Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty,  Zdraví

Barevné podzimní plody: rakytník

Podzim přichází, a proto jsme pro tento týden vybrali jako ukázku z naší edice Knihovnička Meduňky kapitolu z knihy Simony Procházkové Podzimní čarování a věnujeme se důležitému podzimnímu plodu – rakytníku. Knihy Simony Procházkové, plné praktických rad a tipů, jsou pro vás k dispozici na www.knihovnickymedunky.cz



Podzim znamená pro přírodu velkou přípravu na dlouhé a náročné zimní období. Dozrávají různé druhy plodů, jež jsou nabité vitaminy a jinými cennými látkami, aby zvířatům i nám lidem pomohly toto období překonat. Chci vás seznámit s několika „bobulemi,“ které opravdu stojí za to sbírat a uskladnit na zimu.

Rakytník – dodává životní élán
Můj velký obdiv patří rostlině jménem rakytník řešetlákový.Tento mimořádně léčivý keř ve většině knih o bylinkách zřejmě nenajdeme, i když v Číně, Rusku a Řecku se k léčebným účelům používal od pradávna. Na Sibiři se říká, že po rakytníku mají koně lesklou srst a lidé jasný zrak. Není divu, protože v tomto drsném kraji ho nazývají sibiřským ananasem, a je téměř jediným podporovatelem zdraví, kterého s radostí vítáme i u nás. V posledních letech však i k nám pronikly informace o zázračných schopnostech rakytníku a začal se hojně vysazovat, ale pořád jeho léčebný význam není dostatečně doceněn.
Sklizeň plodů, které nelze od keře oddělit běžným způsobem, poněvadž obvykle stáhneme jen slupku a vnitřek zůstane na keři, se provádí třemi způsoby.

  1. Rukama v tlustých rukavicích se plody vymačkávají přímo na keři do plastové nebo smaltové nádoby.
  2. Plody, oddělujeme stříháním do platové či smaltové nádoby.
  3. Plody se nechají promrznout a pak se setřesou na čistou plachtu, což je postup používaný v Rusku a Mongolsku.

Léčivé účinky rakytníku
Obecně je rakytník po právu nazýván vitamínovou bombou. Žádná rostlina se mu v jeho bohatém složení nemůže vyrovnat. Rakytník je dvoudomý trnitý keř dorůstající do výšky 3 až 10 metrů. K léčebným účelům se používají kulovité oranžové plody, listy a siličné oleje. Plody obsahují velké množství vitaminu C, A, E, F, D, K, skupiny B a rutin, tedy vitamin P. Například 1 kilogram plodů pokrývá téměř půl roční spotřebu vitaminů C a A.  Dále hořčík, železo, síru, bór a titan, pektiny, třísloviny, flavonoidy a organické kyseliny. Tyto cenné látky se vyskytují i v ostatních částech rostliny, nýbrž v nižší koncentraci. V rakytníku je také obsažen alkaloid hippophein, z něhož vzniká amin serotonin, který má karcinostatické (protinádorový) a antidepresivní účinek, u rostlin byl nalezen vůbec poprvé. Sušené i čerstvé plody rakytníku léčí oční neduhy.  Siličný olej lisovaný z těchto bobulí léčí kožní neduhy a různá poranění, žaludeční vředy, léčí dnu a revmatismus, pomáhá i při Basedowově nemoci způsobené nadměrnou tvorbou hormonů štítné žlázy, působí i jako kvalitní antisklerotikum a tlumí bolesti. Listy rakytníku léčí kloubní, jaterní, plicní a zažívací potíže. Dále uvolňují hleny, upravují krevní tlak a posilují obranyschopnost organismu. Zvyšují rovněž odolnost proti stresu a působí detoxikačně.
Rakytníkový olej při vnějším používání hojí nejrůznější rány, popáleniny, omrzliny, opruzeniny a všechny kožní neduhy. Tento olej je bohatý na nenasycené mastné kyseliny, které přispívají k tvorbě přirozeného lipidového pláště pokožky. Dále vitaminy A a E jsou nejlepšími prostředky na pokožku. Zvyšují její pružnost, vyživují jí, podporují hojení ran a jizev, zabraňují vzniku zánětlivých projevů pokožky, podporují procesy látkové výměny v kůži, mají léčebný vliv na různé kožní choroby, omezují tvorbu vrásek a udržují jí hedvábně jemnou. Proto je tento olej výborným kosmetickým prostředkem na ošetření pokožky a masáže.

