2022,  Archiv,  Meduňka

Obsah čísla 9/2022

Vážené čtenářky, milí čtenáři,
otevíráte zářijovou Meduňku, která ohlašuje blížící se babí léto, začátek školního roku i zklidnění přicházející po žhavých dnech letošních prázdnin. Ať je vám k užitku a ať vás baví!
Vybrali jsme pro ni téma Sůl a jiné minerály. Zprvu jsme nad ním v redakci uvažovali – bude dostatečně nosné? Co se dá napsat o soli kromě toho, že nám její nadbytek ve stravě neprospívá? V článcích našich autorů se však ukazuje, že sůl byla a je mnohem víc než jen přísada do pokrmů – náš organismus ji potřebuje, výrazně přispěla k rozvoji lidské civilizace, může být i magickou substancí… Stejně jako u dalších zdánlivě obyčejných a samozřejmých věcí je dobré si její význam občas připomenout.
Připraven je pro vás také titulní rozhovor s terapeutkou metody Aura-Soma Elenou Chmelovou, dále články o postcovidovém syndromu a inzulinové rezistenci, návod na výrobu zdraví prospěšné diamantové vody, pravidelné seriály, včetně astrologického pohledu na hlavní téma, i působivá reportáž o kosení valašských luk, popisující, jak je možné se přírodě přiblížit skutečně „na dotek“ a zažít ji všemi smysly, prožít pocity, které naši předkové důvěrně znali, osvěžit svou přecivilizovanou duši, a přitom být užitečný. Možná se pár našich čtenářů napřesrok k valašským sekáčům připojí.
Oslovila mne také rada léčitele ing. Karabiny, kterou zmiňuje ve své rubrice Gabriela Filippi (od pana K. ji dostal její manžel, když se zranil). „Nepodlehni syndromu postřeleného ptáčka, uvidíš, že tě to nakonec posílí.“ Mám za sebou čerstvou zvláštní zkušenost – během několika dnů se kolem mne pokazila, rozbila a přestala fungovat řada důležitých věcí – brzdy na autě (poté píchlé kolo u auta), dosud zcela spolehlivý počítač, který jsem nutně potřebovala na práci na Meduňce, i další důležitý přístroj, dvě lampy, bez zjevné příčiny spadla polička s broušenými skleničkami po prababičce a vše na ní se rozbilo. Nad hromádkou starožitných střepů mi bylo do pláče. Jistě, šlo jen o věci, ale znepokojila mne ta „koncentrace destrukce“ i obavy, co se pokazí dál – má se stát něco mně? Požádala jsem o radu a náhled jednu zkušenou a duchovně velmi pokročilou ženu. „Hlavně se nelituj,“ řekla mi, „nějaká pomoc se dostaví, ale podstatné je, jaké pocity u toho prožíváš.“ Bingo! Zrovna jsem začala propadat zmíněnému „syndromu postřeleného ptáčka“ a litovat se, jak moc mi tyto události zkomplikovaly situaci a co všechno musím složitě a krkolomně řešit.
Věci se naštěstí postupně dávají do pořádku, nad smyslem těchto událostí uvažuji a věřím, že se časem úplně ozřejmí…
Podle tarotové předpovědi Mileny Králové je archetypem měsíce září karta Ďábel, což je kromě jiného aktivní pokušitel, nutící nás skládat zkoušky dospělosti. Ať tedy své osobní maturity zvládneme se zdarem, ve zdraví, s nadhledem a bez sebelítosti.
Přeji všem příjemné září!

Zuzana Paulusová

Z obsahu

Rozhovor s Elenou Chmelovou 6
Mgr. Věra Keilová

TÉMA: Sůl a jiné minerály

Sůl a minerály v každodenním životě 10
prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.

Co je dobré vědět o soli 17
MUDr. Vladimíra Strnadelová,
Jan Zerzán

Hořčík, nepostradatelný minerál 18
Charlotte Matysková

Solná magie a rituály 19
Judita Peschlová

Postcovidový syndrom 22
Kateřina Boesenberg, ND

Hřebík u pole bydlící 28
Václav Větvička

Diamantová voda posiluje imunitu 30
Alena Horká

Školství v proměnách 32
Mgr. Petra Laura Maxová

Jak se kosí valašské louky 34
Hana Válková

O metabolismu: ještě jednou o inzulinové rezistenci 36
MUDr. Ludmila Eleková

Zdraví podle kalendáře 39
Ing. Hana Smejtková

Astroporadna 40
Mgr. Marie Plochová Hlávková, Ph.D.

Místa se zvláštní silou:
Vlčí kámen 41
Ing. Markéta Růžena Vopičková, Ph.D.

Svoboda vs. nevědomost 42
MUDr. Pavel Špatenka

Tarotový výhled na září 44
Milena Králová

Sůl a minerály pro zdraví pohledem astrologie 46
Ing. Zdeněk Bohuslav

Řádková inzerce

Řádky proti samotě

Koupit Meduňku