Ekologie, příroda,  Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty,  Zdraví

Květy trnky: krásné i užitečné

Právě v tomto čas krásně kvetou jinak skromné trnkové keře a do dálky září bílou barvou. Toto „trní“ je ovšem také velmi užitečné, protože trnkové květy obsahují řadu užitečných látek. Víkendovou procházku do květnové přírody tak můžete obohatit o sběr trnkových kvítků a Simona Procházková radí, k čemu všemu se trnkové květy hodí…

Květy trnky prospívají močovému ústrojí, pomáhají snížit horečku a rozjasňují pleť
Léčebné uplatnění květů trnky je mimořádně široké – čistí organismus od jedovatých látek, prospívají ledvinám a celému močovému systému, podporují trávení, činnost střev, celkově tonizují, zmírňují křeče… Tak hurá do přírody! Tyhle dary Země by ve vaší domácí lékárničce rozhodně neměly chybět!
Trnka obecná – prunus spinosa je keř dorůstající do 3 metrů. Kvete něžnými bílými kvítky na přelomu dubna a května. Plodem jsou modrofialové kulaté peckovičky se zelenavou dužinou a velmi trpkou chutí, které sbíráme až na konci září (nejlépe po prvních mrazících). Trnku najdeme na slunečných stráních, pasekách, daří se jí dobře v nížinách, ale i horách.

Co z trnky sbíráme?
Léčivou sílu mají trnkové květy, listy i plody.
Při sběru darů přírody je dobré dodržovat pár pravidel:

  • části rostlin sbíráme v čisté přírodě, daleko od „civilizace“
  • rostliny nikdy nedáváme do igelitových tašek či mikrotenových sáčků, ideální je proutěný košík
  • bylinky trháme za suchého počasí ne v dešti nebo krátce po něm
  • snažíme se k přírodě chovat co nejněžněji, sbíráme části rostlin jemně a šetrně.

Jak můžeme zpracovat trnkové květy?
Květy trnky můžeme nasušit, naložit do destilátu či vína.

Co obsahují květy trnky?
Květy trnky jsou bohaté na minerální látky, sacharidy, flavonové glykosidy, benzaldehyd.

Léčivé účinky trnkových květů
Květy trnky prospívají močovému systému a ledvinám. Mají výrazné močopudné vlastnosti, pomáhají se tělu zbavit přebytečného sodíku, což má blahodárné působení na ledviny. Dále čistí krev, snižují krevní tlak, zlepšují látkovou výměnu, podporují trávení, střevní peristaltiku, tlumí nadýmání a křeče. Květy trnky mají i účinek potopudný, kterého můžeme s úspěchem využít při horečce, zejména v kombinaci s lipovým a bezovým květem.

Pro koho jsou trnkové květy vhodné?
Trnkové květy můžeme užívat dlouhodobě, jsou vhodné pro děti, těhotné i kojící ženy.

Trnkové receptury

Čaj z květů trnky
Potřebujeme: 1 lžící trnkových květů, 2 dl vroucí vody
Postup: Květy přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, poté přecedíme a můžeme popíjet. Tento čaj doporučuji popíjet 2 x denně po dobu 4 týdnů.

Čaj při vysoké horečce
Potřebujeme: 1 lžíci květu trnky, 1 lžíci květu lípy, 1 lžíci květu bezu, 0,5 litru vroucí vody
Postup: Květy smícháme dohromady, vše přelijeme vroucí vodou a necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme a popíjíme po doušcích během celého dne.

Čaj na harmonizaci močového ústrojí
Potřebujeme: 1 lžičku trnkových květů, 1 lžičku přesličky rolní, 1 lžičku rdesna ptačího, 1 lžičku rdesna blešníku, 3 dl vroucí vody
Postup: Léčivky smícháme, přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, poté přecedíme a můžeme popíjet. Tento čaj doporučuji popíjet 2 x denně po dobu 6 týdnů.

Květový čaj pro hezké dny
Potřebujeme: 1 lžičku trnkových květů, 1 lžičku jabloňových květů, 1 lžičku třešňových květů, 1 lžičku hrušňových květů, 0,5 litru vroucí vody
Postup: Květy smícháme dohromady, přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a popíjíme během dne.
Tip: Tuto čajovou směs doporučuji nasušit na zimní období.

Trnkové kapičky prospívají látkové výměně
Potřebujeme: 2 lžíce trnkových květů, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
Postup: Květy přelijeme lihem, vše necháme 14 dní louhovat, nesmíme zapomenout 2 x denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme a kapičky užíváme 3 x denně 25 kapek po dobu 4 – 6 týdnů.

Likér pro dobré trávení
Potřebujeme: 2 lžíce trnkových květů, 1 lžičku drceného semene fenyklu, 1 lžičku drceného semene anýzu, 1 lžičku kořene hořce žlutého, 0,5 litru destilátu
Postup: Všechny přísady smícháme dohromady a zalijeme je destilátem. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Poté přecedíme a při potížích užíváme 1 x denně 1 štamprlku.

Trnkové víno podporuje střevní peristaltiku
Potřebujeme: 1 litr kvalitního bílého vína, 4 lžíce trnkových květů
Postup: Květy zalijeme vínem a vše necháme 14 dní louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, uschováme v chladu a užíváme 1 x denně 1 štamprlku.

Trnkovo- kopřivové víno detoxikuje organismus
Potřebujeme: 1 šálek trnkových květů, 1 šálek jemně nasekaných lístků a kořenů kopřivy, 1 l kvalitního červeného vína
Postup: Léčivky smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2 x denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v chladnu a temnu. Užíváme 2 x denně 1 štamprlku po dobu 3 týdnů.

Koupit Meduňku