Bylinky,  Knihovnička Meduňky,  Léčitelství,  Meduňka,  Rady a tipy

Veselé bylinky Pepy Zentricha I a II.: Dnes hovoří kopr…

Bylinář J. A. Zentrich, dlouholetý spolupracovník Meduňky, sice už mezi námi bohužel pár let není, ale jeho vtipné a zároveň poučné texty, psané formou „rozhovoru“ s rozmanitými bylinkami, nám naštěstí zůstaly. Autor v nich vždy zdůraznil léčivý a užitečný potenciál té které bylinky, se kterou – jak sám psal, zrovna „hodil řeč“. Tyto bylinkové rozhovory jsou shrnuty do knih Veselé bylinky Pepy Zentricha I. a II. a můžete je získat na našem e-shopu, protože vyšly v edici Knihovnička Meduňky. Pokud se chcete dozvědět spoustu zajímavého o bylinách, jejich účincích a možnostech využití pro zdraví, a nebaví vás se informace „drtit“, ale chcete se u toho ještě usmívat, knihy J. A. Zentricha jsou právě pro vás. A připomeňme že to byl skutečně excelentní bylinář, navíc obdařený skvělým smyslem pro humor…
www.knihovnickamedunky.cz

Já, kopr…
Je na tom Božím světě býlí všelijaké, ale jen málo bylin má význam současně i jako léčivá zelina a také jako koření. Nu a jedním takovým specialistou jsem, prosím pěkně, já – kopr vonný – Anethum graveolens L. čili kôpor voňavý – der Garten-Dill – Anet – Anet odorant – Eneldeo Anato = tedy postupně slovensky, německy, anglicky, francouzsky a španělsky.

Po latinsku jsem Anethum graveolens L., na Slovensku kôpor voňavý, německy  der Garten-Dill.  Anet – Anet odorant – Eneldeo Anato = postupně anglicky, francouzsky a španělsky. Jsem  jednoletá bylina, dorůstající výšky i přes jeden metr. Okolíky nemají ani obaly ani okolíčky. Lodyhu mám jemně rýhovanou a dutou. Listoví řapíkaté, třikrát nebo čtyřikrát zpeřené. Kvě­ty mám malé, kalich nezřetelný, koruna je sytě žlutá, plátky podlouhlé. Plody mají elipsoidní tvar, jsou ze hřbetu zploštělé, o velikosti 5 až 6 mm, na hřbetě světle trojžebré, postranní žeb­ra jsou bledá, křídlatá.
Jsem řazen mezi silně aromatické kulturní rostliny odedávna u nás pěstované, jen ojediněle zplaňující.

Prokrvím srdíčko a snížím tlak
Drogou je především semeno (Semen anethi), sbírané na pod­zim, po úplném dozrání. Méně často se používá nať (Herba anethi), sbíraná v květnu až červenci, která je poněkud chudší na účinné látky.
Hlavní obsahovou látkou je silice, obsahující karvon limonen a phelandrin. Obsah silice v plodech je 2 až 4 %, zatímco v nati pouze 0,5 až 1,5 %. Dále se ve mně  nacházejí bílkoviny, aminy, organické kyseliny a flavonoidy, vitamín C, karoten, železo a dal­ší minerály.
Moje droga snižuje krevní tlak a zlepšuje prokrvení srdečního sva­lu. Proto mne využívají v léčbě anginy pectoris a také v prevenci a léčbě ischemické choroby srdeční, včetně doléčování po infarktu myokardu. Droga také působí proti nadýmání, tlumí břišní křečovité bolesti, zlepšuje trávení a podporuje sekreci mateřského mléka. Protože léčivé látky přecházejí i do mateř­ského mléka, dítka pak netrpí na větry, lépe spí a jsou celkově klid­nější. Dále droga působí močopudně a dezinfekčně v oblasti močových cest a likviduje střevní parazity, zejména u dětí.
Moje semeno se podává nejčastěji formou čerstvě připra­veného prášku, 2 až 4krát denně na špičku kulatého nože. Mů­že se však podat i nálev, který se jinak běžně připravuje z mojí natě.
Jsem bylinou předurčenou především do směsí. Při dušev­ním rozrušení a neklidu můžeme s úspěchem vzít 2 díly kopro­vého semene, 2 díly anýzu a 1 díl heřmánku pravého. Pijeme ráno a večer sklenici nálevu, oslazeného medem.
Podávání kopru neprovázejí žádné nežádoucí účinky a nemá ani žádné kontraindikace, samozřejmě s výjimkou osobní ne­snášenlivosti. Protože hlavní účinnou látkou je silice, která z dr­cených semen rychle vyprchá a z nedrcených se špatně uvolňu­je, dáváme přednost čerstvě připravenému prášku z drcených semen.
Pro celkové posílení slouží následující koprový nálev: jedna polévková lžíce pomletého nebo podrceného semene kopru se přelije šálkem vařící vody, nechá 10 minut přikrytá vyluhovat a pak se přecedí. Pijí se denně 2 až 3 šálky, vždy po hlavních jídlech.

Pomáhám i při nevolnosti a škytavce
Při náhlé nevolnosti, například po špatném jídle, je krát­ké zvracení spíše užitečné a nebudeme se mu vyhýbat. Jakmile ovšem dochází ke zvracení častěji, zejména z psychických důvo­du, kvůli cestovní horečce nebo na začátku těhotenství, je třeba si pomáhat. Doporučuji následující recept:  Jednu čajovou lžičku pomletého nebo podrceného semene kopru přelijeme 1 šálkem vařící vody, necháme 5 minut vyluho­vat a pak přecedíme. Pijeme nanejvýš dvakrát denně jeden šá­lek. Pozor,  těhotné ženy se ale musí poradit s lékařem!
Při časté škytavce je dobré žvýkat mé semínko.  Kdo trpí častou škytavkou, měl by mít na zahradě nebo na okně kopr, nehledě na to,  že se velmi hodí i v kuchyni.
Poměrně účinně pomáhám předcházet mořské nemoci a po­dobným cestovatelským potížím, jakož i některým typům bo­lesti hlavy. Před cestou nebo při začátcích bolesti hlavy zkuste vypít 1 až 2 šálky koprového čaje, a to buď jeden šálek ze semen, nebo dva šálky z natě.
Jsem oblíbenou rostlinou i v homeopatickém provedení, protože tak si tinktura zachovává všechny potřebné vlastnosti a účin­ky, což u kopru v alopatickém použití bývá problém.
Pro výrobu homeopatických prostředků ze  mne slouží seme­no. Semena se sbírají na podzim po úplném dozrání a před vlastním ­zpracováním je doporučujeme uměle přesušit.
V homeopatické podobě se droga užívá pro zlepšení práce sr­dečního svalu, na úpravu činnosti slinivky a pro podporu látko­vé výměny. Jinak se aplikuje podobně jako v alopatii, kde je velice účinná zejména v oblasti tvorby mateřského mléka.

Recept pro posílení srdce
Následující recept  doporučují odborníci pro posílení srdce  a celkově zlepšení metabolismu:
– mletého semene kopru                      50,0 g
– mletého kořene anděliky                   30,0
– mletého kořene  puškvorce               20.0
Drogy pomeleme na prášek, smícháme, dáme do nádobky s hermetickým uzávěrem a podáváme po jídle na špičku kulatého nože, zapít vodou.

Milé kolegyně bylinky, která z vás má tolik léčebných účinků, jako já, zeleninka?

                                                                          Josef A. Zentrich

Koupit Meduňku