Rakytníkový olej
Plody rakytníku usušíme na mírně teplém místě, musí si zachovat svoji původní barvu a vůni. Pak je rozdrtíme a zalijeme panenským olivovým, mandlovým či sezamovým olejem, dbáme na to, aby byla drť dobře zakrytá. Necháme 3 týdny stát na teplém místě. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby dobře přecedíme, nalijeme do tmavé skleněné lahve. Používáme na ošetřování pokožky nebo vnitřně a 1 x denně 1 čajovou lžičku.

Rakytníkový prášek
Sušené a rozemleté plody uschováme v dobře uzavíratelné tmavé sklenici. Užíváme 1 x denně 1 lžičku prášku (děti poloviční množství).

Rakytníková šťáva
V odšťavňovači nebo pasírováním vymačkáme šťávu z plodů, nalijeme do malých platových nádobek, dobře uzavřeme a dáme zamrazit. Během zimy si postupně otevíráme krabičku po krabičce a tak máme zaručený přísun vitaminů. Nádobku vytaženou z mrazáku po dobu užívání skladujeme v lednici. Šťávu si můžeme i přisladit, třtinovým cukrem, agáve sirupem či medem.

Sirup s rakytníkem
V odšťavňovači nebo pasírováním vymačkáme šťávu ze 2 a čtvrt kilogramu plodů rakytníku. Zahřejeme ji na 70 stupňů Celsia a zvolna do ní přisypáváme půl kilogramu ovocného cukru. Pořádně promícháváme, dokud se cukr nerozpustí. Pak sirup nalijeme do vyvařených lahví a dobře zazátkujeme. Sirup lze také připravit studenou cestou, a to tak, že 1 kilogram šťávy mícháme za studena s 1 a půl kilem ovocného cukru do rozpuštění a pak uschováváme v chladničce.

Rakytníkový kompot
Zralé plody rakytníku nasypeme do zavařeninové sklenice a zalijeme je vroucím nálevem z 1 litru vody a půl kila ovocného cukru. Nahoru přisypeme trošku kyseliny citrónové a vše sterilujeme 10 minut.

Příjemný nápoj
Na jeho výrobu potřebujeme rakytníkové listy a listy meduňky nebo máty peprné v poměru 1:1. Bylinky přelijeme vroucí vodou a necháme 15 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, můžeme přisladit medem, javorovým nebo agáve sirupem. Nápoj podáváme dobře vychlazený.

Rakytníková pálenka
Rakytníkové plody se rozmačkáme, nasypeme do sklenice se širokým hrdlem a zalijeme je až po okraj kvalitním destilátem, nejlépe slivovicí a dobře uzavřeme. Pak necháme 10 dní na teplém místě louhovat, potom ale necedíme. Užíváme také 1 čajovou lžičku ob den.
V září nebo ještě počátkem října se dají sbírat i rakytníkové listy, protože rovněž obsahují mnoho vitaminu C. Můžeme trhat i s neplodících keřů.
Při jeho vcelku nenáročném pěstování se ale musí dodržovat zásada, že musí být vysazovány samčí i samičí keře, jinak rakytník neplodí. Na 3 samičí keře stačí 1 samčí. Poznat pohlaví rostliny, zvláště u mladších sazenic, je opravdovým oříškem i pro zkušené zahradníky. Podle posledních výzkumů se ukazuje, že tento pozoruhodný keř by se v budoucnosti mohl stát jakýmsi novodobým všelékem.

Koupit Meduňku