2023,  Archiv,  Meduňka

Obsah čísla 4/2023

Vážení a milí čtenáři,
mám radost, že vás každým rokem mohu přivítat u nového čísla Meduňky, když nastává jaro. Přestože vnímat krásu a radost ze života můžeme, a dokonce musíme v průběhu celého roku, na jaře to vždy jde o něco snadněji a jakoby samo. Vzduch je svěží, sluníčko nabírá na síle a z trávy se klubou první kvítka. A k tomu ještě ty překrásné ptačí árie harmonizující tělo i duši! Co víc si ještě přát? Jaro nám do žil nalévá optimismus a také nám připomíná, že život má obrovskou sílu, na člověku zcela nezávislou. Věříme, že váš optimismus podpoří i dubnová Meduňka, v níž jsme se zaměřili na životní energii a na to, jak s ní moudře hospodařit.
Podělím se s vámi o to, co mě v poslední době stálo dost energie, kterou jsem si mohla ušetřit, kdybych lépe naslouchala svojí intuici. Na druhé straně je však všechno, co nás potkává, důležitá zkušenost, z níž je třeba se poučit. Co se stalo? Velmi mě překvapilo, když jeden z blízkých lidí odkryl svoji pravou tvář, a já tak mohla zjistit, o co mu šlo od samého začátku. Konečně jsem to uviděla v plné nahotě. Často chci věci kolem sebe vidět lepší, než jsou, a proto do nich vkládám pozitiva. Klidně přitom přejdu i drobné varovné signály. Proto jsem musela potkat „predátora“ ve velmi úhledném až luxusním balení, který mi dal snad již finální lekci, abych vždy a za každých okolností dala jedině sama na sebe a nikdy, opravdu nikdy, nedevalvovala svoji intuici a nenechala se už ani v nejmenším zneužít. Leckdo se dnes tváří, že chce zachránit svět, a přitom mu v první řadě jde o vlastní prospěch. Možná to také znáte. Prostě někomu otevřete srdce a po čase dostanete ledovou sprchu, takže se ze svého sna konečně probudíte.
Je velmi smutné, že to je v mezilidských vztazích čím dál častější, a dokonce se to stává jakousi normou. Když se dnes někdo chová slušně a upřímně, je to zázrak. Kde a proč jsme se ztratili? Vždyť přece hluboko v sobě musí každý člověk vědět, že jedna ze záchranných brzd pro to, abychom se jako jedinci i celé lidstvo nezřítili do černé propasti, je pouze hluboká lidskost, vřelost a vzájemná nezištná pomoc. Bohužel však osobní prospěch a touha po slávě, bohatství a moci zatemňují nejen naše smysly, ale i srdce. Tím ale moje úvaha nekončí… Přestože víme, že dnes bychom si ze srdečnosti, nezištnosti a upřímnosti příliš dobré vysvědčení dát nemohli, neznamená to, že budeme druhým nedůvěřovat už a priori. To by totiž znamenalo zamknout svoje srdce už předem, čímž bychom nejvíce ze všeho potrestali sami sebe. Je ale potřeba umět být jako holubice a zároveň i jako had a své chování vždy adekvátně přizpůsobit dané situaci. Ať už pak vědomě hrajeme cokoliv, jsme-li přitom ve spojeni se svým srdcem (Zdrojem, Stvořitelem) a nejednáme-li z ega, zůstáváme karmicky čistí.
Zkušenost, která mě potkala, také vnímám jako důležitou zprávu o tom, že je důležité vybírat si pro jakékoliv společné cesty pouze ty, jejichž záměr je naprosto čistý a nesměruje k žádnému z pozemských statků. A touto zásadní volbou ve svých záměrech projde dnes každý. O co nám jde v první řadě a co je naší prioritou? Na to ať si už každý odpoví sám…


Srdečně Věra Keilová

Rozhovor s Martinem Jotovem 6
Mgr. Věra Keilová

TÉMA: Životní energie a naše zdraví

Životní energie a my 10
MUDr. Vladimíra Strnadelová,
Jan Zerzán

Zdroje naší energie 12
Mgr. Kristina Beranová

Jak si chránit svou energii 14
Milena Králová

Právo na klid 17
MUDr. Tomáš Lebenhart

Energetická očista 18
Mgr. Pavla Melania Novotná

Autopatie a léčba chronické únavy 19
Kryštof Čehovský

Kmotře Petře, nepřepepřete mi toho vepře 21
Václav Větvička

O krvi jinak aneb Bachovy esence a emoce 22
Mgr. Petra Suchá

Což takhle dát si … sůl? 26
Jana Kollar

Tajemství prázdného hrobu 28
Ing. Jiří Vacek

Okénko do neznámých dějů 30
Jožka Wenkeová, Zuzana Šťastná

Methionin, cystein a homocystein: aminokyseliny se sírou 32
prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.

Jak se žije…
s malou vodní elektrárnou 36
Mgr. Zuzana Paulusová

Energie pro život 40
MUDr. Ludmila Eleková

Bylinka měsíce dubna –
pampeliška lékařská 43
Bc. Martin Kolár

Nejlepší je domácí: duben 44
Ing. Markéta R. Vopičková, Ph.D.

Astrokukátko 46
Ing. Zdeněk Bohuslav

Řádková inzerce

Řádky proti samotě

Koupit Meduňku