodáme mu jen pocit jistoty a bezpečí, který při této tělesné změny potřebuje.

Aromaterapie:
Můžeme si pomoci i aromaterapií. Éterický olej z levandule, mandarinky, ylang-ylangu mrňouska zaručeně zklidní.

Další možnosti jak dítěti ulevit
V lékárně se dá koupit silikonový kroužek, který je naplněn tekutinou. Dá se dobře vychladit v ledničce a jeho kousání dítěti znecitliví dásně a přinese úlevu. Kousátko se nesmí dát do mrazničky, protože by pak dítku mohla pusa omrznout.
Můžeme si pomoci i vychlazenou lžičkou, ale musíme jí přidržovat. Někdy může pomoct jemná masáž čistým prstem či jemným dětským kartáčkem.
Také vychlazené jídlo může mrňouskovi přinést úlevu. Například nakrájený chleba, suchar, jablko vložte do mikrotenového sáčku a dejte zmrazit. Potom dejte dítěti potravinu žužlat. Chlad pomáhá snížit citlivost dásní a tvrdší kousky zároveň při žvýkání masírují. Vždy ale zůstaňte dítěti na blízku, aby mu jídlo nezaskočilo. Tento postup se používá u dětí starších 6 měsíců.
Již při prořezání prvního zoubku je důležité začít s ústní hygienou. Zprvu postačí zoubek několikrát denně otírat čistým plátýnkem, později kartáčkem. Dítě si musí začít na tento postup zvykat. Později můžete začít přidávat pastu. Dbáme na výběr zubní pasty, neměla by  obsahovat barviva, umělá sladidla. Tuto kvalitu vám zajistí pouze přírodní kosmetika- organic product.

Kazy
U kazů se napřed vytvoří bělavé, potom hnědavé povlaky na zubech. Ty později způsobí díry v zubech. K profylaci byste neměli svému miminku nebo malému dítěti dávat žádné lahvičky k déletrvajícímu cucání, v nichž je obsažena šťáva nebo slazený čaj. Naprosto nepřípustné je namáčení dudlíku do sladké šťávy nebo do medu. Nejlepší pro zubní dutinu je to, když se dítěti nedává dudlík vůbec.

Cukr je velký nepřítel zoubků!
Obsah cukru vede snadno ke kazům, protože tekutina zůstane delší dobu v ústech a není ihned spolknuta jako při pití z hrníčku. Chce-li dítě při usínání nebo také v noci láhev, naplníme jí kojeneckou nebo převařenou vodou.
Zásadně by se rodiče měli postarat o to, aby jejich robátko jedlo co nejméně sladkého. Důležitá je i kontrola složení potravin, které dítě jí, protože hodně z nich obsahuje skrytý cukr (například jogurty, jogurtové nápoje, dezerty).
Dítě by si mělo 3 x denně vyčistit zuby ráno – po snídani, v poledne – po obědě, večer – po večeři. Po večerním čistění by už nemělo nic jíst.

Je vhodné podávání fluoridu nebo není?
Podávání fluoridu je velmi sporné. Povrch zubu je napřed odolnější proti kyselinám, které vznikají při bakteriálním rozkladu cukru. Když se však fluorid nepodává celý život, zub tuto ochranu zase ztratí. Příčinou zubního kazu není tedy nedostatek fluoru, nýbrž špatné stravovací návyky a nedostatečná péče o zuby a ústní hygiena. Zubní kazy způsobují především sladké svačiny, výrobky z bílé mouky, cukr a sladké nápoje.
Pravidelné dávky fluoru v sobě skrývají kromě toho nebezpečí předčasného stárnutí kostí a oslabení imunity. Klasická homeopatie nabízí naproti tomu vhodné a zcela neškodné možností jak zuby chránit. Na trhu jsou k dostání čistě přírodní zubní pasty pro děti i dospělé bez fluoru, umělých sladidel a jiné chemie.

Pravidelné prohlídky u zubního lékaře jsou nezbytné!
Opravdu pravidelné pravidelně návštěvy u zubního lékaře jsou nezbytné. Protože má-li dítě v zubech díry, musí je lékař vyplnit. Zkažené mléčné zuby ovlivňují i „druhé zuby“ – tohle pravidlo mnoho rodičů neví, nebo si je neuvědomuje…


Koupit Meduňku