Alternativní medicína,  Bylinky,  Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty,  Zdraví

Z únorové Meduňky: Byliny a koření s antivirovými účinky

V únorové Meduňce, jejíž hlavní téma je věnováno prevenci a léčbě endometriózy, se zabýváme i jinými zdravotními tématy. Naše spolupracovnice, naturopatka Charlotte Matysková, připravila článek o přírodních antivirotikách, která nám mohou významně pomoci v preveci i léčbě virových infekcí. Tato přírodní antivirotika všichni známe, jen možná nevíme o jejich účincích a o způsobech, jak jejich sílu využít pro zdraví, A právě to nám Charlotte vysvětluje ve svém článku. Nabízíme ukázku, celý článek najdete v únorovém čísle MEDUŇKY. Pokud jste toto číslo ještě nečetli, stále je k dostání v PNS nebo na emedunka.cz

Běžně dostupné byliny a koření účinně pomáhají v prevenci a léčbě virových infekcí. Díky obsaženým látkám, které utlumí aktivitu virů, zabrání jejich vstupu do buněk nebo zablokují jejich množení, nás mohou ochránit před propuknutím virového onemocnění.  

Co jsou viry?   
Viry jsou původci banálních zdravotních potíží, jako je rýma, opary nebo bradavice, ale také závažných onemocnění jako mononukleóza, infekční žloutenka, klíšťová encefalitida, chřipka a samozřejmě COVID-19. V minulosti byly viry považovány za součást neživé přírody, v současnosti se tento náhled mění, protože vychází najevo schopnost některých virů vyrábět vlastní bílkoviny. Přestože jsou teoreticky „neživé“, jsou velmi chytré. Pokud se jim podaří proniknout do těla, umí se přichytit na povrch buněk a prostoupit jejich membránou. Napadenou buňku pak donutí produkovat nové viry, své kopie.

Ochranná moc léčivých bylin   
Proti některým virům existují vakcíny nebo antivirotika vyráběná farmaceutickými firmami, ale účinnou pomoc můžeme najít i mezi bylinami. Viry se na Zemi vyskytují už miliardy let, a tak se každá forma života na planetě, tedy i rostliny, s viry setkává a prochází virovými infekcemi. Rostliny si během této doby vytvořily velké množství látek, které je před viry chrání, a tyto látky můžeme využít i my. Léčivé rostliny obsahují těchto antivirových látek velké množství, a navíc je snadné z těchto rostlin připravit čaj nebo je přidat do oblíbeného jídla.

Antivirotika do šálku

  • bez
  • tymián
  • mateřídouška
  • zázvor
  • lékořice

Bez černý (Sambucus nigra)
Bezový květ se používá k přírodní léčbě virových infekcí, jako je chřipka a nachlazení. Ideální je začít s užíváním hned, jak zaznamenáme první příznaky – rýmu a bolest v krku. Bez černý tlumí množení chřipkových a respiračních virů a brání jim v infikování hostitelských buněk.

Květ bezu je nejlepší jako horký nálev:

1. 15 g bezových květů zalijte 0,5 litrem vroucí vody.
2. Zakryjte a nechte stát, dokud výluh nevychladne. Tak se zachovají esenciální olejové látky, které mají silné antivirové účinky.  
Upozornění:  Zatímco květ černého bezu je bezpečný, bobule, resp. jejich semínka mohou vyvolat nevolnost a zvracení.

Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Bylina se silným účinkem obsahuje látku s názvem thymol, která má schopnost likvidovat viry a malé parazity. Je vhodný při léčbě onemocnění horních cest dýchacích. Stimuluje tělo k tvorbě průduškového hlenu a tím usnadňuje vykašlávání při suchém kašli. Nejlepším způsobem, jak tymián užívat při respiračních potížích, je inhalace tymiánového oleje, ale tymiánová tinktura nebo čaj jsou také velmi účinné.

Tymiánový čaj:
1. 2 polévkové lžíce tymiánové nati přelijte 0,5l vroucí vody.
2. Zakryté nechte 10 minut luhovat. Hlídejte čas, po delší době už se začínají luhovat hořké a nepříjemně svíravé látky. Můžete přisladit medem.

Mateřídouška úzkolistá (Thymus serpyllum)
Nať mateřídoušky obsahuje thymol a karvakrol. Obě látky působí proti virům, bakteriím a parazitům, dezinfikují dýchací cesty, trávicí trubici i močové cesty, proto se mateřídouška užívá hlavně při kašli, infekčních průjmech a zánětech močových cest. Čaj z mateřídoušky zprůchodňuje dýchací cesty, zmírňuje kašel, zlepšuje trávení a spánek. I mateřídoušku můžete při respiračním onemocnění užívat ve formě inhalací.

Mateřídouškový čaj:
1. 2 polévkové lžíce mateřídouškové nati přelijte 0,5l vroucí vody.
2. Zakryté nechte 15 minut luhovat. Můžete přisladit medem.

Zázvor lékařský (Zingiber officinale)
Zázvor je skvělé antivirotikum ve formě čerstvého kořene, tedy správně oddenku. Specifické sloučeniny, které obsahuje – gingeroly a zingeron, tlumí replikaci viru a brání jejich vstupu do buněk.  Kromě terapeutických vlastností jsou tyto sloučeniny také nositeli typické ostré a výrazné chuti. Sušený závor má však slabé léčivé účinky, proto jako antivirotikum působí jen čerstvý.

Čaj z čerstvé zázvorové šťávy:
1. Odšťavte (nebo alespoň dobře rozdrťte) očištěný kousek závoru o velikosti větší mrkve.
2. Šťávu (případně drť) přesuňte do šálku a dolijte horkou vodou.
3. Přidejte lžíci medu a lžíci čerstvě vymačkané citronové šťávy.

Lékořice lysá (Glycyrhizza glabra)
Glycyrrhizin, liquiritigenin a glabridin jsou jen některé z účinných látek lékořice, které mají silné antivirové vlastnosti. Kořen lékořice je účinný proti virům způsobujícím opary, proti respiračním virům a koronavirům způsobujícím závažný zápal plic, ale má i další příznivé účinky. Podporuje vykašlávání, působí jako adaptogen (zmírňuje dopady stresu) nebo spasmolytikum, které uvolňuje křeče v zažívacím traktu. Tlumí tvorbu histaminu, který je odpovědný za nepříjemné projevy alergií. Kořen lékořice můžete užívat ve formě kapslí a tinktury nebo si připravit nálev.

Nálev z kořene lékořice:
1. 1 čajovou lžičku mletého kořene lékořice nasypte do 250ml vody.
2. Vařte 15 minut mírným varem a pak přeceďte.
Upozornění: Kořen lékořice nepoužívejte při hypertenzi ani v kombinaci s léky, které obsahují estrogen. Můžete si ale vybrat doplněk bez obsahu glycyrrhizinu, DGL lékořici…

Koupit Meduňku