Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Rady a tipy

Z meduňkové knihovničky: teď je pravý čas na vysévání mrkve…

…jak nám radí Simona Procházková ve své knize ZELINÁŘ, HEBÁŘ ZELENINY – kniha je dostupná na našem e-shopu www.knihovnickamedunky.cz
Mrkev patří mezi tzv. „obyčejné“ druhy zeleniny, ale její blahodárné účinky na organismus jsou opravdu neobyčejně široké. Dušená mrkev nebo mrkvová polévka se zázvorem – to jsou chutné a zdravé dobroty plné vitaminů. Mrkev podporuje zrak a má i další léčivý potenciál. Vlastní mrkev, která nám bude chutnat o to více, že jsme si ji vypěstovali sami, zvládne na záhonku nebo v truhlíku se zemí vypěstovat i zahradnický začátečník? Jak na to?

Jak si můžeme vypěstovat mrkev?
Mrkvová semínka vyséváme přímo na záhon do řádků na konci března. Počkáme, až vyrostou malé sazeničky, a ty pak přetrháme, aby se na sebe navzájem netlačily a měly na růst dostatek místa.

Co mrkev obsahuje?
Hlavními účinnými látkami jsou beta-karoten, předstupeň vitaminu A, vitaminy E, D, K, vláknina, selen, lecitin, draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor, kobalt a jód. Mrkev obsahuje také flavonoidy.

Léčivé látky této zeleniny
Mrkev prospívá játrům, žlučníku, střevům, ledvinám, imunitnímu systému, zraku (především díky retinolu a luteinu). Dále svědčí mozkové činnosti a působí i proti rakovině.
Olej z mrkvových semínek je cennou složkou přírodní kosmetiky, má výrazné pěstící a regenerující účinky na pokožku.

Čerstvá mrkvová šťáva

Kúra na regeneraci jater
Potřebujeme: 1 dl čerstvé šťávy z mrkve, 1 dl čerstvé šťávy z celeru, 1 dl čerstvé šťávy z petržele
Postup: Šťávy smícháme a vzniklý zeleninový nápoj po doušcích vypijeme. Šťávu pijeme 2× denně po dobu jednoho týdne. Pak si dáme 7 dní pauzu a pak pokračujeme nanovo. Tímto způsobem si poměrně rychle ozdravíme játra.

Koktejl na regeneraci žlučníku a jater
Potřebujeme: 2 dl mrkvové šťávy, 2 dl šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z citronu
Postup: Vše smícháme dohromady a popíjíme každý den po dobu 6 týdnů.

Mrkvové receptury

Projasňující elixír (posílení zraku, léčba všech očních neduhů)
Potřebujeme: 4 lžíce nastrouhané mrkve, 4 lžíce borůvek, 1 lžíci kopřivových špiček, 1 lžíci smetánky, 1 litr destilátu
Postup: Přísady smícháme, zalijeme lihem, rozmixujeme a necháme 14 dní louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice, dobře uzavřeme a uschováme v chladu. Užíváme 2× denně 1 polévkovou lžíci elixíru do sklenice vody. Můžeme užívat dlouhodobě i půl roku.

Mrkvová šťáva s medem zvyšuje imunitu
Mrkvovou šťávu s příměsí medu podáváme jako prevenci a na zvýšení odolnosti organismu. Užíváme 2× denně 0,15 litru šťávy s čajovou lžičkou kvalitního medu. Tuto směs můžeme podávat v rámci léčby chřipky a jiných viróz, v takových případech pak podáváme 3× denně.

Mrkvové obklady a koupele

Mrkvový obklad (bolesti v krku, angína)
Potřebujeme: 3 lžíce nahrubo nastrouhané mrkve, utěrku
Postup: Nastrouhanou mrkev rozprostřeme na utěrku a tou si zabalíme krk; vše necháme 2 hodiny působit. Zábal aplikujeme 2× denně po dobu 2 dnů.

Sedací koupel z mrkve (záněty močových cest, ledvinové kameny)
Potřebujeme: 3 nasekané mrkve i s listy, 2 litry vroucí vody
Postup: Mrkev i s listy přelijeme vroucí vodou a vše necháme 2 hodiny louhovat. Pak přecedíme, nalijeme do lavóru a dolijeme teplou vodou. Do lavóru si na 10 minut sedneme a vše necháme působit.

Mrkvová kosmetika

Mrkvová šťáva zklidní kožní problémy
Čerstvě vylisovaná šťáva z mrkve je nepříliš známý , ale úžasný hojivý prostředek na ekzémy, lupenku, kopřivku, akné. Stačí ji 1× denně nanést na ložiska a nechat zaschnout. Poté kůži namažeme mandlovým olejem.

Koupit Meduňku