Poradna

Meduňčina detoxikační poradna s Vlaďkou Málovou: červenec 2023

Nepříjemné muchničky
Dobrý den, mám dotaz ohledně poštípání muchničkami. V květnu jsme byli na prodlouženém víkendu na zámku v Lednici a velmi nás tam poštípaly muchničky. Byli jsme parta osmi lidí a z toho nás pět dostalo antibiotika.

Mně štípance hodně otekly, svědily a zároveň bolely. Kamarádka si je rozškrábala a zabrala ji až druhá antibiotika. Jako rodina máme jet na týden blízko Lednice, ale mám obavy o své děti (osm a deset let). Naše „muchničkové zážitky“ mě docela děsí. Zjistila jsem, že je v této oblasti také hodně komárů, a ještě se stále v médiích mluví o borelióze. Místo toho, abych se těšila na dovolenou, tak z toho mám už teď hrůzu. Je možné užívat kapky Joalis preventivně po celé prázdniny?

Děkuji, Alžběta

Dobrý den,
děkuji za dotaz. Je aktuální, protože začínají prázdniny a spousta rodin a dětí bude trávit mnohem více času v přírodě. Pojďme si otravný hmyz trochu přiblížit, abychom si s ním uměli správně poradit. Pak se podíváme i na prevenci, jak ji chápat a co užívat.

Muchnička je lesklá černá muška, o velikosti 2–6 mm. Objevuje se už na jaře, kdy je náš organizmus po zimě oslabený a reaguje ještě intenzivněji. Muchničky neštípou, ale koušou. To znamená, že nevytvářejí štípance, ale vykousávají drobné ranky, které se naplní krví, kterou muchničky následně vysají. Krátce po kousnutí vpraví do rány mix proteinů, který nejen zabrání sražení krve, ale také ranku znecitliví. Proto si často ani nevšimneme, že nás kousla a zjistíme to až po několika minutách, kdy už vzniká zarudlý otok a silné svědění. Pak záleží na reakci organizmu a jak se dovedeme ovládat, abychom si malé ranky nerozškrábali. Po rozškrábání dochází ještě k sekundární infekci a to bakteriální. Nejčastěji se muchničky vyskytují v blízkosti řek, potoků a vlhkých míst. Nejaktivnější jsou na jaře a na podzim.

Co se týká komárů, ovádů tam se jedná se o štípance. Ty také dokážou silně svědit, stejně tak po rozškrábání může dojít k bakteriální infekci. Nejčastěji přenáší bodavý hmyz virové infekce. V některých oblastech naší republiky je výskyt infikovaného hmyzu o poznání vyšší než v ostatních oblastech.

O klíšťatech se nejvíce mluví v souvislosti s lymskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou.
Lymská borelióza patří mezi bakteriální infekce – neočkuje se proti ní.
Klíšťová encefalitida patří mezi virové infekce – očkování je k dispozici.

Je nutné říct, že jakýkoli hmyz přenáší více infekcí. Zmínila jsem jen ty nejčastější a nejzávažnější, ale ani ostatní nemůžeme podceňovat a při naší detoxikaci jim věnujeme plnou pozornost.
Ptáte se na prevenci. Musíme si říct, jakou prevenci nám mohou kapky informační medicíny Joalis poskytnout. Není to totiž prevence v tom slova smyslu, že budeme užívat kapky a vyhneme se poštípání/pokousání hmyzem. To musíme „ošetřit“ jinak, vhodným oblečením, repelenty, atd.

Preventivní užívání kapek Joalis pomůže v případě nakažení infekcí k rychlejší a cílenější reakci imunitního systému. A to má velký smysl. Rychleji na sobě zaznamenáme, že se něco děje, můžeme tím předejít rozjetí infekce a tím i zhoršení stávajících potíží jakéhokoli charakteru na fyzické i psychické úrovni.

Kdy a co užívat:
Joalis Spirobor – bakteriální infekce (rody borelie, leptospiry…) přenášené krev sajícím hmyzem
Joalis FSME – viry přenášené krev sajícím hmyzem
Joalis Imun – prakticky jakýkoli zdravotní problém, častá nemocnost, oslabená imunita, opakující se infekční nákazy, i když jen cítíme, že na nás „něco“ leze
Joalis Nobac – obsahuje informace o všech bakteriích a jejich formách, které napadají člověka a jsou přenosné od zvířat, a to včetně borelií. Příznaky bakteriální infekce: horečka, zánět, často hnisavý, zvětšené lymfatické uzliny, bolesti svalů, kloubů…

Pokud jedete do oblastí, kde víte, že je vysoký výskyt hmyzu, užívejte celou dobu pobytu, alespoň 1x denně 10 kapek. Po poštípání/pokousání hmyzem užívejte 2–3x denně. Plus přípravky můžete používat také k natírání postiženého místa.
Dětem dejte 1x denně 8 kapek a v případě potřeby zvyšte na 2x denně 8 kapek. Na dětské tábory a podobné aktivity, kde jsou děti samy a je předpoklad nepravidelnosti a zapomínání, bych jim doporučila přibalit přípravky Spirobor a FSME. Lepší užívat alespoň 2 kapky než nic.

Přeji vám krásné léto bez komplikací!
Vlaďka Málová

Vlaďka Málová působí v Praze v Centru Informační metody (Křišťanova 20, Praha 3) a v Jablonci nad Nisou v Centru zdraví – Radost (Poštovní 8, Jablonec nad Nisou). Své dotazy jí můžete posílat na email: poradna@vladkamalova.cz, do předmětu uveďte Poradna Meduňka.
Více informací najdete na webu www.joalis.cz

Koupit Meduňku