Meduňka,  Zdraví

Inspirace z květnové Meduňky: Jak zůstat zdravý…

V posledním roce je téma „jak si udržet nebo zlepšit zdraví“ jedním z nejčastějších námětů rozhovorů, článků atd. Květnová Meduňka přináší v tomto směru zajímavou inspiraci…

V rozhovoru s RNDr. Vladimírem Hricikem, CSc., jsme si před necelými dvěma lety povídali o tom, že oxid dusnatý (NO) je po kyslíku druhou nejdůležitější molekulou v lidském těle. Má totiž přímý vliv na kvalitu našich cév. Nyní lidem pomáhá při zvládání nemoci covid-19 i při tzv. postcovidovém syndromu.
Dr. Hricikovi se před pár lety podařilo vyvinout unikátní přípravek na bázi NO s názvem L-complex H-technology, který dnes lidem pomáhá i při zvládání nových virových onemocnění. Jak ukázaly pitvy těch, kteří zemřeli na nové typy koronaviru, jejich cévy byly ucpány krevními sraženinami (tromby), což byl také hlavní důvod kolapsu tělesných orgánů. Právě to řeší velmi dobře téměř zázračná molekula oxidu dusnatého, likvidující anomálie na endotelu našich cév.
Americká společnost KNOW Bio, LLC nedávno zveřejnila informace o tom, že oxid dusnatý dokáže potlačovat reprodukci viru SARS-CoV-2, tedy lidského koronaviru způsobujícího nemoc covid-19. Závěry byly publikovány na základě experimentů, kdy byly terapeutické dávky NO aplikovány na infikované buňky. Výsledkem bylo více než 99,9% snížení viru po 24 hodinách oproti stavu buněk, které takto ošetřeny nebyly. Ukázalo se, že oxid dusnatý potlačuje infekci změnou vazby proteinů a narušením schopnosti viru infikovat lidské buňky. Ve studii se uvádí, že NO potlačuje replikaci viru uvnitř již nakažené buňky, a navíc zamezuje jeho šíření mimo infikovanou buňku. Léčivé a ochranné vlastnosti oxidu dusnatého uznává lékařská a vědecká komunita již dlouho, avšak laická veřejnost s tím ještě stále dostatečně obeznámena není.  

K mnoha životně důležitým úkolům, které NO vykonává, patří jeho role vazodilatátoru, což znamená, že reguluje průtok krve do každé části těla. Laicky lze říci, že udržuje v kondici endotel (výstelku) cév a také má velmi dobré protizánětlivé účinky. Tzv. civilizační nemoci, a platí to i o čtyřech největších zabijácích, mezi které patří kardiovaskulární nemoci, cévní mozková příhoda, zhoubné bujení a diabetes, jsou totiž spojeny s vysokou hladinou oxidačního stresu, který poškozuje endoteliální buňky. NO je účinná signální molekula, která se v kardiovaskulárním a nervovém systému vyskytuje přirozeně a ovlivňuje funkci všech orgánů včetně plic, jater, ledvin, žaludku, genitálií i srdce. Jakmile ho však cévní endotel není schopen produkovat v dostatečném množství, nastávají komplikace.

Vynález století
„Látka, která se v endotelu mění na NO, byla identifikována jako L-arginin, což je základní aminokyselina. A nám se podařilo přijít na to, jak vylepšit účinnost tří základních aminokyselin L-argininu, L-citrulinu a L-ornitinu, které se v cévách mění na NO,“ říká dr. Vladimír Hricik. Také tvrdí, že kdyby lidé užívali oxid dusnatý preventivně (4 g denně) třeba právě ve formě přípravku L-complex H-technology, sebeobávanější virové onemocnění by nemělo šanci a průběh jakékoliv epidemie by byl úplně jiný. Svoje tvrzení opírá i o řadu děkovných dopisů, v nichž lidé uvádějí, že jim tento přípravek pomohl k rychlému zotavení se z nemoci covid-19 nebo ke zvládnutí tzv. postcovidového syndromu s bolestmi hlavy a únavou. Užívání NO někdy lidem poradí i pokrokoví lékaři a lékárníci – za všechny jmenujme PharmDr. Ľudmilu Děbnarovou, vedoucí nemocniční lékárny v Sokolově. 
Určitě se vyplatí mít u sebe 1 sáček přípravku neustále, neboť jeden muž Dr. Hricikovi napsal, že mu zachránil život při vysokohorské turistice. Když najednou pocítil silnou dechovou tíseň, po užití mohl do deseti minut opět dýchat volně a naplno. Možná je to tedy dnes vhodný tip na vybavení každé kabelky. „Vývoj však pokračuje dál, a tak připravujeme další produkty na bázi NO…“ dodává Dr. Hricik.

Celý článek si přečtete v květnové Meduňce.

Koupit Meduňku