Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty,  Zdraví

Recept na víkend: 3x řepa…

Červená řepa nezklame: je chutná, zdraví, plná vitaminů, málo kalorická… zkuste z ní vyrobit něco dobrého podle receptů Ivety Kulhánkové…

Pomazánka z řepy a fazolí
Suroviny: 1 středně velká řepa, plechovka bílých fazolí, 3 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku
mořská sůl, špetka drceného pepře, pažitka
Postup: Řepu uvaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Fazole hodíme do mixéru, přidáme řepu, prolisovaný česnek, sůl, olej, najemno nasekanou pažitku a pepř. Pořádně rozmixujeme a necháme do druhého dne odstát, aby se chutě vzájemně promíchaly. Podáváme např. s kváskovým chlebem.

Salát s řepou plný omega-3 MK
Suroviny pro 2 osoby: Středně velká uvařená červená řepa, 2 hrsti baby špenátu nebo jiných čerstvých salátových listů, 2 vejce, 2 lžíce vlašských ořechů, polévková lžíce lněného oleje,
1/2 lžičky kremžské hořčice
Příprava: Uvařenou řepu nakrájíme na kolečka. Vejce uvaříme natvrdo a také nakrájíme na kolečka nebo měsíčky. Listy salátu omyjeme. Hořčici buď smícháme s olejem, nebo každým zvlášť pokapeme salát. Na závěr posypeme ořechy.

Zimní fresh
Zhruba v poměru 1:1:1 odšťavníme řepu, jablka a mrkev a nakonec asi 1 cm kořene zázvoru.
Pokud vyrabíte šťávu nárazově a ve větším množství jako já, můžete ji po malých porcích zamrazit a pak podle potřeby rozmrazovat. Mražením by se zachovat dostatečné množství vitaminů.

Koupit Meduňku