Děti,  Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy,  Recepty,  Rodina

Uvařte si společně…aneb vícegenerační vaření nás baví!

Vícegenerační vaření má své kouzlo pro děti i pro jejich babičky či dědečky (ale do party je možné přibrat i maminky, tatínky nebo kamarády…) Spoustu pěkných receptů vložila do své knihy nazvané Babička vaří s vnoučaty víkendová menu její autorka, paní Marcela Šebestová. Tak co takhle o vékendu něco z toho vyzkoušet? Vzhledem k aktuální roční době jsme vybrali menu plné vitaminů – vždyť právě teď je sezona zeleniny…Tak ať se vám ty dobroty podvedou a pokud by vás kniha zaujala, podívejte se na náš e-shop www.obchodmedunka.cz , kde je kniha v nabídce spolu s dalšími zajímavými tituly z naší edice.

Menu plné vitaminů
Snídaně: Sýrová pomazánka s jablky, chléb, čaj
Oběd:  Rýžová polévka s hráškem, Zeleninové čevapčiči, Jihočeská lepenice
Večeře: Placičky z ovesných vloček, vařený brambor, Veselý salát

Sýrová pomazánka s jablky
100 g másla, 2 lučiny, 100 g tvrdého sýra, 2 jablka, 2 lžíce sekané pažitky, sůl
V misce třeme lučinu s máslem, přidáme oloupaná, nastrouhaná jablka a sýr. Dobře promícháme a podle potřeby osolíme. Mažeme na krajíčky chleba a sypeme sekanou pažitkou.

Rýžová polévka s hráškem
200 g rýže, 250 g čerstvě vyloupaného hrášku, 1 větší mrkev, 2 brambory, 1 mladá cuketa, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 cibule, sekaná zelená petrželka, 50 g strouhaného sýra, 1 stroužek česneku, 1 kostka zeleninového vývaru, olej, sůl
Očištěnou a oloupanou zeleninu kromě hrášku nakrájíme na kostičky a na rozpáleném oleji v hrnci podusíme asi 5 minut. Zalijeme litrem vody a vaříme 20 minut. Přidáme kostku vývaru, hrášek a propláchnutou rýži. Vaříme 15 minut do měkka. Do polévky vložíme utřený česnek se solí, nasekanou petrželku a strouhaný sýr. Promícháme a ihned podáváme.

Zeleninové čevapčiči
2 mrkve, 1 malá cuketa, 1 cibule, 1 malý pórek, 2 stroužky česneku, 200 g mletých kuřecích prsou, 1 vejce, majoránka, sůl, strouhanka, zeleninový vývar, olej
Očištěnou mrkev a cuketu nastrouháme na hrubém struhadle a dáme vařit do zeleninového vývaru. Scedíme a necháme vychladnout. Drobně nakrájenou cibuli a pórek orestujeme na oleji. Přidáme vařenou zeleninu, mleté kuřecí maso, utřený česnek, vejce, majoránku a sůl. Promícháme a přidáme tolik strouhanky, aby vznikla hustá hmota. Vytvarujeme šišky, které obalíme ve strouhance a smažíme na oleji do zlatova.

Jihočeská lepenice
800 g brambor, sůl, kmín, 250 g kysaného zelí, 80 g anglické slaniny, 1 cibule, 2 lžíce oleje
Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky a v osolené vodě uvaříme do měkka. Na oleji osmažíme kostičky slaniny, drobně nakrájenou cibuli a kmín. Přidáme překrájené kysané zelí, osolíme a dusíme 15 minut. Přidáme k vařeným scezeným bramborám a dobře promícháme.

Placičky z ovesných vloček
300 g ovesných vloček, 3 dl mléka, 3 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce jemně nakrájeného pórku, 1 mrkev, hrst zelených bylinek, sůl, strouhanka, pečicí papír
Ovesné vločky vaříme v mléce asi 15 minut. Pořádně vločky vymačkáme a smícháme je v misce s moukou, vejci, pórkem, bylinkami a strouhanou mrkví. Osolíme, a pokud je těsto příliš husté, zředíme ho mlékem. Utvoříme placičky o průměru asi 6 cm, obalíme je ve strouhance a na pečicím papíru pečeme v předehřáté troubě do zlatova. Podáváme s vařeným bramborem.

Veselý salát
500 g kysaného zelí, 1 jablko, 1 mrkev, 1 sterilovaná kapie, 1 červená cibule, olivový olej
Okapané zelí překrájíme na menší kousky, omyté, neoloupané jablko nastrouháme, mrkev nakrájíme na kolečka, kapii na čtverečky a cibuli na kroužky. Pokapeme olivovým olejem, promícháme a podáváme s opečenou bagetkou.

Koupit Meduňku